Најновије вести

Вучић: Надам се да ће пре краја године Макрон посетити Србију

Председник Александар Вучић, који присуствује Париском мировном форуму, рекао је да ће вечерас имати “један на један” састанак са француским председником Емануелом Макроном. Упутићу позив Макрону да у најкраћем периоду посети Србију, поручује Вучић. Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, истиче да не верује да ће бити икаквог напретка док год је Аљбин Курти на челу привремених приштинских институција.

 

 

Председник Вучић је истакао да је на маргинама Париског мировног форума имао дуг разговор са белгијским премијером Александром де Кроом.

“Од 1. јануара Белгија постаје председавајућа Европске уније. Био је дуг разговор, неочекивано дуг. Разговарали смо у извештају Европске комисије, констатовали напредак Србије у скоро свим областима. Нигде није било назадовања”, рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Указао је на то да су разговарали и о Косову и Метохији и свему што се збива у јужној српској покрајини, али и свему што је пред нама.

“Разговарали смо о билатералним односима, о доласку белгијских компанија у Србију, њиховом пословању, даљем инвестирању. Замолио сам Александра де Кроа, зато што он због унутрашњих ствари прошли пут није дошао у Београд када су дошли Руте и Бетел, дакле када је требала тројка Бенелукса да дође“, нагласио је Вучић.

Навео је да са Белгијом имамо већ близу милијарду евра трговинске размене, тачније 936 милиона евра, што је, како каже, историјски максимум.

“Верујем да у годинама које су пред нама то може да буде на још вишем нивоу. Белгија је из много разлога важна за Србију и разговарали смо о свим регионалним питањима и о многим другим важним стварима”, додао је Вучић.

“Очекујем Макрона у Србији”
После тога, наводи, присуствовао је почетку Париског мировног форума.

“Разговарао сам посебно са председником Гане, за нас је то изузетно значајно, министром спољних послова Бахреина, разговарао са готово свим регионалним лидерима. Кратко у два наврата са председником Макроном”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће са француским председником Емануелом Макроном вечерас у Јелисејској палати имати састанак “један на један”.

После тога, додаје, очекује га још важних активности, као и вечера са регионалним и светским лидерима.

“Упутићу позив председнику Макрону да у најкраћем периоду посети Србију. Ја га очекујем. Може да се догоди да већ пре краја године видимо Макрона у Београду, у Србији. Надам се томе”, поручује Вучић.

“Док је Курти на власти нема напретка у дијалогу Београда и Приштине”
Председник Вучић рекао је да ће једна од тема вечерашњег разговора у Паризу бити дијалог Београда и Приштине, али да не верује да ће ту бити икаквог напретка док год је на челу привремених приштинских институција Аљбин Курти.

“Нећу признати независност тзв. Косова, лажи о томе слушам годинама”
Председник Александар Вучић поновио је да никада неће признати независност тзв. Косова и да лажи о томе да ће то учинити слуша годинама.

“У време када су на власти били они који говоре да ћу да признам независност тзв. Косова одмах после избора, Косово је признало 85 земаља, а од кад сам ја председник Србије признање је повукло 27 земаља”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Паризу да прокоментарише поједине наводе да су му избори потребни за признавање косовске независности.

“И нема велике филозофије, мислим да је свима њима сад јасно на Западу, да Курти уопште не жели да формира Заједницу српских општина, да не жели никакав напредак у дијалогу, а да су све остало били балкански трикови који могу да упале један пут или два пута, али дугорочно свакако не”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће у Паризу бити речи о дијалогу Београда и Приштине.

Додао је да је за Београд важно да се сачувају мир и животи Срба на Косову и Метохији.

“Не верујем да ће доћи до било каквог озбиљнијег напретка, посебно не до формирања ЗСО, док је на власти у Приштини Курти. Да ствари потпуно јасно и чисто поставимо онакве какве јесу”, рекао је председник.

На питање да ли би могло да дође до састанка са Куртијем, Вучић је рекао да не планира такав састанак и да не би ни знао о чему да разговара са њим.

Указао је и да га чуди састанак представника БиХ са Куртијем.

“Он је бирао са којим представницима Босне и Херцеговине ће да се састане. Чудно да су они то прихватили. Па се онда питам какви су то двоструки аршини, лицемерни приступи решавању проблема на простору бивше Југославије, где негде признајете територијални интегритет и тражите да се поштује територијални интегритет. А с друге стране, ономе од кога тражите да поштује територијални интегритет, интегритет његове земље не признајете. Али добро, ваљда је и то добро за нас да знамо где смо, да знамо са ким имамо посла”, поручио је Вучић.

“Покренута тема да се неким земљама дозволе више стопе дефицита”
Председник Вучић каже да је на Париском мировном форуму покренута веома важна тема да се појединим земљама дозволе и нешто више стопе дефицита ако имају довољно девизних резерви, како би се обезбедио бржи раст, и нагласио да би то било веома важно и за Србију.

“Покренута је први пут тема како да се понекад неким земљама дозволи нешто виша стопа дефицита, уколико имају довољно девизних резерви као успаваног капитала, којим би то могли да покрију”, рекао је Вучић.

“Када би тако нешто било дозвољено, то би за Србију било чудесно”, истакао је Вучић.

Како је рекао, то би значило много бржи раст и убрзаније стварање услова за неупоредиво виши животни стандард него што је то случај био до данас, навео је Вучић.

Додао је да Србија има 24 милијарде евра девизних резерви. Наравно да то ојачава нашу валуту и економију, нагласио је Вучић и додао да је важно и то што Србија има тако дуго стабилан курс динара.

Указао је да је то једна од две важне ствари које су покренуте данас у Паризу када је реч о економији и додао да се друга тема тиче омогућавања повољнијих финансијских инструмената за земље у развоју.

“Кад афричким земљама кажу да ће морати да одустану од дела експлоатације својих гасних и нафтних ресурса због климатских промена и свега другог, сад се поставило питање око новца – како ће да добију тај новац. Важно је то што је рекла и директорка ММФ-а Кристалина Георгијева, али и шта су представници азијских финансијских институција говорили, а то је да ће морати да се обезбеде финансијски инструменти који неће више да буду до 15 година, већ и до 30 и 40 година”, рекао је Вучић.

Поручио је да ће, када се отвори та прича, то бити посебно важно за земље у развоју.

Напоменуо је да су сви могли да примете да је главни фокус форума био на израелско-палестинском сукобу и да је конференција о Гази била посећенија чак и од “великог мировног форума”.

Подели на: