Најновије вести

Вучић на новогодишњој конференцији: Амбициозни планови за следећу годину

Председник Србије Александар Вучић рекао је на новогодишњој конференцији за новинаре да су циљеви, упркос тешким и сложеним околностима: да се сачувају мир и витални национални интереси, брига о здрављу грађана и победа над ковидом као и даље побољшање животног стандарда грађана. Поручио је и да је циљ што бржа имунизација, најављујући нове дозе “Фајзерових” цепива у јануару. Истиче да се разговара и са другим произвођачима, са Истока и Запада.

 

Изузетна сарадња с Кином
Поводом смрти пилота Светислава Вранића, који је довезао авион који је носио помоћ из Кине, Вучић је рекао да је то огроман губитак за Србију и да је он био један од најбољих људи које смо имали у ваздухопловству.

Додаје да ће Вранићевој породици заувек остати то да је он донео помоћ од огромног значаја у тренутку када смо је жељно чекали и када је мало одакле долазила.

Вучић је навео и да је сарадња Србије са Кином изузетна и да је имао довољно храбрости да то каже и пред Доналдом Трампом.

Поменуо је “Линглонг”, “Зиђин”, смедеревску железару и инфраструктурне пројекте.

На питање коју ће вакцину примити, рекао је да чека која ће следећа бити одобрена и да ће он и Златибор Лончар примити различите вакцине, јер они верују у вакцине.

Вучић: Неки се радују успеху Србије, а неки несрећи Србије
Вучић је рекао да је јуче или прекјуче око 13 сати дошло до пуцања једне цеви у једној од просторија нове ковид болнице у Батајници.

Каже да цев није пукла тамо где су пацијенти, да су у згради Председништва трипут ове године пуцале цеви и да не види проблем у томе.

Наводи да неки имају потребу да кажу да нешто не ради, иако се данас у болници у Батајници лечи 500 пацијената, а здравствени радници се тамо боре за њихове животе ризикујући своје животе.

“Неки се радују успеху Србије, а неки се радују несрећи Србије”, навео је Вучић.

Грађење пријатељских односа са Црном Гором уз поштовање интереса српског народа
Вучић је рекао да Србија поштује суверенитет и независност Црне Горе.

Каже да је Србија очекивала да се промени одлука о протеривању амбасадора Божовића из Црне Горе и да још чека.

Председник истиче да није ни очекивао другачији однос Подгорице према независности Косова.

“Ми ћемо да градимо братске и пријатељске односе са сваком владом у Црној Гори, поштујући интересе наше земље и народа”, рекао је Вучић.

Вучић задовољан радом Владе, али каже да неки министри имају мање енергије
Вучић је, на питање како је задовољан радом Владе, навео да је радом неких министара задовољнији, а нечијим радом мање задовољан.

Каже да му се чини да неко има недостатак енергије, али напомиње да је Влада радила у тешким условима и да је успела да уради много ствари.

“Ја сам захвалан Ани, ми се поделимо како ћемо да радимо те међународне ствари”, рекао је Вучић.

Срећан је због изградње две ковид болнице и комплетних здравствених капацитета. Напоменуо је да је корона уништила нормалан живот и старима и младима.

На питање да ли ће учествовати у дијалогу власти и опозиције, каже да дијалог постоји сваки дан. Наводи да, када слуша како га вређају, одговара тако што прича о новим инвестицијама.

“За њих је немогуће да разговарају с неким кога свакога дана карактеришу најгорим именима”, навео је Вучић.

Наставак бриге о српском народу
Поручио је и да ће Београд наставити да брине о свом народу на КиМ и да је спреман да шаље лекове и вакцине Албанцима.

Истиче да тиме што је Београд послао вакцине српском народу на КиМ није прекршио Бриселски споразум и да никоме не би требало да падне на памет да нападне некога ко је делио лекове.

Најавио је и нова улагања у Грачаницу и Косовску Митровицу, и помоћ народу Србије у региону, уз наставак сарадње са свима.

Европски пут, али уз чување пријатељства с онима који нам нису окретали леђа
Вучић је истакао да је важно да се чувају мир, безбеднст и слобода грађана и да се покуша остварење најбољих могућих резултата.

Каже да Србија има најбољи резултат у Европи када је реч о стопи раста и да је поносан што је председник земље која је шампион Европе у ономе што је најважније.

“Последњи пут када сам разговарао са Ангелом Меркел, био сам срећан због њене реакције”, навео је председник.

Каже да верује да ће нас то подстаћи на европском путу, али и да ћемо чувати пријатељство с онима који нам нису окретали леђа када је било најтеже.

Вучић је рекао да је потребно урадити још много важних ствари и да је поносан што Србији током пандемије нису недостајали ни респиратори ни лекови.

Додао је да нико са Западног Балкана, осим Србије, нема вакцину, и да ће је имати тек у јануару, а Србија је са вакцинацијом кренула пре неких у ЕУ.

Верује да ће бити превазиђено хиљаде техничких проблема с којима се сви суочавају.

Наставак рада на привлачењу инвеститора
Важно је да се настави са привлачењем страних инвеститора, рекао је Вучић и додао да има списак инвеститора који долазе наредне године.
Истакао је да је задовољан јер је промењена слика у Банату и да се нада да ће бити снаге да се то уради и на северу Баната.

Како је рекао, такође је важна реформа великих стратешких јавних предузећа.

Истакао је и унапређење капацитета прехрамбене индустрије.

Када је реч о судству, поменуо је медијацију, парнични поступак, повећање броја судија, али и дигитализацију.

“Веома је важно да наставимо улагања у мање спортове и да наставимо доминацију у великим спортовима на регионалном нивоу”, рекао је Вучић.

Истиче да ће морати више да се уложи у рукомет, одбојку, ватерполо…

Најавио је и рад на развоју туризма у Подунављу, на Овчарско-кабларској клисури, у Винчи…

О инфраструктури, енергетици, образовању…
Вучић каже да се тренутно граде четири ауто-пута и да се следеће године очекује завршетак деонице од Чачка до Пожеге.
Истиче да се ради и на брзим саобраћајницама у земљи, а напредује и Моравски коридор.

Поменуо је и ауто-пут Кузмин – Сремска Рача, додајући да се ради комплетан мост преко Саве.

Председник се нада и да ће следеће године бити завршена пруга Београд – Нови Сад, и да ћемо почетком марта моћи да идемо том пругом.

Најавио је и улагања у енергетику и изградњу гасовода.

Председник је поручио и да посебна пажња мора да се посвети даљем улагању у образовање и у дуално образовање.

Што је могућа бржа имунизација становништва
Циљ је што је могуће бржа вакцинација становништва, рекао је Вучић и додао да ће се реконструисати и домови здравља.
Током јануара очекује нове испоруке “Фајзерових” вакцина, на сваких седам дана.

Верујем да ћемо у јануару успети да заштитимо највећи број људи који ради у ковид систему, навео је Вучић.

Додаје да се пре краја године очекују и прве количине вакцина из Русије, али истиче да то ништа не значи док она не добије дозволу Агенције за лекове.

Наглашава да се очекују и додатне количине вакцина и да се преговара са другим западним и кинеским произвођачима.

Циљ повећање просечних плата
Александар Вучић је рекао да је циљ да просечне плате пре краја ове године достигну ниво између 560 и 570 евра, с тим што би у Београду биле 690 евра.
Најавио је да ће од 1. јануара плате здравствених раника бити веће за пет одсто, а за остале три одсто. Каже и да ће првог априла бити ново повећање плата.

Каже и да је повећање минималне зараде од 6,6 одсто веома значајно.

Новоди да је циљ да и пензије буду веће.

Најавио је изградњу нових болница и клиничких центара. Каже да се обнављају болнице у више градова и да ће највећи број њих бити завршен следеће године.

У августу 2021. завршава се прва фаза КЦС, а годину дана после тога и друга фаза, рекао је председник.

Велики и амбициозни планови
Упркос тешким, сложеним и комплексним међународним и регионалним питањима, приоритет је да сачувамо мир, али истовремено и виталне националне и државне интересе, рекао је Александар Вучић на конференцији за новинаре.

Додао је да је уверен да ће он и Влада успети да остваре најбоље резултате који ће гарантовати људима у Србији сигурност и добру будућност.

Вучић је истакао да је други циљ брига о здрављу грађана и како да победимо ковид 19, али и унапредимо здравствени систем.

Као трећи важан циљ навео је даље побољшање животног стандарда грађана, повећање плата, пензија и улагања у чистији ваздух, боље путеве, пруге, гасовод…

Председник очекује да ће Србија следећу годину завршити са стопом раста од шест одсто, а да јавни дуг не пређе 60 одсто БДП-а.

Подели на: