Најновије вести

Вучић: Меркелова ме охрабрила пред Вашингтон и Брисел

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима на Бледу да је имао одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.

 

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима на Бледу, где је учествовао на Бледском стратешком форуму, да је имао одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.

“Дуго нисмо имали такав разговор један на један, кад кажем дуго мислим на неколико месеци било лично или телефонски, а разговарали смо пре свега о КиМ и путу Србије ка ЕУ.

Захвалио је Меркеловој на помоћи коју Немачка пружа Србији.

Вучић је рекао да је она поновила исто што је рекла после конференције у Паризу, где су били и Хоти и други, како он све више користи искуство и показује мање емоција и додао да ће се трудити да тако и настави.

“Охрабрила ме пред пут у Вашингтон и Бирсел и сада са свом енергијом и подршком коју имам од стране нашег народа, уз овај разговор са Меркеловом, још са чвршћим ставом путујем на та два важна места, Вашингтон и Брисел”, рекао је председник.

Вучић је додао да су констатовали колико је значајан споразум који је недавно потписан са немачким министром за привреду и енергетику Алтмајером.

Вучић је рекао да је на Бледу имао отворен и искрен састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којем је захвалан што говори о нормализацији односа.

Вучић је новинарима на Бледу открио да је Лајчаку рекао који су циљеви Србије, а то је, додаје, пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

“Веома поштујем што Лајчак говори о нормализацији односа. Та нормализација односа је и правно и политички другачија од онога што говори Приштина и неки други”, рекао је Вучић.

Говорили су, додаје, и о компромисном решењу између Београда и Приштине, како доћи до тог решења, како да се Србија избори за своје интересе, како Србију увести у ЕУ и како обезбедити грађанима Србије да буду успешнији.

Приметио је да се сваки политички разговор на крају сведе на економију, те је, истиче, и тема која се највише провлачила данас на Бледском форуму била управо економија.

Вучић је навео да се говорило о томе како ће напредне економије имати пад од 10 одсто, земље централне Европе од шест одсто, док ће, каже, Србија имати најбољу економију у Европи.

Очекује да ће стопа раста у Србији бити око нуле, што је, наводи Вучић, изненадило синоћ на вечери неке европске званичнике.

Очигледно да се рађају нова виђења Европе
Вучић је, након учешћа на 15. Бледском статешком форуму, истакао да је очигледно да се рађају нова, другачија виђења ситуације у Европи.

“Ја сам као представник релативно мале земље био уздржан по тим питањима, али сам указао на двоструке аршине и лицемерна решења, очекујући поштовање ЕУ, које ми указујемо према њој, у жељи да будемо део ЕУ што је могуће пре”, рекао је Вучић новинарима после панела на којем је учествовао са више европских лидера.

Вучић је захвалио премијеру Словеније Јанезу Јанши што је показао велики интерес за, како је рекао, регионално питање и што је хтео да саслуша српску страну и аргументе.
Вучић је у изјави за медије истакао да је словеначки премијер био у стању да посматра ствари ван уобичајених општих места и “правила на које смо сви навикли, а која до сада нису дала решења”.

Каже да је имао одличне разговоре са словеначким премијером, јуче и данас, и изразио задовољство што се развија српско-словеначко пријатељство.

“Разматрали смо неке ситне проблеме и већ их решавамо, и верујем да ћемо приликом следеће посете, било у Љубљани или Београду, моћи да кажемо да смо успели да превазиђемо све препреке”, навео је Вучић.

Он каже да се на панелу много тога могло прочитати и између редова.

“Присуствовао сам многим панелима, некада је то добијање медијског простора, некад губљење времена у правом смислу те речи, а ово је било све само не то. Овде је могло много тога да се чује, види и осети”, рекао је Вучић.

Навео је да је бугарски премијер Бојко Борисов говорио сасвим искрено о томе да није постојало солидарности у Европи, што је, подсећа Вучић, он говорио на почетку пандемије коронавируса.

“Кад сам ја то говорио на почетку пандемије, оно што је данас Бојко рекао, цела Европа ми је скочила за врат, а данас је то рекао и Борисов”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је премијер Чешке Андреј Бабиш на панелу рекао да би Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију одмах требало примити у Шенген, што би, како је рекао председник Србије, за грађане и привреду значило много, пре свега прекогранични промет без ограничења и зараду економије.

Додао је и да је премијер Мађарске Виктор Орбан са пуно поштовања говорио о Србији и о важности уласка Србије у ЕУ, и из безбедносног аспекта.

“Изнео је идеју говорећи да Европа заостаје с војском, јер се сва важна технолошка достигнућа везују за велики напредак војне индустрије”, рекао је Вучић.

И пољски премијер Матеуш Моравијецки оштро се, каже, супротставио модератору панела у погледу владавине права, указавши да постоје неједнаки аршини.

“Он је рекао ‘чекајте, када ви батинате и хапсите 300 људи, онда је то демократија, кад други ухапсе мање и не пребијају на такав начин, онда је диктатура'”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је на Бледу имао добре разговоре са словеначким премијером и председником Јанезом Јаншом и Борутом Пахором и да мисли да су решени одређени проблеми.

“Мислим да смо добро разговарали о будућности целог региоина и важно је да у Словенији имамо савезника”, рекао је Вучић.

Многи сматрају да је време за различите врсте промена
Одговарајући на питање новинара о позиву Ангеле Меркел, тајмингу тог позива и чињеници да је Мирослав Лајчак “добио” цео панел од 45 минута, Вучић је указао да је разговор са Меркеловом обављен, иначе, на његов захтев, а да свакако може да се каже да, наравно, није све случајно, згуснуто.

Са Меркеловом се, истиче, по други пут чује на свој захтев.

“Ја то ретко користим и немачка канцеларка ми понекад чак то и замери и каже ‘зашто не позовеш чешће? Увек сам спремна да разговарамо'”, пренео је Вучић.

Каже да све што се збива наравно није случајно и да се тицало Вашингтона и Брисела.

Вучић је такође навео да је синоћ на вечери чуо нове идеје за регион и Европу, и то од људи који, како каже, немају страх да то изнесу.

Додао је да ће Србија морати све више да се ослања и на Пољску када је реч о европском путу, која, како каже, постаје све моћнија са Вишеградском четворком и постаје “друга Немачка”.

“Први пут сам слушао друге идеје које се тичу региона, не само односа Београд–Приштина, већ и БиХ. Очигледно многе земље сматрају да је време за различите врсте промена у Европи, да је пандемија ковида 19 убрзала промене, а ми морамо да гледамо како да се у свему томе пронађемо”, рекао је Вучић.

Вучић је одбацио оцене да би Црна Гора после избора могла да буде нова тачка нестабилности у региону Западног Балкана.

Шта ће се у будућности дешавати у Црној Гори, не може, истиче Вучић, да коментарише, јер нема још коначног ишода избора, али не верује у било какву нестабилност и сукобе.

За њега је, каже, важно што се свест српског народа подигла, те да на предстојећем попису становништва 2021. у тој земљи не буде мањи број Срба.

“Све друго је на грађанима Црне Горе, да доносе одлуке”, каже председник Србије и додаје да ће, чим буду резултати званични, честитати победницима који буду створили већину у Скупштини, односно у парламенту Црне Горе.

“Очекујемо приступачну и добру сарадњу. Уверен сам да ће Црна Гора имати снаге да сачува свој мир”, нагласио је Вучић.

Како је казао, опасне су и изјаве многих политичара из Србије који мисле, како је навео, да је време да они одлучују о свему.

“Срећом да те изјаве не долазе из владајућих кругова у Србији и задовољан сам смиреном и разумном реакцијом Србије”, нагласио је он.

Рекао је да Црној Гори жели све најбоље и веома блиске односе са Србијом, као што је, додао је, увек желео.

“Ми ближих немамо и мислим да добри односи са Србијом у Црној Гори желе да виде сви, без обзира на то којој нацији припадају, да ли су Срби, Црногорци, Бошњаци, Албанци или друге нације”, казао је Вучић.

Подели на: