Најновије вести

Вучић: Не знам који је споменик угроженији од Дечана

Не знам који је споменик угроженији од манастира Високи Дечани, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да манастир припада срспкој и светској културној баштини и да ће увек имати подршку дрзаве.

 

“Не знам који је споменик угроженији да не кажем у свету, али у нашем делу Европе”, рекао је Вучић у Прагу одговарајући на новинарско питање поводом најаве Приштине да ће ће тражити да се Дачини скину са листе угрожених споменика.

Рекао је да ће и СПЦ имати подршку државе Србије у очувању манастира, да ће држава покушати да објасни позицију манастира Дечани и непоштовање судских пресуда, као и кршење домаћих и међународних правних норми.

У питању је ароганција нечијих власти, напоменуо је Вучић.

“За нас је важно да манастир припада српској историји и српској баштини, али и светској. Припада свима и нико нема право да угожава Дечане”, рекао је Вучић.
“Земан ушао у историју Србије”
Председник је рекао да је извињењем српском народу, због учешћа Чешке у НАТО бомбардовању, председник Чешке Милош Земан ушао у историју Србије.

Вучић је медијима у Прагу, одговарајући на питање Тањуга о значају тог извињења за Србију, рекао да је Земан први, али сигурно не последњи председник који се извинио.

“Реч председника Чешке има огромну тежину. Све што је говорио са мном рекао је и на конференцији за новинаре. Мислим да не постоји ништа важније, он је први али не и последњи председник који је то урадио. Хвала му на томе”, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је Земан врхунски интелектуалац и велико интелектуално име Европе које нико не може да се потцењује.

“Два пута је победио на председничким изборима без велике подршке странака. Има велики ауторитет. Завидео сам му на поштовању које има у Кини. Он тамо има већи углед од мене”, рекао је Вучић.

Вучић је навео да Земанова изјава има вишеструко значење, није дневна ствар, већ од историјског значаја.

Вучић је истакао да то само даље приближава чешки народ српском, и показује да ћемо морати много своје енергије и напора да улажемо како би показали своје искрено пријатељство и унапредимо сарадњу.

Показује, додаје, да је почело да се одмотава клупко, да су морални и најхрабрији људи почели да кажу шта се збивало са чим се нису сагласили и што је био диктакт највећих сила у тадашње време.

“Велико му хвала”, поручио је Вучић.

Указао је и на економску сарадњу, која је била тема данашњег састанка са Земаном у Прагу.

Подсетио је и да је Србија успела да подигне ниво економске сарадње са Чешком на 1,2 милијарди евра, додајући да је пре само пар година била на нивоу 450 милиона евра.

Вучић је казао да је разговарнао о руднику Штаваљ, производњи Шкоде, али и трамвајима које купује Београд.

Казао је да је председник Земан од њега тражио само једну ствар а тиче се Чешке куће, што ће, уверен је, Србија успети да оставри.

“Чешка ће подржавати Србију најснажније на путу ка ЕУ”
Чешка снажно подржава европске интеграције Србије, истакао је председник, додајући да се чешки председник Милош Земан занимао за то како напредује дијалог Београда и Приштине.

На питање новинара да ли Земан верује да је могуће постићи неко решење у дијалогу, Вучић је одговорио: “То је он мене питао”.

“Много сам тога данас од њега научио, слушао све време шта је говорио. То је он мене углавном питао, као стоје ствари, докле смо стигли, како то изгледа. Ја баш нисам био под неким великим набојем оптимизма после јучерашњег сусрета у Словенији”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће Чешка подржавати Србију на најснажнији могући начин на путу европских интеграција.

“Врло снажно и чврсто пружаће подршку Србији”, рекао је Вучић.

На питање како Земан види идеју из декларације “Брдо – Бриони”, да се, по питању европских интегарације, Западни Балкан посматра као целина, Вучић је рекао да то није проблематично, ако Србија буде напредовала како жели.

“Ви узмете део који се вама свиђа да бисте износили политичке закључке, али, такође постоји и други део, да ће то бити у складу са оним што државе или територије постану”, рекао је Вучић.

Додао је да је добро да нас посматрају као целину у смислу геополитичке целине.

“Немам ништа против и не треба да се стидимо што смо део Западног Балкана, јер нећемо бити мање успешни од било кога другог. А, у складу са оним што будемо радили и урадили, бићемо, цењени и поштовани, и ближе или даље од ЕУ”, рекао је Вучић.

Подели на: