Најновије вести

Вучић: Нема беле заставе, нема признавања

Србија је спремна да преговара са Приштином, без временског ограничења и “у доброј нади”, али међусобно признање није на агенди, каже председник Србије Александар Вучић у интервјуу Ројтерсу.

 

Ми смо спремни да преговарамо, али…нема беле заставе”, поручио је Вучић.

Према његовим речима, дијалог је добродошао ако је – дијалог, у којем би се размотрило шта је могуће и шта је компромис.

“Верујемо да је у најбољем интересу за Албанце и међународну заједницу да разговарамо о слободи кретања капитала, људи и услуга”, појаснио је Вучић.

Ројтерс, с тим у вези, подсећа да је дијалог, којем посредује ЕУ, обустављен 2018. када је Косово увело таксе од 100 одсто на српску робу, а да је укидање те трговинске баријере од стране нове приштинске владе, овог месеца, отворило пут за обнову разговора.

Агенција подсећа да Србија пре уласка у ЕУ мора нормализовати односе са Приштином.

Вучић је истакао и да Србија жели избалансиране везе са Западном, Кином и Русијом, те да тежи да постане чланица ЕУ, као и да постигне договор са Приштином.

Такође је указао да Београд не планира да бира између Русије – природног словенског и православног савезника, ЕУ – свог главног трговинског партнера и Кине.

“Имамо своју сопствену агенду, једну столицу, не две. Како би могли рећи ”живео Хонгконг и живео Тајван”, и потом да очекујемо кинеску подршку нашег територијалног интегритета? Да не помињем да је Кина наш пријатељ који нам је помогао”, рекао је председник Србије.

Вучић себе, како преноси Ројтерс”, описује као “еврореалисту”, додајући да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ.

“Поред тога што делимо заједничке вредности, 67 одсто наше трговинске размене остварујемо са ЕУ”, подсетио је он.

Подели на: