среда, 08. фебруара 2023. | 05:15
Најновије вести

Вучић: Моравски коридор до краја марта 2024.године

Председник Србије Александар Вучцић обишао је радове на изградњи деонице ауто-пута од Појата до Крушевца, у оквиру будућег Моравског коридора који ће спојити ауто-пут Београ Ниш са ауто-путем “Милош Велики”.

 

Александар Вучић је обишао радове на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара.

Председник је се у разговору са представницима извођача радова, америчко-турским конзорцијумом Бехтел Енка, разговарао о динамици радова за поједине секције, роковима и решавању проблема на градилишту.

Вучић је казао да по уговору прва два сектора (од Појата до моста преко Јужне Мораве и до места Макрешане) рок до септембра 2022, али затражо од извођача и добио обећање да ће радови бити убрзани и завршени до краја 2021.

Када је реч о трећем сектору на деоници Појате – Крушевац, до места Кошеви да почну радови до маја или јуна.

Такође, рекао је да очекује да до краја марта 2024. буде завршен цео Мораваки коридор.

“Ово ће бити значајан ауто-пут за нас, први дигитални ауто-пут, велики број људи живи на том подручју”, истакао је Вучић.

Затражио је од министра Момировића да се убрза процедура издавања виза за раднике како би могли да се убрзају радови.

“Људи овде чекају путеве, а не да ли ће неки ћата да потпише визу за раднике, па уместо за један дан да изда визу то траје три месеца”, рекао је Вучић министру Момировићу.

Казао је да је бесмислено да земља буде затворена за раднике ангажоване на великим пројектима.

“Не интересују ме ваше процедуре”, додао је Вучић.

Затражио је и да се убрза експропријација земљишта, како би могла да се убрза реализација.

Обиласку радова присуствују и министар грађевинарства Томсилав Момировић, амбасадор САД Ентони Годфри, амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд, као и директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак.

Годфри је рекао да је поносан што амерички Бехтел реализује овај пројекат и захвалио председнику што су сви радници те компаније јуче вакцинисани.

На мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа тренутно се ради на стубовима и наглавним гредама на обалама са обе стране, а касније ће да крену радови и на стубовима у кориту реке.

На првој деоници од Појата до Крушевца паралелено се граде четири моста.

Моравски коридор за три године, Ниш-Чачак биће за сат и по

Председник Србије најавио је да ће цео тај ауто-пут од 112 километара од Појата до Прељине бити завршен за три године и да ће тада моћи да се стигне од Чачка до Ниша за највише сат и по, а од Краљева до Ниша за сат и 15 минута.

“Верујем да ћемо до краја године односно до јануара 2022. имати готов ауто-пут од Појата до Крушевца до места Макрешане”, рекао је Вучић након обиласка радова на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара.

Вучић је рекао да је пуно људи ангажовано на том градилишту и похвалио извођача Бехтел – Енку.

Напоменуо је да је водостај Мораве ту виши за два метра и да је цело подручје имало проблема са поплавама.

Председник је нагласио да ће држава само за регулисање водотокова дуж Моравског коридора из буџета платити 200 милиона евра.

“Да је неко пре говорио да ће држава бити у стању то да уради, рекли би да су то фантазмагорије”, истакао је Вучић.

Казао је да је држава у Моравски коридор до сада инвестирали што кроз авансе и на други начин 210 милиона евра српских пара из буџета.

Ускоро креће изградња деонице Адрани-Мрчајевци

Вучић је, на питање да ли ће да почне изградња ауто-пута на траси Чачак-Караљево, што је обећано за ову годину, истакао да ускоро креће, како је рекао, сектор три, секција осам, а касније и секција девет.

“Адрани-Мрчајевци креће већ за месец дана”, објаснио је председник и истакао да је за Адране важно уређење водотока, јер су плавили сваки пут.

На питање шта је са обновом мостова који су срушени током поплава 2019. године, уз констатацију да су само три направљена, Вучић је рекао да му је најважније што је у Сирчи изграђен мост, што је обећао раније.

“Проверићу сам шта је са осталим мостовима. Пре него што дођем у Краљево грађани ће моћи да виде да смо спремни да обновимо много више”, рекао је Вучић и додао да ће се настојати да се обнови што је могуће више.

Нагласио је да спајање ауту-путем Чачак-Краљево значи много, и да после остаје да се поправе путеви.

“Затим ћемо моћи да маштамо и покушамо да проширимо пут ка Рашки и Новом Пазару. А Нови Пазар ће добити везу преко Пожеге, Ариља и Ивањице. Читав јужни и југозападни део земље биће повезан са централним делом”, нагласио је председник.

Први дигитални ауто-пут

Читава дужина Моравског коридора од Појата до Прељине је 112 километара, а прва деоница овог аутопута од Појата до Крушевца је 28 километара.

Радове изводи турско-амерички конзорцијум Бехтел Енка с којим је потписан уговор за изградњу овог ауто-пута вредан 745 милиона евра.

То ће бити први дигитални ауто-пут, јер ће дуж његове трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема који ће омогућити бесплатан бежични интернет и најмодернији сyстем урпављања саобраћајем.

Током изградње коридора биће регулисан ток Јужне Мораве и њених притока у дужини од 68 километара.

Ауто-пут је пројектован за брзину до 130 километара на сат, имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака ии 31 пропуст.

Моравски коридор повезаће три округа: Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11. Повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чачка – Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Моравски коридор чине три деонице: Појате – Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац – Адрани дужине 53,88 километара и Адрани – Мрчајевци – Прељина дужине 30,66 километара.

Радови су почели у децембру 2019. године, када је најављено да ће цео ауто-пут бити готов за четири године.

Подели на: