Најновије вести

Вучић након маратонских разговора у Бриселу: Спремни смо за сваки договор, али не и за признање независности Косова

Након маратонскиг разговора у Бриселу, председник Србије Александар Вучић је истакао да се разговарало о свим темама и споразумима, које треба испунити и да је Србија спремна за сваки договор, сем признања независности Косова.

 

 

Он је рекао да је данас имао састанке са немачким канцеларом Олафом Шолцом, француским председником Емануелом Макроном, председницом Владе Италије Ђорђом Мелони, председником Европског савета Шарлом Мишелом, Жозепом Борељом, шефом Европске уније за спољну политику и безбедност, као и специјалним изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Вучић је нагласио да је свима јасно рекао да је Србија спремна да испуни договорено, али да не можемо да прихватимо чланство Косова у УН, нити независност Косова. Спремни смо, рекао је Вучић да испуњавамо договорено , папир од 21. октобра је добра основа за наставак разоговора у будућности.

Српски председник је, после низа састанка са европским званичницима у Бриселу, подвукао да је Србија у складу са својом политиком јасно рекла да жели да се примене сви споразуми који су потписани, од Основног споразума из 2013. до споразума који су касније постигнути у Бриселу и Охриду.

,,Увек смо само једну ствар истицали, која је увек понављана, а то је да Србија не може да прихвати чланство Косова у УН нити независност Косова и на тим позицијама смо рекли да смо спремни да испуњавамо све оно што је договорено”, рекао је Вучић новинарима.

Казао је да смо изразили уверење да је папир који смо примили 21. октобра добра основа за наставак рада у будућности.

,,Једино смо имали и опет рекли резерву око чланства Косова у УН и независности Косова. Понашали смо се потпуно одоговорно и озбиљно”, рекао је Вучић.

Није било речи о било каквим санкцијама према Србији

,,Нико није поменуо никакве санкције према Србији, чујем да су их ови други помињали”, рекао је Вучић на питање новинара како реагују представници међународне заједнице када износи ставове и да ли је током разговора са европским званичницима у Бриселу било говора о неким санкцијама.

Нагласио је да када се о томе говори да треба направити велику разлику.

,,Када је неко одговоран и озбиљан, он зна да не може да доноси одлуке у име САД и ЕУ, какву ће политику да воде. Никада нисте од мене чули да сам рекао како би требало да се уводе санкције против некога из Приштине или Сарајева или било где другде. Никада то нисам урадио у животу, прво сто сам пристојан човек, друго што знам шта је мој посао а шта је њихов”, рекао је Вучић,

Као разлог зашто то никада није урадио, навео је и то што се, како каже, када се доносе одлуке о санкцијама улази у лошу атмосферу из које не можете лако да изађете.

,,Треће, не само да сам говорио већ сам инсистирао на ставовима Србије. Нисам неко ко каже,ја сам велики јунак, не. Много тишим тоном и много мирније говорим пред вама него што заступам ставове Србије тамо где је то потребно. У томе је разлика између озбиљних лидера, државника и политичара и оних који имају забаву за јавност”, рекао је он.

,,Мени забава за јавност није потребна”, рекао је председник.

Спремни смо за формирање ЗСО

Председник Вучић је истакао да смо потпуно смо спремни за формирање ЗСО у складу са предлозима које смо добили,,

Он је рекао је да се папир који је 21. октобра у Београд донела тзв. велика петорка односи на формирање ЗСО и оценио је да је он солидна основа за наставак разговора као и да је Београд спреман да ради на њему и да се одмах иде у примену.

,,Папир се односи искључиво на формирање Заједнице српских општина. Ја не могу да говорим о детаљима јер није договорено да говорим о детаљима. Видите, веома смо се коректно држали и нигде није процурио ни један детаљ, нити било шта из папира јер је такав договор”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли се папир од 21. октобра односи на ЗСО.

Он је истакао и да се код нас не дешава да процури нешто ако је тако договорено за одређене папире.

,,Онда то буде објављено у Албанијан посту или тако негде, јасно вам је ко је то објављивао”, рекао је Вучић и нагласио да Београд мора да буде поуздан, озбиљан и одговоран партнер.

,,Ми смо за тај папир рекли да је солидна основа, веома добра основа, и да смо спремни да радимо и да одмах идемо у примену. Уз ову једну важну ствар о којој сам говорио и о којој сам данас и у свом усменом излагању упознао представнике три најмоћније, европске земље – Француске, Немачке и Италије. То је онај исти услов, чланство Косова у Уједињеним нацијама, независност Косова, интегритет Косова итд”, нагласио је Вучић.

Председник је истакао да је Београд зна које су његове обавезе и шта је све остало да се примени, а раније је договорено.

,,Знамо ми шта је остало из споразума још из 2011. године. Дакле од печата до таблица, врло смо близу договора око енергетике. Сутра у Електросеверу имају састанак са КЕДС-ом, ако се не варам, у Скопљу. Хоћу да вам кажем да ми радимо по том питању и да се трудимо, да се понашамо на изузетно одговоран начин”, рекао је Вучић.

Србија је поносна што чува међународно право

Председник Србије Александар Вучић поручио да Србија може да се поноси тиме што, као једна мала земља, чува међународно право, Повељу УН и Резолуцију 1244 као темељ свог опстанка и њих види као темељ решавања проблема у будућности.

На питање да ли постоји светло на крају тунела после 10 година преговора и разговора, Вучић је рекао да су се ти разговори водили много дуже, чак и да су и неки споразуми прихватани и потписивани.

Истакао је да је веома тешко на истом нивоу водити разговоре са онима који су давно одлучили да признају независно Косово.

,,Када се год позовете на међународно јавно право, а чини се да је срж међународног права Повеља УН, резолуције које су донеле УН, као што и данас можете да видите када је реч о Палестини и Јерусалиму, сви се позивају на одређене резолуције УН, али када је у питању Србија, онда што је могуће даље сви се склоне од Повеље УН и резолуције УН, онда ћемо наћи неке друге принципе”, подвукао је Вучић.

КФОР и НАТО не могу да подржавају формирање војске Косова

,,Није проблем да КФОР и НАТО прошире свој мандат и повећају број својих припадника, то је у складу са Резолуцијом 1244, али не могу да подржавају стварање војске тзв. Косова јер то није у складу са поменутом резолуцијом”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву америчког амбасадора на Косову Џефрија Ховенијера да ,,САД подржавају десетогодишњу трансформацију Косовских безбедносних снага у војску” рекао да ту изјаву није видео у целини већ кратко оно што му је показао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић као наслов те да би било неозбиљно да то коментарише.

,,Само ви морате да имате у виду једну важну ствар, када се НАТО и КФОР позивају на норме Кумановског споразума и норме Резолуције 1244 јер цео мандат КФОР-а је заснован на тој резолуцији и они се са правом позивају на то, а ми у складу са тим подржавамо деловање КФОР-а и НАТО и очекујемо да они прошире свој мандат и повећају број својих припадника и никакав проблем са тим немамо. Оно што јесте проблем је када мимо тог мандата кажете ми ћемо сада да подржавамо стварање војске Косова или како год да то називате, јер то немате право да радите у складу са Резолуцијом 1244″, рекао је председник на конференцији за новинаре ну Бриселу.

Вучић је појаснио да када им постави то питање добије одговор да су они признали Косово као независну државу и да по њима они имају право да подрже стварање војске.

,,Онда је наш одговор и ја сам то рекао пре неколико дана ,,петорки” у Београду – није проблем, али онда немојте да се позивате на међународно право. Онда нам кажите тим горе по међународно право, не секирамо се много, ми смо много јаки и силни, можемо све те чињенице су на нашој страни, али не чињенице које произилазе из било каквих јавно – правних норми пошто то ништа није у складу са нормама међународног права”, рекао је председник.

Никада нећу потписати присуство Косова у УН

Председник Србије је поново да је увек спреман да потпише све што је потребно да се испуни, када је реч о решавању ситуације на КиМ, али никада присуство Косова у УН и питање које се тиче независности Косова, територијалног интегритета Косова.

На питање новинара да ли је тачно да је рекао да није имао проблема да потпише понуђени споразум, али да жели да тзв. Косово прво испуни оно што је већ потписано, Вучић је одговорио да то није суштина и да није проблем да ли ће нешто да потпише.

,,Нисам рекао да нисам имао проблема, али то није суштина. Ја сам спреман да потпишем шта год хоћете, од свега онога што је нама потребно да испунимо, сем ових ствари које сам говорио, присуство Косова у УН и питање независности Косова, територијалног интегритета Косова, то не, све остало – да”, рекао је председник.

Вучић је нагласио да је ово поновио много пута, и да ништа није новост.

,,Ово није ништа ново, ништа није од данас, јуче или пре два месеца. Исто сам ово рекао и пре годину и пре месец дана, пре осам месеци и пре три месеца и пре неколико дана. Суштина је у томе, не морају они. Било је да прво они испуне потписано, и сада немамо проблем ни са тиме да се испуњава паралелно. Али ја знам да они неће то да испуне”, рекао је председник.

Вучић је указао на то да треба погледати како новинари из Србије чекају да ли ће да каже једно или друго, а да треба погледати новинаре из Приштине.

,,Они ће сви да вам скоче за врат, да вам објасне како они не морају, и није потребно да испуне оно што су потписали. Не оно што су прихватили или рекли, већ оно што су потписали, и извините мораћете то да испуните”, рекао је председник.

На питање новинара која је будућност дијалога Београда и Приштине ако премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти као предуслов поставља санкције Србији, председник је одговорио да су у питању игре са циљем да се кривица пребаци на другу страну.

,,Све су ово биле нечије игре, не би ли покушао да пребаци кривицу на другу страну, све време смо само кроз то морали да пролазимо. Ја мислим да је данас и лидерима, а и саветницима који су дошли у касним поподневним сатима ситуација неупоредиво јаснија него што је била”, рекао је председник Вучић.

Подели на: