Најновије вести

Вучић након разговора у вили “Мир”: Дао сам све од себе да заштитим Србију; Лајчак: За нас оснивање ЗСО кључно

Сагласни смо да замрзнути конфликт није решење, поручио је председник Александар Вучић након разговора са специјалним изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, специјалним изасланицима САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, саветницима за спољну и безбедносну политику председника Француске и немачког канцелара, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером и дипломатским саветником председника Владе Италије Франческом Талом.

 

 

За нас је оснивање ЗСО кључни елемент стабилности, навео је Лајчак.

Вучић: Сагласни смо да замрзнути конфликт није решење, формирање ЗСО питање хитности
Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са међународним изасланицима да је данас био веома тежак, можда и најтежи разговор који су имали.

“Отворена и озбиљна дискусија. Оно око чега јесмо сагласни јесте да замрзнути конфликт није решење и да када имате замрзнути конфликт само је питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да уруше и мир и стабилност целог Западног Балкана”, рекао је Вучић.

Додао је да је као председник Србије данас недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред Србију “уколико се не бисмо усагласили са данашњим планом”.

“Под тим и таквим условима тражили смо од четворке плус Мирослав Лајчак, дакле од представника САД, Француске, Немачке и Италије да помогну свима нама у превазилажњу турбуленција са којима се суочавамо на Косову и Метохији и сматрамо да је крајње време да се формира Заједница српских општина, која је, не само обећана, већ и потписана пре 10 година и то је питање хитности, јер тек после тога је могућ разговор и повратак у институције и каква таква нормализација ситуације”, рекао је Вучић.

Председник Србије је напоменуо да ће у наредним данима и недељама да обави консултације са члановима Владе и парламента и свих значајних друштвених група.

“Да смо спремни да прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума, с тим што сам направио врло јасним једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном важном питању, по једној важној ствари, јер наравно не могу да говорим о томе, јер предлог није јаван”, навео је Вучић.

Истакао је да се последње питање у разговору тицало владавине права.

“Не знам шта су они рекли у својој изјави, али претпостављам да су поздравили промене које смо правили и које су значајне на европском путу Србије. Ја сам изразио наду да ћемо чути њихове гласове, јер смо годинама слушали како су неопходне промене у области правосуђа, тужилаштва и свих других ствари, а ми смо управо то обавили и зато очекујемо да ћемо имати даљу подршку у европском путу Србије”, рекао је Вучић.

Поручио је да “пред нама нису лаки дани” и да је “много тешких одлука”.

“Људи треба да знају да овде нема ни лепих ни слатких разговора и једино што могу да кажем, то је да сам заиста дао све од себе да чувам и штитим Србију, што ћу још барем неко време наставити да чиним”, навео је Вучић на крају свог обраћања медијима.

Лајчак: За нас је оснивање ЗСО кључни елемент стабилности
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је након састанка са председником Србије Александром Вучићем и осталим члановима “велике петорке” да су имали интензиван и отворен састанак.

“Председник Вучић демонстрирао је одговоран приступ и вољу да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију. За нас имплементација ЗСО је кључни елемент стабилности”, рекао је Лајчак.

Наводи да су уверени да је план представљен у септембру најбољи начин за нормализацију односа Београда и Приштине и европску интеграцију региона.

“Наш посао ће се наставити без одлагања”, нагласио је Лајчак.

Са изасланицима међународне заједнице, који су се претходно у Приштини састали са представницима привремених институција, разговарао је председник Србије Александар Вучић. Вучић је претходно рекао да очекује тешке разговоре.

Мирослав Лајчак је после разговора “велике петорке” са Аљбином Куртијем изјавио да су очекивали веће разумевање могућности које француско-немачки предлог нуди.

Сврха посете и састанка са Куртијем је, како је рекао Лајчак, да се разговара о француско-немачком предлогу за нормализацију поднет у септембру, а затим у децембру прошле године.

Председник Вучић претходно је у изјави за РТС из Давоса рекао да ће разговор са “великом петорком” бити “један од најважнијих разговора које смо имали у претходним годинама и које ћемо имати”.

“Врло, врло тежак разговор… Надам се да ће бити помака, и да ће разговори бити мало мање тешки од онога што очекујем, али то је само моје пусто надање. Што се тиче народа на КиМ, не мислим да то њих посебно интересује, њих интересује како Косово да буде примљено у међународне организације, то је смисао, и како Србија да се одрекне Косова”, каже Вучић.

Подели на: