Најновије вести

Вучић: Наметнуте одлуке никада нису добре, са свим одлукама морају да се сагласе сва три народа БиХ

Наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка никада нису добре, одлуке морају да буду у сагласнсти са сва три народа у БиХ, рекао је председник Александар Вучић, после састанка са руководством Републике Српске. Србију доживљавамо као гарант мира у региону, поручио је члан Председништва Милорад Додик.

 

 

Александар Вучић је рекао да је Србија изразила жељу да се поштује Дејтонски споразум и да се сачува мир у региону.

Према његовим речима, Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и Републике Српске. Вучић је рекао и да ће након састанка са руководством РС уследити састанак са представницима опозиционих странака из РС, као и опозиционих партија из Србије које су желеле да разговарају са властима, али нису тражиле присуство странаца.

Истакао је да су на састанку са делегацијом РС разговарали и о економским питањима.

Најавио је да ће Србија, заједно са конзорцијумом српских компанија, преузети 80 одсто трошкова изградње пута од Раче до Бијељине и навео да Србија сама гради и изградиће ускоро мост на Сави.

“То ће бити допринос пријатељству са свим народима и братству са српским народом. Тај пут иде ка Бањалуци и Сарајеву, али везује Србију и са другим градом по величини у РС, Бијељином”, нагласио је председник.

О ауто-путу до Сарајева и енергетским пројектима

Указао је и на ауто-пут од Београда до Сарајева, који би требало да иде од Пожеге до Котромана у Србији и од Вишеграда до Сарајева у БиХ.

С тим у вези, каже, замолио је члана Председништва БиХ Милорада Додика да разговара са партнерима и види да ли желе тај ауто-пут, јер од тога зависи одлука и брзина изградње и на територији Србије.

Вучић је додао да је било разговора и о енергетским пројектима, као што је Бук-Бијела, и пружању подршке здравственој и социјалној политици РС, коју ће даље пружати Србија.

Нагласио је и да ће бити настављена помоћ за четири општине – Дрвар, Костајницу, Дубицу, Невесиње и изразио наду да ће се то одразити не само на финансијску санацију буџета већ и да ће и грађани тих општина моћи да осете и виде бољитак за себе и своју децу.

Вучић је истакао да ће Србија, као и до сада, наставити да подржава РС у области здравства.

“Договорили смо се и да до 15. септембра донесемо нацрте закона о употреби српског језика и ћириличког писма и да идемо на уређење уџбеника, који би имали исти садржај у Србији и РС”, навео је Вучић.

“Сви велики европски народи свој идентитет чували су кроз језик и писмо. Немци кроз Гетеа, Шилера, браћу Грим, а и ми Срби имамо много заједничких писаца. Никоме ништа нажао не чинимо ако чувамо свој српски језик, осим што чувамо своје име и презиме, своју будућност”, поручио је он.

Честитка рвачу, ново борбено возило зваће се по Лазанском

Председник Вучић је обраћање почео честитком на бронзаној медаљи рвачу Зурабу Датунашвилију.

Потом је изјавио саучешће породици Лазански поводом смрти Мирослава Лазанског и саопштио је да ће се ново возило српске армије, које ће произвести Југоимпорт СДПР, звати по преминулом амбасадору Србије у Русији и војном коментатору.

“Данас је тежак дан за нас, изгубили смо великог човека”, рекао је Вучић.

Додик: Са Шмитом само као са бившим немачким министром

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поновио је да нови високи представник у БиХ Кристијан Шмит за њега нема легитимитет.

На питање како види то што је Шмит навео да је спреман за разговор, да организује неформални састанак са представницима РС у ОХР-у, као и да оде било где у БиХ, те да неће користити бонска овлашћења ако не дође до нарушавања територијалног интегритета БиХ, Додик је одговорио:

“Можемо на Јахорини. Доћи ћемо сви ми политичари из РС да му кажемо да можемо да разговарамо с њим, као бившим послаником немачког савезног парламента и савезним министром пољопривреде”, поручио је Додик.

Он је човек који има несумњиво велико искуство, али као високи представник он за нас нема легитимитет, поручио је Додик.

“Уколико високи представник у БиХ Кристијан Шмит кренуо да смењује српске представнике у органима власти на основу Бонских овлашћења и било која мера у том смислу, то би био само допринос стварању још већег хаоса у БиХ”, оценио је Додик.

Додик је рекао одговарајући на питања новинара је власт у Републици Српској изабрана на демократским изборима и да је то потврдио ОЕБС, али да новог високог представника нико није изабрао.

“Сви смо ми изабрани на демоктратским изборима, који је ОЕБС потврдио да су били фер и поштени и ми представљамо управо тај демократски капацитет, а овог који се сада представља као високи представник нико није изабрао, тако да је он самозвани високи представник”, навео је Додик.

Вучић је претходно разговарао са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, председником Народне скупштине РС Недељком Чубриловићем и председником Владе РС Радованом Вишковићем у Вили “Мир”.

Подели на: