Најновије вести

Вучић: Мир је наша будућност

Србија настоји, чувајући мир и стабилност, да развија економију, отвара нова радна места и обезбеђује останак становништва, поручио је председник Александар Вучић након седнице Савета за сарадњу Републике Српске и Србије. Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је ово најбољи период сарадње Бањалуке и Београда, док је председница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила да заједнички предано раде на стратешким пројектима.

 

 

Александар Вучић поручио је у Бањалуци да је будућност у заједничком раду и миру, те да је најважније да се за бољи живот грађана, развијају економски односи, уз очување мира и стабилности.

“Имали смо седницу Савета за сарадњу, пажљиво сам саслушао све што мисле о политичкој ситуацији у РС и БиХ. За нас је важно да покушамо да чувајући мир и стабилност, развијамо економије, како би се грађанима обезбедила другачија и боља будућност”, навео је Вучић на заједничкој прес конференцији са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Важно је, каже, да људи у Српској и Србији могу да виде да ће имати посао, да ће њихова деца моћи да опстану на огњшитима, да ће имати будућност, а да не буду опхрвани бригама од пре 25-30 година.

“Већ да знамо да је мир будућност и да је заједнички рад будућност”, поручио је председник Србије.

Изразио је задовољство посетом Бањалуци, рекавши да је разговарано о сарадњи Србије и Републике Српске, као и сарадњи Србије и БиХ.

Вучић је додао да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација, а у трговинској размени укупно партнер број седам – уз Немачку, Италију, Русију, Кину, Мађарску и Румунију

“БиХ је за Србију трећа извозна дестинација, укупно трговински партнер број седам. Верујем да трговинска размена у 2021. може да буде значајно већа у односу на 2020. када је због короне забележен пад од 11 одсто, у моменту кад смо достигли размену од две милијарде евра”, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија настоји да пружи помоћ свакој локалној заједници у Републици Српској, најавивши нова улагања.

“Наравно да је потребно посебно помоћи у условима пандемије. Посебну пажњу обратићемо на четири општине – три у Републици Српској /Костајница и Козарска Дубица које су погођене земљотресом, те Невесиње/, те једну општину у ФБиХ – Дрвар”, рекао је председник Србије.

Навео је да Србија у изградњу аеродрома у Требињу Србија улаже око 75 милиона евра.

“По нашој рачуници, вредност је између 98 милиона и 100 евра, а Србија ће уложити између 73 и 75 милиона. Имаћемо и веће трошкове јер су потребне године да се аеродром развије. То је веома важан стратешки пројекат за Херцеговину. Ми смо после Другог светског рата остајали без међусобних комуникација, као да је неко желео да се направи непробојни зид на Дрини, немамо ни пругу која нас спаја. Зато је мој предлог био да градимо пругу БеограђСарајево. Србија ће помоћи у изградњи ауто-пута до Бијељине. То ће бити наша велика подршка развоју. Србија од 136 милиона ће преузети 100 милиона евра”, навео је Вучић.

Додик: Најбољи период сарадње Републике Српске и Србије

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска никада није имала значајнију посету од данашње посете делегације Србије предвођене председником Александром Вучићем.

Додик је рекао да се сарадња Републике Српске и Србије одвија у оквиру специјалних веза, захваливши Србији и Вучићу за помоћ и подршку.

“Ово је најбољи период наше сарадње, захваљујући председнику Вучићу Српска може да се похвали великим пројектима”, рекао је Додик.

Поручио је да Република Српска жели мир, да неће водити никакве ратове и да нема такве планове, иако неки, како је рекао, упорно приписују Републици Српској такве приче.

“Срби су најбољи народ. Ми нећемо да ратујемо, али хоћемо да разговарамо”, додао је Додик.

Истакао је да “нико неће укинути Републику Српску, како то планирају они који се позивају на Исламску декларацију”.

Каже да Република Српска остаје доследна поштовању Дејтонског споразума.

“Република Српска нема план да изађе из БиХ, али како раде ови из Сарајева, они ће нас истерати”, рекао је Додик и додао да је “сваки пројекат Републике Српске опструисан из Федерације БиХ”.

Цвијановић: Република Српска и Србија предано раде на стратешким пројектима

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска и Србија предано раде на изградњи ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд, аеродрома у Требињу, те да се улази у фазу израдње великог енергетског пројекта “Бук Бијела”.

Цвијановићева је истакла да је задовољна оним што је до сада постигнуто кроз сарадњу Републике Српске и Србије, те изразила захвалност Србији на политичком разумевању, финансијској и свакој другој подршци.

Захвалила је за подршку која Србија даје општинама у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом које су често препуштене саме себи.

Цвијановићева је рекла да је госте из Србије обавестила и о условима у којима се функционише у БиХ.

Државни врх Србије борави у посети Бањалуци на Дан града. Одржан је састанак Високог савета за сарадњу Републике Српске и Србије, као и појединачни састанци руководства Србије и Републике Српске.

Подели на: