петак, 18. јуна 2021. | 05:07

Вучић на отварању аеродрома код Краљева, сусрет са Србима из региона

Мешовити војно-цивилни аеродром за међународни ваздушни саобраћај “Морава” код Краљева отворен је за цивилни саобраћај, у присуству државног врха Србије, на челу са председником Александром Вучићем и великог броја грађана.

 

Свечаности присуствују и премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министари Зорана Михајловић, Александар Вулин, Расим Љајић, Славица Ђукић-Дејановић, Јадранка Јоксимовић, Зоран Ђорјдевић, Златибор Лочар, Милан Кркобабић, председница скупштине Маја Гојковић и други.

Аеродром код Краљева отворен је на Видовдан, као што је и најављивано.

Свечаност је почела химном Србије у извођењу Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, а током церемоније над Краљевом су надлетали авиони Орао Ј22 и МИГ 29.

Пре званичног отварања, председник Вучић и остале званице обишле су пристанишну зграду путничког терминала, где су му домаћини показали како је аеродром изгледао некада.

Нешто раније, на писту је слетео авион АТР 72 компаније Ер Србија, којим је слетео ансамбл “Станислав Бинички”.

Министарка Михајловић је раније најавилла да ће наредних година аеродром бити прошириван и да ће се вероватно градити још једна писта.

Позиција тог аеродорма је веома важна пошто ускоро почиње градња и Моравског коридора односно аутопута Појате – Прељина, који ће пролазити поред тог аеродрома.

Министарка је навела да ће се поред аеродрома налазити и аутопут и пруга и оценила да не постоји ништа боље у овом делу Србије када је реч о логистици.

Аеродром “Морава” у Лађевцима по одлуци Владе Србије добиће и стални гранични прелаз за међународни саобраћај путника и робе са свим инспекцијским службама.

После званичног дела, председник Вучић ће се састати са представницима Срба из региона. Састанку ће присуствовати и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Подели на: