Најновије вести

Вучић: Не смемо и нећемо више да ћутимо о Старом сајмишту

Ми, народи и грађани Србије и потомци жртава не можемо, не смемо и нећемо више да ћутимо о “Старом сајмишту”, јер починиоци зла на том месту имају разлога да крију истину, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

 

 

Он је рекао да је логор “Старо сајмиште” затворен крајем јула 1944. и да је од краја Другог светског рата, у тренутку када је НДХ де факто престала да постоји на овим просторима, све до данас истина о овом логору била сахрањена, како је истакао, под тешким наслагама заборава.

“Данас, на 78. годишњицу укидања логора, ми га коначно, неко би рекао фигуративно, а ја бих рекао и стварно – ослобађамо. Почињемо да обнављамо сећање на логор тако што почињемо да реконструишемо централну кулу, његов иконични симбол”, истакао је председник Србије.

Како је рекао, реконструкција централне куле је симбол решености и да реконструишемо сопствено колективно сећање.

“Она је тек прва од неколико изворних логорскигх зграда у којима ће бити успостављена два музеја меморијалног центра, посвећена двема фазама логора, а у којима ће се одвијати активности меморијалног центра: меморијализација логора и комеморација његових жртава, прикупљање и излагање грађе и научно истраживачка делатност, организвање изложби и едукативне активности”, навео је он.

Вучић је подсетио да су на том месту људи зверски пребијани, вешани и стрељани, али и умирали од глади и болести и у “душегупкама” одвођени у смрт.

Додао је да су одатле и депортовани у друге логоре смрти на “принудни рад”, од којег је већина и страдала.

“Тим и таквим жтвама је посвећен Мемомријални центар Старо сајмиште који ће у име свих нас одати дужно поштовање без обзира на њихову националност веру, род или идеолошка опредељања. Свима њима заједничко је да су их нацисти, фашисти и усташе сматрали за смртне непријатеље и да су зато невини пострадали. Тако су наши џелати врло прецизно показали где стоје они, а где су стајали ти мирни и добри људи Београда и Србије без обзира на своју нациолналну припадност. И на ком исконском идеалу почива наша победа, а на чему је заснован и на чему почива њихов мрачни пораз”, нагласио је Вучић.

Ово је историјски веома важан чин, додао је Вучић и истакао да је поносан што је део генерације која је учестовала у ослобађању Старог сајмишта.

У Меморијалном комплексу “Старо сајмиште” данас се обележава почетак извођења радова на реконструкцији Централне куле, објекта у којем је током Другог светског рата у два нацистичка логора страдало више од 6.500 Јевреја, око 10.000 Срба и више стотина Рома.

Ристић: Србија показала одлучност да сачува сећање на жртве

Почетак извођења мера заштите на објекту комплекса београдског Старог сајмишта јасно показује одлучност и опредељеност Србије да трајно сачува сећање на жртве геноцида почињеног над припадницима српског, јеврејског и ромског народа на подручју некадашње НДХ, укључујући ту и оба нацистичко-усташка логора на Старом сајмишту, изјавио је директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

“Безмало осам деценија, односно читав један људски век, било је потребно да се заустави бескрајан низ јалових обећања бројних државних званичника који су најављивали почетак извођења мера заштите на овим историјским објектима и привођење читавог комплекса тако потребној меморијалној, образовној и научно-истраживачкој намени”, рекао је Ристић, а саопштено је из Музеја жртава геноцида.

Навео је да су, како су пролазиле деценије испуњене “небригом и потпуним занемаривањем” овог историјски драгоценог простора многи са правом помислили да је “вео историјског и људског заборава трајно прекрио страдалну прошлост Старог сајмишта”.

“И када су многи помислили да су изазови, тешкоће и бројне опструкције исувише снажни и да ће београдско Старо сајмиште занавек остати тамна сенка на нашој савести, пројавила се одлучност и решеност да се на све препреке одговори знањем, пијететом, одговорношћу и одлучношћу”, рекао је Ристић.

Додао је да смо, након неколико година испуњених бројним активностима које су за циљ имале савладавање бројних препрека, изазова и опструкција, дочекали дан када је председник Републике означио почетак радова за извођењу мера заштите, односно рестаураторско-конзерваторских захвата на Централној кули – најзначајнијем и најиконичнијем објекту некадашњег Јуденлагера Семлин, а потом и Анхалтелагера Семлин.

Истакао је да је Музеј жртава геноцида активно током претходних година био укључен у реализацију бројних активности које су водиле ка данашњем догађају који, подвукао је, уистину има историјску вредност и значај.

“Захваљујући синергији, одлучности и посвећености председника Србије, Владе Србије, Српске православне цркве, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета ромске националне мањине, Града Београда, Музеја жртава геноцида и Завода за заштиту споменика културе града Београда данас смо у деценијама ишчекиваној прилици да трајно одагнамо заборав и небригу са некадашњег мучилишта и губилишта бројних припадника српског, јеврејског, ромског и других народа”, рекао је Ристић.

Он је посебну захвалност изразио председнику Вучићу који је, како каже пружио отворену, недвосмислену и одлучну подршку напорима малог броја посвећених појединаца да се од историјског и људског заборава сачува успомена на све страдалнике Старог сајмишт

“Сада, када коначно отпочињемо са обновом Централне куле пред нама се јављају нови задаци и одговорности које се односе на потребу да читав овај комплекс у разумном временском року приведемо меморијалној, образовној и научно-истраживачкој намени, а по угледу на неколике примере сличних установа у Европи и свету”, додао је Ристић.

Подели на: