Најновије вести

Вучић на онлајн Самиту за демократију

Председник Србије Александар Вучић, на позив председника САД Џозефа Бајдена, учествује на Самиту за демократију. Сваком злоупотребом демократских принципа само обмањујемо себе и тиме угрожавамо, пре свега, сопствено добро, истакао је Вучић у свом обраћању.

 

Вучић учествује на Самиту путем видео-линка, а на Инстаграм профилу “будућностсрбијеав” поделио је фотографије из Председништва, на којима се види како прати скуп, на којем, између осталих, учествују и нови немачки канцелар Олаф Шолц, премијер Луксембурга Гзавије Бетел…

Вучић је у свом обраћању оценио да је злоупотреба демократских принципа посебно истакла пандемија коронавируса, додајући да нико није имун на глобалне претње и да морамо показати да су демократије способне да се изборе са овим заједничким изазовима, и да донесу конкретне резултате за грађане.

Председник је поручио да је Србија спремна да и у будућности буде доследан и поуздан партнер у том циљу.

Вучић је рекао да му је част што има прилику да се данас обрати на догађају који је, каже, изузетно важан за даље јачање демократских вредности на глобалном нивоу.

Указао је да је веома позитивно то што су САД препознале потребу организовања догађаја који промовише и поново указује на значај демократских вредности у време када се говори о “кризи демократије”.

У том смислу, Вучић је нагласио да Србија континуирано ради на јачању демократског друштва у којем сви грађани имају једнака права и могућности да развијају сопствене потенцијале и да учествују у свим аспектима друштвеног, културног, политичког и економског живота.

“Посвећени смо борби против корупције, јачању људских права и фокусирани смо на постизање конкретних резултата у овој области, како на унутрашњем, тако и на спољнополитичком нивоу”, рекао је Вучић.

“Србија посвећена демократским вредностима и владавини права”
Навео да је Србија у потпуности посвећена европским вредностима, демократским принципима и владавини права.

Поновио је да је пуноправно чланство у Европској унији кључни спољнополитички приоритет Србије, која улаже континуиране напоре у процесу придруживања ЕУ, а који, како подсећа, укључује усвајање најбољих европских пракси и примера у областима као што су владавина права и борба против корупције.

“Поред тога, припремамо се за предстојеће изборе који ће бити одржани на пролеће, како бисмо осигурали да се чује глас народа. Поново смо успоставили радну групу за изборе, уз посредовање ЕУ, и изменили законе како бисмо осигурали да се политичке странке осећају равноправно”, истакао је Вучић.

Председник је рекао да је у претходном периоду, посебна пажња била посвећена остваривању што бољих свеукупних односа и сарадње у региону.

Посебно је нагласио да јачање контаката и боља инфраструктурна повезаност представљају полазну основу за бољи квалитет живота грађана, што олакшава дијалог о поштовању демократских вредности.

Подсетио је да је Србија, у том духу, покренула иницијативу “Отворени Балкан”, за коју је уверен да промовисањем четири слободе кретања – људи, роба, капитала и услуга, ствара услове за јачање свих демократских вредности.

“Наш водећи принцип је да нико не сме бити остављен по страни у остваривању основних права и слобода. Стога, дозволите ми да изразим уверење да је Самит за демократију права прилика да се укаже на потребу равноправног третмана свих народа и верских група у региону у циљу даљег јачања стабилности у овом делу Европе, што је предуслов за стварање још просперитетнијег Западног Балкана, оријентисаног ка будућности”, рекао је Вучић.

Он је истакао и да је допринос који даје владавини права и јачању демократског процеса, Србија показала и кроз резултате и транспарентан приступ постигнут на националном нивоу у борби против корупције и у јачању владавине права.

“Србија лидер у региону и по родној равноправности”
Истакао је да је Србија подједнако посвећена поштовању мањинских права, што је наслеђе на које је посебно поносна, и додао да је наш систем заштите мањина добио највише похвале из низа непристрасних међународних извора.

Поручио је учесницима Самита да је Србија лидер у региону и када је у питању родна равноправност, те навео да Владу Србије, коју чини скоро 50 одсто жена, предводи председница, да се на дужностима у локалним срединама налази преко 70 жена.

Изнео је податак да су правосуђу – 56 одсто јавних тужилаца жене, у судовима опште надлежности 69 одсто, а у судовима посебне надлежности тај проценат је 76,3 одсто.

Председник Србије је најавио и нову иницијативу, за коју верује да је подржавају и остали лидери Западног Балкана.

“Заједно морамо да убрзамо инклузију Рома. Морамо улагати у Роме који су демографски активни, богати предузетничким духом и представљају вишејезичну заједницу, која је била највише искључена из токова напредовања и најтеже погођена током ковида”, рекао је Вучић.

На виртуелни Самит за демократију позвано је више од 100 земаља, а главне теме у два дана, према најави организатора, биће јачање демократија, одбрана од ауторитарности, решавање проблема корупције и промоција људских права.

Самит је и део Бајденовог предизборног обећања да ће ојачати демократије широм света у време када, према оцени Вашингтона, јачају аутократске владе.

Састанку присуствује 111 светских лидера.

Подели на: