Најновије вести

Вучић на Ушћу: Ово нисмо могли ни да сањамо, грађани могу бити поносни на своју војску

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је приликом обиласка приказа војне опреме на Ушћу да је огромна разлика у опремљености армије данас и пре 10 година.

 

 

Председник је позвао грађане да на Дан српског јединства, слободе и националне заставе дођу на Ушћу и виде средства из домаће производње и увоза која су у употреби у јединицама Војске Србије и увере се колико је наша војска напредовала и колико је њена снага већа него пре.

“Ово нисмо могли ни да сањамо, хеликоптере Х145, Ми-35 све ово, о миговима да не говорим”, рекао је Вучић приликом обиласка приказа војне опреме на Ушћу.

Вучић је рекао да су ту изложени хеликоптери, беспилотне летелице, ПВО системи, оклопна и борбена возила, артиљеријско ракетни системи и опрема специјалних јединица, да грађани могу да дођу до 19 сати и виде све што наша војска има и шта смо обновили, а што је пре било уништавано.

“Да виде колико је већа снага данас наше војске него пре. Данас имамо за више од 25 хеликптера више него пре неку годину, а о авионима ловцима и бомбардерима и да не говорим, у чему је и највећа снага, као и у противваздушним системима. Када имате Панцир и друга средства противваздушне одбране..”, рекао је Вучић.

Истакао је да је раст војске и њен напредак скопчан са свеукупним напретком, али да ће зависити највише од људског фактора.

Додао је да више од 70 одсто припадника војске долази са југа земљље и да мора више да се поради на томе, због чега ће бити настављено повећавање плата. Све ове машине без људе не вреде ништа, додао је Вучић.
Позвао је још једном грађане да дођу на празник да виде како изгледа њихова војска и да виде, како је рекао, да Србија није “за џабе” напредовала претходних година.

Приказ се организује поводом обележавања 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе, а на Ушћу ће данас бити изложена средства из домаће производње и увоза која су у употреби у јединицама Војске Србије – хеликоптери, беспилотне летелице, ПВО системи, оклопна и борбена возила, артиљеријско ракетни системи и опрема специјалних јединица.

Посебан акценат биће на производима српске одбрамбене индустрије, попут артиљеријских система “нора” и “огањ”, ПВО система “ПАСАРС”, борбених оклопних возила “лазар” и “милош”, као и на актуелним пројектима модернизације и развоја наоружања за потребе даљег опремања Војске Србије.

На штанду Војне академије посетиоци ће моћи да се опробају у гађању ваздушном пушком, а на штанду Војнотехничког института биће представљени пројекти у домену истраживања и развоја наоружања које реализује ова еминентна установа. У оквиру манифестације биће приказана и тематска поставка Војног музеја поводом пробоја Солунског фронта, као и наоружање и униформе из балканских и Првог светског рата.

Подели на: