Најновије вести

Вучић: Не бих могао да спавам да моју слику каче по Приштини

Председник Александар Вучић истакао је да Србија још од Берлинског конгреса никада није била успешнија од других, као што је то данас, те отуда притисци, а биће, уверен је, све жешћи и јачи, преноси Тањуг.

 

Упитан зашто међународна заједница игнорише тему о српским избеглицама и како коментарише то што га Приштина квалификује као најтврђег преговарача, док да истовремено у земљи називају издајником, Вучић је нагласио да још од Берлинског конгреса постоје земље које су радиле на растакању Србије и српског националног корпуса и које су помагале све стране које су радиле против Срба.

“Није то никакава тајна. Ако гледамо историјске догађаје кроз које смо пролазили, све су то, осим неких погрешних потеза, попут непотребног напада краља Милана на Бугарску у једном тренутку, били углавном или највећим делом ослободилачки ратови”, нагласио је Вучић.

Како је подсетио, не сме се заборавити да Србија није имала сукоб и рат чак ни услед анексионе кризе, где нас је, како је казао, мудрост Стојана Новаковића спасила, иако је Аустроугарска анектирала БиХ противправно.

“Када све то погледате, зашто мислите да би неко морао да се радује успеху Србије? Сви други су рачунали да је Србија онолико успешна колико могу да је пођарме или да буду јачи од ње”, нагласио је председник и упитао када је Србија била успешнија од других у региону и када је то био случај од Берлинског конгреса?

“Никада. Знате када је случај? Данас. Зато ће притисци бити све жешћи и јачи. Никада кроз историју нисмо били бољи од других. Увек смо имали ниже плате од БиХ, али се о томе није говорило. Имао је Београд, али не и Србија. Данас први пут имамо више плате од БиХ, ми данас имамо исте као Црна Гора а заостајали смо за 150 евра. 30 одсто смо раније имали ниже плате”, прецизира Вучић.

Каже да су велики гледали да направе баланс да Срби буду ти који ће бити слабији, те да су желели да Србија буде много поштована и уважена, а таква је била када је била ужасно слаба.

“Тада су нас велики тапшали по раменима. Тада је Србија гасила фабрике, производњу, уништила своју војску, рецикрила тенкове, дошла до тога да нема ловце који може да полети. Данас је Србија значајно јача и не стиди се тога, али смо ми и даље мали и недовољно јаки и морамо да јачамо. Оно чега не треба да се стидимо је наш економски напредак”, нагласио је Вучић.

Каже да је на неколико главних портала у Хрватској објављено 1.014 текстова против њега, те да то добро говори о њему, али и о њима.

“Срећан сам што у Приштини говоре лоше о мени, али са поштовањем. Говоре као о великом противнику. Замислите да моју слику окаче као неким другим српским политичарима, као што њима говоре ‘хвала ти на пресуди међународног суда правде’, ја не бих могао да заспим, не ту ноћ, него никада више”, каже Вучић.

Нагласио је да компромис мора да буде болан за обе стране и додао да је свестан свих оптужби које многи упућују на његов рачун.

“Слушам да сам ратни хушкач, а мир чувам по сваку цену. Слушам да сам велеиздајник, али не знам шта сам издао. На то морате да се навикнете и да трпите. Онај ко није у стању да трпи не треба да се бави овим послом. Када кажем да бих желео да тренирам младу децу, они кажу педофилчина. Када имате добар однос јавног дуга, није добро. Шта ће нам споменици, фонтане. Шта год кренете да радите није добро. У Србији није добро ни прва сијалица када је упаљена”, закључио је Вучић.

Подели на: