Пријем поводом Дана Европе

Шеф европске делегације Сем Фабрици организовао је у Београду пријем којем присуствује и државни врх Србије.

 

Европска унија препознала је европску перспективу Западног Балкана, а нарочито Србије, изјавио је шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, истичући да је Србија изабрана да постане део европске породице, те да ће ЕУ помоћи на том путу.

“Србија није сама, ми смо ту да помогнемо… Разумемо да је процес тежак и болан, али као што су то доказали оснивачи ЕУ, могуће је. Промене су увек тешке, али могуће”, рекао је Фабрици обраћајући се на пријему поводом облележавања Дана Европе.

Поручио је да Дан Европе представља прилику да се истакне важност мира и трајног помирења.

Фабрици је подсетио на Шуманову декарацију, коју је 9. маја 1950. године прочитао тадашњи министар спољних послова Француске Роберт Шуман, којом је предложена сарадња Немачке и Француске на пољу производње челика и угља.

Шуманову декларацију назао је једноставним, али револуционарним концептом, који је Европу након два светска рата претворио у уједињен и сигуран континент.

“Тешких смо дана имали доказујући да се ЕУ неће нестати након криза…Ово је дан да прославимо живот… Свет у којем живимо се мења, изазови се појављују и ЕУ би требало да обликује сопствену будућност”, рекао је Фрабрици.

Истакао је да су нада и младост две јако битне речи у речнику ЕУ, а говор је завршио обративши се на српском: “Живела Европа, живела Србија”.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су мир и стабилност наши највећи и најважнији циљеви, те да без европске подршке нисмо могли и нећемо моћи да их остваримо.

На свечаном пријему поводом обележавања Дана Европе, подсетио је да је данас важан дан за Србију, јер слави и Дан победе над фашизмом и Дан Европе. Истиче да је српски народ један од, пропорционално свом броју, пет најстрадалнијих народа у оба светска рата.

“Наш данашњи избор, зашто славимо Дан Европе, је Европа. Европа коју истичемо са можда мање ушићења и ентузијазма, али то истичемо са рационалнијим, одговорнијим и озбиљнијим приступом. Најзначајнији разлог за то јесте што је пре готово 70 година створена заједница која је својим чланицама осигурала мир”, казао је Вучић.

Нагласио је да 69 година те земље немају сукобе и ратове – оно што је нашој земљи потребно више него било шта друго и више него икада.

“Управо зато са сигурношћу могу да утврдим да не постоји важнији разлог од прихватања политике и вредности Европе, очување мира, стаблности и гаранција будућности наше деце и земље у целини”, рекао је Вучић.

Указао је на то да је то посебно важно данас када се суочавамо са бројним проблемима и притисцима и приметио да је Србија једина земља која има поглавље 35 у приступним преговорима.

Истакао је да је због тога важно да на разуман и рационални начин кажемо да је Европа наш избор, јер хоћемо да припадамо друштву уређених земља, да чувамо мир, да се добро разумемо са комшијама.

“И данас у Европи чућете многе гласове који ће различите ствари да замере Србији. И у Србији ћете чути много гласова људи, који нису ни глупи ни необразовани, који ће гласно говорити против Европе. Али још нисам чуо какво би било решење и шта бисмо радили у свим сферама живота без Европе”, рекао је председник.

Вучић је казао да Србија припада Европи не само географски, него и вредносно, јер желимо да припадамо таквом друштву и то је наш избор.

“Да бисмо тамо били, сем тешких ствари које не зависе од нас, а реч је о КиМ, мораћемо себе да мењамо, много тога у нашој економији да променимо, иако смо успели много тога да учинимо у протеклом периоду”, рекао је Вучић подсетивши да је Србија са ивице банкрота постала једна од пет европских земаља са највишим растом, и међу три која има суфицит трећу годину заредом.

Констатовао је, међутим, да су Србији потребни европско знање, иновативне технологије, роботика, вештачка интелигенције, а без Европе и других сила у тим областима нећемо моћи ништа да урадимо.

Председник је казао да ћемо морати да се још мењамо у области владавине права, те навео да је закон о Агенцији за борбу против корупције упућен скупштини, да су на путу и уставни амандмани и да се завршава медијска стратегија.

Према његовим речима, неопходно је да се успостави поверење са грађанима, на чему ће морати даље да се ради.

“Све оно што наше поверење чини крхким мораћемо да се боримо да га поправљамо и подижемо, мораћемо једни друге више да поштујемо. Немојте да се љутите на нас Србе када нам се понекад чини да нисмо довољно поштовани, мислимо да заслужујемо више. Као што знате Србија није кукала, никада није и неће ништа више да тражи него поштовање. Онолико колико Србија напредује пружите поштовање и ништа више. Колико поштујемо Европу, толико очекујемо од вас”, поручио је.

Захвалио се Европи на огромној подршци Србији, подсетивши да је како би Србија изашла на крај са економском кризом и да ли би победила недаће без европских инвестиција и донација, са којима је то било неупоредиво лакше.

На крају је, апелујући на Европу да и даље помаже Србији, поручио да ће Србија бити не само добар, лојалан и поуздан партнер, већ и део Европе.

Пријему у Комбанк дворани присуствују и премијерка Ана Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије Бранко Ружић, Зоран Ђорђевић, Горан Триван, представници Војске Србије, верских заједница, дипломатског кора, између осталих амбасадори САД Кајл Скот и Велике Британије Денис Киф, као и представници јавног живота.

Након пријема, биће одржан концерт дечјег хора “Музика наде” у пратњи музичара Момчила Бајагића Бајаге, Васила Хаџиманова и других.

Девети мај обележава се и као Дан Европе – сећањем на Декларацију којом је пре 69 година француски шеф дипломатије Роберт Шуман поставио темеље данашње Европске уније.

Подели на: