Најновије вести

Вучић: Не дамо никоме да изврће историју, поносни смо на прошлост

У оквиру Дана сећања, посвећеног страдању Срба у 20. веку, у Дрвару је одржана централна свечаност “Крајино моја”. Председник Александар Вучић поручио је да последњих година сви око нас покушавају да умање српске жртве и да нас прогласе агресорима и кривцима за све што се збивало, али да никоме нећемо да дозволимо да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је грађанима Дрвара да ће Република Српска и Србија бити уз њих у будућности.

 

Александар Вучић је истакао да је поносан што представља Србију у том граду у Федерацији БиХ, јер зна колико сви Срби у БиХ воле Србију, те поручио да срца грађана Србије куцају за Бањалуку, Дрвар и сва места у којима живе Срби, уз које ће увек бити.

Вучић је, у обраћању на академији поводом Дана сећања посвећеног страдању Срба у 20. веку, рекао да последњих година сви око нас покушвају да умање српске жртве и да нас прогласе кривцима и агресорима за све што се збивало, и то не само у ратовима деведесетих.

“Ођедном, ми Срби, који су ослободили простор бивше Југославије, постадосмо агресори и фашисти, а они који су стварали нацистичке државе на овим просторима, изненада, постадоше ослободиоци”, истакао је Вучић.

Приметио је да је свима непријатно да говоре о томе и да беже од те теме, ћуте о томе, јер српски народ, који је добар, не би да се свађа.

“И ја кажем да је у реду. Ниједну лошу реч нећемо рећи ни о коме другом. Поштујемо Хрвате, Бошњаке, желимо у миру да живимо са њима, то је будућност за коју се залажемо, али не дамо никоме да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив. Штитићемо свој народ”, поручио је Вучић.

“Знам кроз какве муке и патње је прошао српски народ”

Пренео је и да је на састанку са начелницима западнокрајишких општина, посланицима у парламенту БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ поручио да зна кроз какве муке и патње је прошао српски народ.

Нарочито се, каже, то односи на период од 1995. године на овамо и подсетио колико је деце изгубљено на Петровачкој цести, не знајући шта ће бити сутра.

“Ми немамо где, морамо да будемо ту где смо вековима живели, да променимо понашање. Морамо да будемо јединствени. Да чувамо једни друге, да будемо једни уз друге и да разумемо једни друге”, истакао је Вучић.

Подсетио је на оно што је претходило 1995. години – свађе у Србији, слаба економија, слаба Србија у сваком погледу, сукоб Србије са руководством РС где је Србија Српској уводила санкције, уз трвења унутар саме РС… “Мислите да то други нису видели? И платили смо највишу могућу цену тиме што су Срби из општина где су увек живели протерани”, истакао је Вучић.

Додао је да морамо да научимо лекцију, да не смемо да прећуткујемо своје слабости и кривицу, да бисмо знали да се понашамо другачије и одговорније.

“Ми вечерас, уз сећање на све пале и погинуле за своју земљу, одајемо почаст животу. Боримо се за живот деце, за 57 малишана из вртића ‘Мајка храброст’, за оне који тек треба да дођу”, рекао је Вучић и додао да своје грешке треба да сагледамо, а лако ћемо онда видети шта су други према нама радили.

“Србија сада може да издвоји и помогне свом народу”

Навео је да оно што ће грађани осетити оно што је данас урађено и рекао да је Дрвару већ уплаћено милион евра.

Најавио је и додатну помоћ Србије за цркву. “Желимо капелу и велики крст баш на Петровачкој цести, где нам је бомбардована колона. Србија ће издвојити новац да обележимо место страдања”, рекао је Вучић.

Истакао је и да није овде долазио све док није имао шта да понуди, а да Србија сада може да издвоји и помогне свом народу и најавио да ће до краја године једна компанија из Србије отворити овде погон и запослити 100 људи, јер без тога нема опстанка.

Додао је да је уплаћено 75.000 евра да би се исплатила заостала давања за обавезе према породиљама и мајкама троје и више деце.

“Живимо у различитим државама, али смо истог рода и исте вере и зато ћемо да се помажемо и будемо једни уз друге. Срби одавде су увек волели Београд и Србију више од свега. Ми исто толико волимо Дрвар, Грахово, Петровац, Бањалуку”, рекао је Вучић додајући да то нико не може да нам забрани и да ништа ружно није рекао о другима.

“Ми морамо да бринемо једни о другима, фабрика не смета никоме”, указао је председник напомињући да само радом и борбом можемо да постигнемо боље за нас народ.

Истакао је да Срби не треба да се стиде своје слободарске прошлости, као ни Гаврила Принципа чију кућу је посетио, а која ће бити обновљена. Каже да је тамо био пре 41 годину.

“Тај човек је дао живот за слободу и идеале у које је веровао, то је Србин којим можемо да се поносимо. Зато је са мном дошао мој син Данило и носи Принципову мајицу. Ми не треба да се стидимо свог народа, већ да се дичимо и поносимо”, поручио је Вучић додајући да терориста није могао бити човек који је хтео слободу.

Додао је да ће да прими све ударце на себе. “Ударајте на мене за ово што сам говорио о Принципу, не бојим се никог ни из Лондона ни из Беча, јер сам рекао истину. Срце слободе Србину не можете да одузмете. За то смо се увек борили”, рекао је Вучић.

“Важно је да гледамо у будућност”

Важно је, рекао је Вучић, да гледамо у будућност, да развијамо ове крајеве. “Ово је почетак помоћи, дођите опет, врата у Србији су вам отворена сва и добићете сву помоћ и подршку”, поручио је председник.

Рекао је и да са Милорадом Додиком од раније има договор да никад РС не иде против Србије, нити Србија против РС, ни против Дрвара, ни Дрвар против Србије. Каже и да је поносан што Србија и РС немају проблем с тим што неко хоће да нам промени историју, да нам не дозволи одавање почасти у некадашњим концентрационим логорима.

“Знате зашто? Захваљујући његовој иницијативи о заједничком Меморијалном центру где можемо да учимо децу шта је било у Јасеновцу, да се тога не стидимо и не прећуткујемо и да знамо да тако нешто никад не сме да се понови. Све дане обележавамо заједнички – од годишњице НАТО агресије, преко Јасеновца, Јадовна, све тешке дане заједнички обележавамо. Тако ћемо и муке Дрварчана и других који нису у РС или Србији”, поручио је Вучић.

Припадамо истом народу, никакво зло нисмо другима учинили, каже Вучић. “Али, немојте да нам браните да волимо свој српски народ, Србију и РС, то је нешто чиме се поносимо. Помагаће Србија, помогла је данас, помоћи ће и више. Ово није мали новац, видећете резултате”, рекао је Вучић.

Дрварчанима је поручио да жели да их види насмејане, да гледају у будућност право и да је виде онако како је само замислити могу, да им деца одрастају у слози и миру и да са поносом носе своје име и презиме.

Такође је рекао да је поносан што је први спрски председник који је дошао у Дрвар. “Али, није последњи пут. Доћи ћу опет да видим како је потрошен новац”, рекао је Вучић.

Своје обраћање Вучић је почео речима Бранка Ћопића: “Колона тамна и нема бдије над градом кога више нема…”, наводећи да је тиме 1945. године тада млади Ћопић описао део дуге историје страдања Дрвара.

Додик: Вучић је први председник икада који је дошао у Дрвар

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је председник Александар Вучић први шеф српске државе, председник, краљ или кнез, који је икада дошао у Дрвар.

Обраћајући се грађанима на академији, Додик је истакао да је ово важан дан за све Србе овог краја, не само историјски и због давних догађаја с краја 1995, већ зато што је данас, на овај дан, у Дрвар дошао председник Србије.

Додик је поручио да, иако Дрвар и још три општине Крајине сада припадају Федерацији БиХ, Репубика Српска и Србија ће увек бити с народом који на том простору живи.

Истакао је да велика помоћ коју Република Српска прима од председника Вучића и његовог тима, за српске општине у БиХ, али да је више од тог новца порука то што је српски председник данас у Дрвару.

“Нисмо овде данас дошли да вам пошаљемо поруку да овде останете, јер ви то и желите, него да вам кажемо да смо са вама и да ћемо бити са вама у свим будућим данима”, поручио је Додик.

Истакао је да су Срби најбољи народ, страдалнички народ који је своју слободу увек добијао са огромним жртвама, али ју је увек делио са другима. “Делили смо слободу са свима, а онда је дошло време да се Срби поново боре за слободу, јер онима којима смо ми слободу дали, рекли су да им ту слободу угрожавамо и да зато њима све треба да дамо, а нама да не остане ништа”, рекао је Додик.

Подсетио се свог боравка у Дрвару давних година, рекавши да ту своју посету памти по томе што је сви бело тужно, а људи погурени, с тугом у очима и спуштеним главама.

“Овај народ је частан и поштен и зато треба да буде уздигнуте главе, јер се часно борио и за Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац. То је некада била територија Републике Српске, али је онда хрватска армада очистила од народа овај простор”, рекао је Додик и истакао да то “није слобода, већ неслобода”.

Зовом овог народа, рекао је Додик, мотивисани смо били да Вучић и ја дођемо овде и кажемо вам да осећамо припадност овом народу.

“Те 1998. године, сећам се, било је јако тужно, све је било порушено, празно, са тек неколико стотина Срба, али са свима вама овде данас је све то другачије. Данас имамо много послова које треба да урадимо. О томе смо разговарали са надлежнима овдашњих општина. Председник Вучић ће у континуитету наставити да се бави тим и питањима да нам помогне”, рекао је Додик.

Поручио је да Срби са овог подручја треба да знају да Република Српска заједно са Србијом стоји иза Дрвара, Гламоча, Петровца и Грахова.

Није лако, приметио је, то што се налазе у Кантону Федерације БиХ. “Али, не заборавите ово је ваш грунт, ово је наша земља, а власт се може мењати”, поручио је Додик, уз захвалност свима који су се окупили у Дрвару.

Додик је рекао и да је запањен сазнањем колико председник Вучић зна о овом крају, колико, како је рекао, детаља, колико је упућен о свему. “А ја сам мислио да знам све о овом простору. Није тако и зато сам фасциниран”, рекао је Додик који је своје обраћање завршио са: “Нека живи Република Српска и Србија, као и српски народ где год да је”.

Епископ бихаћко-петровачки: Нисмо овде од јуче и нисмо за јуче

Академија је почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а окупљенима се обратио епископ бихаћко-петровачки, отац Сергије, који је захвалио председницима на подршци и помоћи коју пружају српским општинама у Федерацији БиХ.

Истакао је да је Србија увек била прва мисао Србима са ових простора, а председнику Србије је захвалио што је први од представника српских власти дошао у Дрвар.

Вучић је крајишке Србе подсетио, каже, на великог краља, потоњег “краља српског” Петра Мркоњића Карађорђевића, који је у време босанско-херцеговачког устанка оставио удобност светских метропола и дошао у те крајеве да им помоне да освоје слободу.

Од тада, до данас, каже Сергије, ниједан државни поглавар матице Србије никада није крочио у Дрвар и тај крај.

“Ваша посета више је од охрабрења да останемо овде”, рекао је епископ и додао да ће увек бити захвални због помоћи и памтити оне који су их храбрили и помагали.

“Ваш долазак у слободарски Дрвар је потврда и нада да нећемо бити остављени од оних чија нам помоћ треба и која је у стању да нас одржи овде где јесмо”, навео је епископ обраћајући се Вучићу и Додику.

Додао је и да су Срби овде били мета пре 24 године, а они су хтели само да живе на својим огњиштима као достојанствени, православни народ.

“Ми нисмо овде од јуче и нисмо за јуче, наше постојање је за данас и сутра и векове који долазе. Наше постојање и воља да останемо је пораз оних који хоће да нас прогнају”, рекао је епископ.

Рунић: Живот Срба у Федерацији је непрестана борба

Начелница општине Дрвар Душица Рунић поручила је да се са свечане академије “Крајино моја” шаље порука да се никад не смеју заборавити српске жртве и страдања, али да се генерацијама које долазе треба показати да смо спремни да стварамо, градимо и у јединству и слози идемо напред.

Захвалила је Вучићу и Додику што заједно са њима обележавају сећање на страдање Срба.

“Дрвар је српско светло у Федерацији БиХ”, рекла је Рунићева и подсетила да је 13. септембар један од најтужнијих дана у српској историји, зато што су морали да оду са својих огњишта јер је неко одлучио да треба “ослободити” Дрвар од Срба који су ту одувек живели.

Срби су спас пронашли, рекла је Рунићева, у Републици Српској и Србији.

“Пружили сте нам руке и то вам никад нећемо заборавити. Вратили смо се тамо где нас је вукло срце, изнова градили куће, школе, вратили смо се да се изнова боримо за своје. Боримо се за свако српско слово, сваку реч, ћирилицу, радно место, Србе повратнике. Живот Срба у Федерацији је непрестана борба”, истакла је Рунићева.

Како је додала, несебичну подршку и даље им пружају Република Српска и Србија. “Желели смо да се на неки начин одужимо и зато смо Александра Вучића и Милорада Додика прогласили за почасне грађане Дрвара. И зато с правом кажем: ‘Добро дошли у свој и наш и Дрвар, у своју и нашу Крајину’. Вашим присуством данашњи дан добио је посебан значај”, поручила је Рунићева.

Додала је да је ово историјски дан за оне који остају овде, а вечерашња академија биће прекретница у борби за опстанак и останак на вековним огњиштима.

Централна свечаност одржава се на платоу испред Радничког дома у Дрвару.

Дан сећања се одржава у помен свим жртвама, страдалим у ратовима током 20. века, а ове године посвећени су страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Подели на: