понедељак, 16. маја 2022. | 17:43
Најновије вести

Вучић на састанку у Тирани: Београд и Приштина годинама удаљени од решења

Лидера процеса Брдо-Бриони, међу којима и председник Србије Александар Вучић, састали су се у Тирани.

 

Обраћајући се лидерима самита у Тирани, председник Србије је рекао да су Београд и Приштина у овом тренутку годинама удаљени од могућег решења косовског проблема.

То је, наглашава, лоше по српски и албански народ, два највећа народа на Балкану.

Готово сви албански и приштински медији забележили су руковање председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, пред почетак регионалног самита Брдо-Бриони у Тирани, уз коментар да је било – хладно.

Вучић и Тачи руковали су се у присуству шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

Приштинска ТВ 7 јавила је да је Тачи потпуно игнорисао председавајућег Педседништва БиХ Милорада Додика.

Вучић се након руковања са домаћином, албанским председником Иљиром Метом и иницијаторима Процеса, председницима Хрватске и Словеније, није задржао ради фотографисања.

Сусрет Вучића и Тачија у Тирани дошао је дан након што је српски председник поручио да никада неће признати косовску независност, док је косовски председник јуче рекао да је по доласку у албанску престоницу са премијером Албаније Едијем Рамом разговарао о потпуном укидању границе између тзв. Косова и Албаније.

Председник Вучић рекао је синоћ да је реч о суманутим идејама, нереалним, али да ће свакако на то указати и Тачију и другим званичницима, мада су, како је указао, Албанци сталним понављањем таквих ствари чине утисак да је то нешто нормално.

“Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу”, рекао је председник Вучић.

Председник је јуче у Тирани разговарао са Могеринијевом о европском путу Србије и неким стварима из домена владавине права и по заврсетку европских избора.

 

Подели на: