Најновије вести

Вучић: Нема признања, не искључујем померање састанка у Вашингтону

Председник Србије Александар Вучић није искључио могућност померања састанка у Вашингтону, о чему спекулише приштинска штампа. Истакао је да – кад год да буде састанка и где год – нема шансе за потписивање признавања Косова, ни под којим условима.

 

Александар Вучић је рекао да једино што он гарантује то је да ће се на састанку у Вашингтону и Брислеу борити за интересе Србије.

Председник је најавио да ће позвати у Београд српске лидере из БиХ, Милорада Додика и Жељку Цвијановић, како би разговарали о документима која су му послали, а која се тичу двоструких стандарда међународне заједнице по питању статуса Косова у Србији и Републике Српске у БиХ.

Вучић је рекао да је документе прочитао, те да ће им се још додатно посветити.

“Много је политичких компликација пред нама. Морамо да се изборимо са коронавирусом, иако нам иде боље него другима, а морамо да се боримо за економски напредак, за додатни раст”, констатовао је.

Онима који, како каже, маштају да ће тамо бити потписано признање Косова поручује да не постоји могућност, ни под којим условима, да се тако нешто догоди.

Вучић је, у изјави новинарима након присуства приказу способности дела јединица Војске Србије на аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, упитан да прокоментарише писање о померању термина за састанак у Вашингтону, и да би он могао да траје дуже, односно преко ноћи, те да ли то значи да се планира притисак на Србију, рекао је да увек постоји притисак.

Казао је да још ништа није договорено, и да види да постоје иницијативе за врло кратко померање датума, за дан два.

Указао је да чека да види о чему се ради, након чега ће обавестити јавност и пружити одговор.

Нагласио је да увек постоји притисак на Србију, али да не треба унапред да бежимо и надамо се да се никада ништа не договори.

“Чини се као да се налазимо у дефанзивној позицији. Медији стално пишу ‘чека нас овај ужас, па онај ужас’… Чини ми се да не разумемо добро тежину наше позиције. Не мислим да ће бити лако, а да ли лично осећам велики терет поводом тога, одговор је ‘да'”, закључио је Вучић.

“Волео бих да буду само економске теме, али не искључујем изненађења”
Упитан да ли се на састанку у Белој кући на столу могу наћи и политичке теме, како је недавно најавио министар спољних послова Ивица Дачић, Вучић је рекао да не зна шта домаћини могу да испоставе као теме, осим онога о чему је до сада обавештен, а то су економске теме, о чему се већ говорило.

“Не могу да гарантујем да неће, али бих волео да буду само економске теме, јер за политички дијалог и статусна питања је надлежна Европска унија, у складу са одлуком УН, што смо раније прихватили. Али, изненађења не искључујем”, рекао је Вучић новинарима.

Каже и да прати шта пишу приштински медији и да се зна с ким Приштина има контакте и у америчкој и у бриселској администрацији, те да Београд није дошао до посебних закључака, сем онога што је и премијер привремених институција Авдулах Хоти већ потврдио, а то је да ће се разговарати о унапређењу економских односа на конкретан начин.

“Ако буде било шта друго, бићете одмах обавештени, реаговаћу и обавестићу вас о томе”, рекао је Вучић.

Председник се током обраћања осврнуо и на критике поводом постављања споменика Стефану Немањи на Савском тргу.

Рекао је да је интересантно да они који су увели ријалити “Велики брат” у Србију у споменику Стефану Немањи виде кич и шунд.

Приметио је и да нема ствари коју уради, а да неко не каже да то није добро – било да је то ауто-пут, пруга, фабрика или нешто друго…

“То је противљење свему новом и бољем”, каже Вучић и подсећа да нема одговора на његово питање зашто 75 година нисмо направили филм о Јасеновцу.

Подели на: