Најновије вести

Вучић: Наше јединице су све припремљеније, обученије и опремљеније

Председник Александар Вучић наводи да је стање и опремљеност у Војсци Србије и полицији неупоредиво боље, додајући да ће се на томе још радити. Србија ће се понашати веома одговорно, озбиљно, чувати мир и стабилност, истакао је председник.

 

Aлександар Вучић је рекао да је са представницима ВС, МУП-а и министрима разговарао о безбедносној ситуацији у региону, опремљености војске и полиције и повећању плата.

Председник Србије рекао је да је безбедносна ситуација у земљи изузетно сложена.

“Србија ће се понашати веома одговорно, озбиљно, чувати мир и стабилност. Уз многе лоше реченице које је имао Броз, једна је била тачна – треба да живимо као да ће сто година бити мир, али да будемо спремни да земљу бранимо у сваком тренутку”, нагласио је Вучић након састанка са представницима ВС, МУП-а, министрима.

У складу са тим, истиче, наше јединице су све припремљеније, обученије и опремљеније.

“Наш буџет за одбрану је никада већи, и не само тај буџет већ оно што смо из текуће буџетске резерве узели, значило је моного. То олакшава позицију једној релативно малој али незавнисној земљи да води независну политику”, напоменуо је председник.

Када је реч о опремљености војске и полиције, Вучић је указао да је “стање неупоредиво боље него што је било”.

“Један пример, 2012. када сам постао министар одбране у ратном ваздухопловству имали смо летелице које су називали мртвачки сандук, ништа нисте могли да урадите у борби. Данас је стање другачије”, истакао је председник.

Грађани ће у Нишу, каже, моћи да виде најмоћнију презентацију српског оружја и оруђа у последњих много деценија.

“Осам ‘мигова 29’ на небу, осам ‘орлова’ који ће да лете, школске авионе Г-4, ловце, чувене хеликоптере МИ-35 такозване ‘ђавоље кочије’. Купили смо три МИ-17, наручили три ‘пуме’, наручили Х-145”, напомиње Вучић.

Уз Пољску и Мађарску, наводи председник, Србија је највећи наручилац хеликоптера у овом делу света. То, наводи, драматично мења позицију Србије у војном и полицијском смислу.

“То позиционира Србију на сасвим другачији начин. Видећете највећи број тенкова у дефилеу на једном месту. Видећете и највећи број војника и полицајаца у једној вежби, на показивању, више од 4.000 људи. Наш циљ је да за две године можемо да изведемо и више од 10.000 људи. Ако су они у Москви могли 13.000, можда можемо и ми 10.000”, истакао је Вучић.

Подсећа да је Србија купила два система моћних беспилотних летелица што је, каже, суштина модерног ратовања.

“Све ово треба да служи у сврху одвраћања потенцијалног агресора у нападу на Републику Србију”, истакао је председник.

Вучић је навео да су примања војника и полицајаца боља него што су била, и најавио да ће се даље повећавати.

“Много ћемо ствари морати да мењамо, ићи ћемо на значајно повећање плата. Надам се да ће се то одразити на жељу да раде, и да ће се показати љубављу према Србији”, напоменуо је председник.

“Полако све поправљамо, мењамо, трансформишемо земљу у потпуности”, навео је Вучић.

Подели на: