Најновије вести

Вучић на отварању Форума

Председник Србије Александар Вучић састаће се са председником Русије Владимиром Путином, на другом форуму “Појас и Пут” који се одржава у Пекингу и на којем учествује 40 шефова држава. Биће то 16. сусрет двојице председника на којем ће, према најавама, кључне теме бити Косово и наставак економске и војнотехничке сарадње.

 

Председник Србије присуствовао је у Пекингу отварању Другог форума “Појас и пут”, на који га је позвао председник Кине Си Ђинпинг.

На отварању скупа, који је окупио највиших представника из око 40 земаља говорили су председник Си, председник Русије Владимир Путин, први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев, председник Индонезије Џоко Видодо и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Српски председник се јутрос састао и с председником Белорусије Александром Лукашенком.

Иначе, Вучић је јуче разговарао с кинеским председником Сијем, као и с Ванг Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине.

У изјави новинарима, након сусрета с кинеским председником, Вучић је пренео речи Сија да је мало земаља и пријатеља у свету који отворено говоре и прихватају пријатељство с Кином, попут Србије, што потврђује колико Кина цени позицију Србије у билатералним односима две земље и у оквиру иницијативе “Појас и пут”, која подиже инфраструктурне и друге капацитете земаља учесница.

Вучић је навео и да очекује да ће председник Кине Си Ђинпинг ускоро поново посетити Србију.

Председник је рекао да је са шефом кинеске државе имао добар разговор, у веома пријатељском тону.

У делегацији, коју предводи председник Србије, налазе се министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и председник Националног савета за координацију сарадње с Русијом и Кином Томислав Николић.

Подели на: