Најновије вести

Вучић: Ми се никада нисмо служили триковима, применићемо оно што смо рекли

Председник Александар Вучић изјавио је да се Србија никада није служила никаквим триковима и да ће имплементирати оно што је, како је нагласио, рекла да ће да уради. Истакао је да Србија има своју реч и да њена реч нешто значи. Поновио је да за Србију да нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за такозвану државу Косово, као ни у организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања.

 

 

То је моја порука онима који су говорили о томе. За разлику од свих њих ми се никада триковима не служимо. Оно што сам рекао у Народној скупштини Републике Србије, што сам рекао њима у Охриду, њима у Бриселу и петорки у Београду, понављам свакога дана и ни за јоту се мој став није променио ни пред ким”, рекао је Вучић је на конференцији за новинаре са италијанским министром спољних послова Антонијем Тајанијем поводом Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

Одговарајући на питања новинара да ли ће Београд имплементирати оно што је договорено на састанку у Охриду о нормализацији односа Београда и Приштине, председник је казао да је правно обавезујуће за Србију нешто на шта он стави потпис или печат или када се са тим вербално, односно усмено сагласи.

“И нико други не може да произведе правне последице за Републику Србију осим њеног председника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова”, напоменуо је Вучић.

Додао је ће Србија радити на имплементацији свега што је, како је казао, “рекла да ће да ради”.

“Не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је да у складу са споразумима достигнутим у дијалогу формира Заједницу српских општина. Дакле, све што смо рекли да ћемо да радимо на имплементацији ми ћемо да урадимо. Оно што сам рекао да нећемо, то сам и данас поновио Антонију Тајанију, да не би било покварених и лажних тумачења и да видите да се уопште не плашим што говорим свима у лице потпуно исто. Замолио бих поједине министре из неких земаља да питају и канцелара [Немачке Олафа] Шолца и председника [Француске Емануела] Макрона јесам ли им то у лице рекао или не”, рекао је Вучић.

Поновио је да то за Србију подразумева да нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за такозвану државу Косово, као ни у организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања.

“Све остало што значи стварно нормализацију односа, што значи нормалан однос између Срба и Албанаца, боље односе, без тензија и сукоба Србија је спремна да примењује и Србија ће да имплементира. А да ли ће неки други, то ћемо да видимо, па ћу ускоро да их питам ко се служио триковима, а ко није”, нагласио је председник.

Истакао је да што се Србије тиче, она има своју реч и да њена реч нешто значи.

“А плашим се да нечији потписи ни до данас нису значили ништа, јер да то није тако онда десет година после потписивања споразума не бисмо и даље причали о ЗСО, као што причамо данас”, рекао је Вучић.

Додао је да му није лако да трпи “нејнеодговорније и најнеспособније типове у земљи који су уништили земљу”.

“То ћу оставити за неки друге дане, не желим у такве ствари да мешам наше госте. И добиће заслужен одговор. Као што не мислим да Србија треба да се повлачи и склања од било кога и да има нечега да се стиди, тако има много мање да се стиди оних најгорих у њој који би је уништили у року од пет минута и они ће добити свој прави политички одговор”, поручио је Вучић.

Подели на: