Најновије вести

Вучић: Нема суштинске разлике између става ЕУ и САД о решењу за КиМ

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће суштина и европског и америчког предлога за решење косовског проблема бити независност Косова, коју треба или формално или неформално да подржимо и зато Србија треба да буде једиснтвена и јака да би могла адекватно да одговори.

 

Александар Вучић је на ТВ Прва рекао да нема суштинске разлике између става Америке и ЕУ у решењу, одговарајући на питање да ли би било боље да преговоре води Гренел или Лајчак.

Лајчак у Београду после избора
Вучић је најавио да ће изласник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак у Србију стићи одмах после избора. Рекао је да не може да искључи могућност да то буде већ 22. јуна, али да за то још нема потврде.
Сам се, каже, спрема у Москву, а може да се деси да 25. или 26. он или Ана Брнабић оду у Вашингтон.

Најавио је да ће 23. јуна имати састанак са председником Руске Федерације Владимиром Путином, као и да ће 24. јуна учествовати на Паради у Моксви.

Вучић је истакао да морамо да преговарамо и са једнима и са другима, али да нам ни то ништа неће помоћи.

Претпоставља да ће ЕУ бити главни преговарач, и да ћемо ми прихватити разговоре, али не види да ће нам и то нешто помоћи.

“Може нам помоћи само наше јединство и зато је важно да људи изађу на изборе, да имамо снажнију позицију да чувамо и боримо се за ово што имамо, или да ако кажемо ‘не’ имамо снаге, или да се ујединимо и кажемо хајде да направимо компромис, али и за то нам треба јединство и снага”, поручио је Вучић.

Он каже да то питање неће само тако да скине са грбаче, али да смо до сада куповали време, подигли углед и економију Србије.

Народ је подигао Србију својим знањем и трпељивошћу, снажнији смо и нећемо ићи са белом заством, али позиција није лака, истиче Вучић.

Неће променити став ни Немачка, ни Америка, ни Француска, нико, каже Вучић.

Додаје и да још није чуо никакво решење, нити је добио неки предлог, али да може само да наслућује…

Различите су агенде, али и борба између САД и ЕУ, ко ће да води главну реч.

Понавља и да пристисци стално постоје и да су велике силе увек то радиле и да суштински своју политику према Косову неће да мењају.

Упитан за Хотијеву платформу, каже да је то списак лепих жеља неодговорних политичара.

Тачка наствака преговора зависи од организатора
Вучић је рекао да сви желе да Србија на КиМ не добије ништа и додао да је зато немогуће да се нађемо на пола пута, како би се тај проблем решио.

На којој тачки ће бити настављен дијалог, каже, зависи од оног ко их организује, а на питање шта је његова платформа за дијалог, Вучић каже: “Платформа је да се боримо за сваког човека на КиМ, да се боримо за сваку кућу, цркву и манастир, за државу Србију на КиМ. Да се боримо за све, али да будемо свесни у каквој смо тешкој ситуацији”.

Подсећа и да Албанци на КиМ чине 93 одсто становништва.

На питање шта пише у нашој платформи, какав је статус Косова, Вучић каже да је Косово део Србије, али да се мора разумети да у платформи Приштине, Немачке, САД… пише да је Косово независна држава.

“Да се нађемо на пола пута? Да смо могли да се нађемо на пола пута, не мислим да би за Србију било лоше, само што они неће да се налазимо на пола пута. Сви ће хтети да Србија не добије ништа”, рекао је Вучић и додао да ће, ако то не буде случај, бити пресрећан.

Додао је и да “тачка наставка преговора” зависи од онога ко преговоре организује.

“Не можемо да не разговарамо. Зар треба неко сутра да нам доведе земљу у изолацију?”, рекао је Вучић.

Како каже, не зна о чему ће се разговарати, већ чека да му кажу шта је суштина.

“Ми предлога имамо много. Прво да испуне све из Бриселског спораузма, Заједницу српских општина никад нису спровели”, подсетио је Вучић и додао да ЗСО Албанце не интересује, док они који Албанце подржавају на томе ни не инсистирају.

О односима у региону
Председник је навео да са Мађарском, Румунијом, и Бугарском Србија има најбоље односе у историји.

Говорећи о односима са Хрватском и сталним негативним текстовима о њему, рекао је да неће ништа лоше да каже, али и да не може и неће да се извињава ни за “Олују”, ни за “Бљесак”.

“Не могу да понижавам нас крајишки народ који је претрпео голготу, Јасеновац и све друго, и уз свој народ сам”, каже Вучић.

Вучић: Како ствари стоје, корона не може да одложи изборе
“У овом тренутку, како ствари стоје, очигледно да не може, али, ако будемо имали значајно већи број мртвих или значајно увећан број заражених, за мене ћ здравље увек да буде приоритет”, рекао је Вучић.

Додао је да на изборима неће бити хиљаду људи на једном бирачком месту одједном, већ да може да их буде десет, двадесет, те истакао да ће сви људи на бирачким местима имати маске.

Он каже да неће да их вређа и пита да ли их вређа то што Србија има бржи привредни раст и највећи суфицит у историји са Хрватском, па зато у тим текстовима ништа и не кажу о томе.

“Замислите, Србија 5 одсто, а они 0,6 у последњем кварталу, и то је Вучић успео, и због тога сам срећан”, каже Вучић.

“Порука да нисам у стању да заштитим своју децу”
Александар Вучић је рекао да су “напади на његовог сина уствари усмерени против њега”, додајући да је то кампања коју воде људи који су, каже, обећали да ће их он, Вучић, запамтити.

“Негде сам, не могу да кажем својевољно, али крив за оно што се њему дешава”, рекао је Вучић.

Како је рекао, “не нападају његовог сина јер је он сам нешто згрешио”, што се, додаје, види по томе, да нико не спомиње да је Данило учинио неко кривично дело, нити прекршај, није се, каже, ни посвађао, ни сломио чашу, “већ је крив што је негде с неким био, а био је са момком који је навијач, иначе другог клуба, који нема везе са било којим мафијашким кланом и никада није гоњен за било шта осим туче”.

“Ако сте са Тасовцем, онда сте члан Филхармоније, ако сте са Ајом Јунг, онда играте балет… Ако сте са са неким за кога се учини да је с друге стране закона, онда сте и ви ту негде”, рекао је Вучић.

Рекао је да је то порука: “Вучићу, ниси у стању да заштитиш своју децу, пренео је председник”.

Подели на: