понедељак, 05. јуна 2023. | 08:06
Најновије вести

Вучић младим медицинарима: Остајте овде

Председник Александар Вучић поручио је најбољим младим лекарима и медицинским сестрама и техничарима, који су данас добили уговоре о раду, да, када се нађу пред избором да оду у иностранство или остану у земљи, изаберу Србију, јер су управо они најбољи и најодговорнији део друштва.

 

Вучић је најавио и озбиљно повећање плата лекара и медицинских сестара, најмање за десет одсто.

О мерама наталитета

Вучић је истакао да су директне мере подстицаја у циљу подизања наталитета дале резултате и да је у првих пет месеци ове године рођено 825 беба више него у истом периоду прошле године.

Указао је да је, међутим, и то мало и недовољно, и да ужасно губимо демографски. Рекао је да је више беба рођено углавном у сиромашним срединама, тамо где људи живе најсиромашније, из чега се види да није до економских достигнућа, већ до директних мера подстицаја.

“Нешто смо мало успели да урадимо да успоримо пропадање и нестајање у демографском смислу”, констатовао је и додао: “Ужасна нам је фертилна база”.

Навео је да има много више мајки које рађају треће дете, а да је проблем са прворођеном децом.

“Пред вама ће бити избор у неком тренутку – да ли напустим своју земљу или да останем овде. Ја ћу зато да вас молим уз Шантићеве стихове – ‘остајте овде’. И не само да вас молим, већ да покушам да вас обавежем да останете у својој земљи, јер ви који сте најбољи, ви сте најодговорнији део друштва”, поручио им је председник.

Како је рекао, за њих, за најбоље, нема “лако ћу”, као што ниједан испит или контролни у школи нису тако шватали, јер је за најбоље увек тешко, а само за оне који увек губе, неодговорне, све је увек лако.

“Немојте да будете несрећни што је то тако, будите срећни што сте одговорни и што желите да будете најбољи. То је одлика најбољих”, истакао је председник Србије.

Вучић је додао да је Србији потребно још неколико година за мало стрпљења да подстигне још виши стандард.

Поручио им је да немачки стандард нећемо моћи да достигнемо, али ћемо му се приближавати и то озбиљно.

Вучић је додао и да данашња церемонија уручења уговора најбољим младим лекарима, сестрама и техничарима није једна од уобичајених, већ једна од најважнијих свечаности које су добре и важне за државу, немају везе са странкама и изборима већ само са будућношћу Србије.

“Све што данас држава може да уради је захваљујући тешким економским реформама”, додао је он.

Лончар: Држава која има овакву памет неће имати проблем

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да му је част да може да поздрави наше најбоље лекаре, медицинске сестре и техничаре, који добијају уговоре о раду и започињу своје професионалне каријере.

Министар им је честитао на томе и пожелео пуно среће и успеха.

“Добијате данас и посао и специјализацију и плаћене докторске студије”, навео је Лончар и додао да ће они моћи да уче од наших најбољих стручњака признатих у Европи и свету, али и од стручњака у иностранству.

Како је рекао, они су прошли много тога да би дошли довде, али и знају шта држава очекује од њих у будућности.

“Пресрећан сам, јер држава која има овакву младост, памет и енергију и улаже у њих неће имати проблем у будућности. Данас од вас зависи да ли ће здравствени систем Србије бити бољи. Зато вама дајемо шансу да га мењате и да буде још бољи. Ви то можете, показали сте резултатима да можемо да рачунамо на вас”, поручио је Лончар.

Напоменуо је да је до сада пуно већ урађено на унапређењу здравственог система, који је сада најбољи у региону.

“Али можемо још боље и то заслужују наши грађани”, нагласио је Лончар и захвалио председнику Александру Вучићу што је то омогућио.

Лончар наводи да су и раније представници власти причали о томе како треба да се запошљавају лекари, сестре и техничари, али да никада то није било урађено.

Прецизирао је да је до сада примљено нешто мање од 300 лекара, да се данас прима 158 сестара и техничара, као и да ће у врло кратком периоду још 400 сестара и техничара добити уговоре.

Подели на: