Најновије вести

Вучић: Неће бити чекања на скупштинску ратификацију споразума из Тиране

Неке земље чланице ”Отвореног Балкана“ ће шест споразума морати да ратификују у својим парламентима, али ће Србија то углавном да ради кроз уредбе и одлуке наших министарстава, тако да неће бити чекања на скупштинску ратификацију, изјавио је у Тирани председник Србије Александар Вучић.

 

 

Александар Вучић је одговарајући на питање новинара оценио како нема потребе да се у споразуме уграђују механизми за решавање евентуалних спорова.

“Ту никаквих проблема не може да буде и никакавих спорова, јер нико не множе да буде оштећен. Реч је о стварима које доносе много користи свим земљама чланицама ‘Отвореног Балкана'”, рекао је председник Вучић.

Оценио је да ће у почетку можда бити проблема у електронској размени података о запосленима и примени апликације за тржиште рада, али је додао да ће тај споразум помоћи да Србија надомести недостатак радне снаге.

Вучић је напоменуо да су тројица лидера до сада све одлуке доносила консензусом.

“Не морамо тако да доносимо одлуке, али смо се око свега усаглашавали и решавали сва питања договором, а сада ћемо да урадимо и неке процедуре и начин како ћемо да финансирамо пројекте. Да ли сразмерно економској снази земаља или броју становника или подједнако, то ће тек да буде договорено”, навео је Вучић.

Оценио је да је “Отворени Балкан” визионарска идеја и да у њену реализацију треба да буде укључено што више стручних тимова.

“Ако на крају дођемо до царниске уније са Северном Македонијом и Албанијом, онда ћемо бити на таквом нивоу да ћемо решити безброј проблема и сви ћемо имати неупоредиво веће приходе и бити много успешнији у привлачењу инвестиција и свему другом”, закључио је Вучић.

Подели на: