Најновије вести

Вучић: Није суштина кад ће влада, већ каква влада Србији треба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се формирањем нове владе бави сваки дан, јер она, истиче, мора бити довољно јака да одговори на све изазове, а очекује да ће бити формирана пре краја септембра.

 

Формирање владе није питање поделе “феуда” и пљачке ресурса, као што је код многих политичара био случај у прошлости, већ озбиљан и одговоран задатак”, рекао је Вучић новинарима.

Није, каже, важно када, већ каква ће бити нова влада, да може да одговори великим и тешким изазовима које је покренула пандемија вируса корона.

У овако тешким, сложеним и комплексним условима у свету, формирање владе је веома важно, да би, како истиче, могли новом и већом енергијом и снагом, али и оданошћу коју морамо да покажемо према сопственој земљи, могли да одговоримо на прави начин на изазове.

Уверен је да ће нова влада бити формирана пре краја септембра, што је, додаје, у складу са уставним роковима.

Вучић каже да грађани од државе увек очекују више, не узимајући у обзир ни корону, ни све остале проблеме са којима се наша земља, али и остале земље суочавају.

Указује да се Србија добро изборила да не изгуби запослене, и није смањила плате и пензије, зато је, истиче, потребно да нова влада тако настави.

Истиче да ће се Србија даље развијати у складу са Планом “Србија 2025”, и за њега је, каже, суштинска ствар да у 70 општина јужно од Дунава и свуда у Војводини буде урађена канализација и фабрке за пречишћавање отпадних вода.

“То је нови стандард”, рекао је Вучић.

Наставиће се, каже председник, и са улагањима у здравство, полицију, војску, као и са повећањем плата и пензија, без обзира, истиче, на ужасан период кроз који пролазе све земље у свету због пандемије вируса корона.

Желимо мир у региону,мир са БиХ и очување Дејтона

Поводом најновијих политика и идеја из Сарајева, које чак шпекулишу са ратном опцијом, како је то пренео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, јуче у Београду, председник Србије Александар Вучић поручује да Србија жели мир у региону и да жели да сарађује са свима, укључујући и БиХ, те да се Дејтонски споразум не доводи у питање.

“Србија ће чувати свој народ, радити са њим, наравно, али да жели и да ради са Бошњацима и свим другима”, рекао је Вучић , упитан за изјаве из БиХ, попут поновних најава могуће тужбе против Србије за геноцид, те шпекулисања ратном опцијом, не би ли се онемогућили сарадња Србије и РС. Истакао је да Србија жели да има најбоље могуће односе са свима и да све ствари протичу у мир.

“Надам се да то желе и сви други“, додао је Вучић.

Казао је да је саслушао Милорада Додика по свим питањима и разумео шта жели и очекује.

Не интересује ме шта пишу у Хрватској

Вучић је рекао данас да сваки пут када у Хрватској нешто пишу против њега зна да ради добар посао за Србију. На питање како види то да политиколог из Загреба Дејан Јовић позитивније оцењује резултате из Вашингтона него неко из Србије, Вучић је казао да на то питање не жели да одговара, јер би то било делимично искривљавање чињеница, будући да има и другачијих текстова у хрватским медијима и анализама.

“Не интересује ме шта пишу. Сваки пут када пишу против мене помало сам задовољан, јер знам да радимо добар посао за своју земљу. Ми са њима желимо добре односе, али они сваки пут показују забринутост због бољег раста Србије”, указао је Вучић.

Он је додао да за тим нема потребе и да се ми радујемо њиховим успесима, наводећи као пример и то што им није пропала туристичка сезона.

“То неће умањити наше аспирације да се такмичимо у економији, то је оно што желимо и бићемо успешнији”, поручио је Вучић.

Напади говоре о доброј политици за Србију

То што ме поједини медији нападају за потпуно контрадикторне ствари најбоље и највише говори о томе да водимо добру политику за Србију, поручио је данас председник Вучић замољен за коментар што су га у једном опозиционом листу оптуживали за рушење Мила Ђукановића, а сада за рушење нове власти у Црној Гори.

“Када им је одговарало да странцима као ужас и црну вест представе могуће промене у Црној Гори, онда је за те промене био крив Вучић. Данас, када је извесније да ће се формирати нешто другачија влада, кажу “ти си крив што и њих рушиш”, рекао је Вучић и запитао како је могуће да је месецима и годинама радио против Ђукановића, а сада за седам дана ради нешто потпуно другачије.

Каже да се они потруде да никада ништа не прочитају, и да нигде није видео нападе на некога од људи у Црној Гори, већ да је видео питања људи за обећања која су давали у изборној кампањи, а којих се сада одричу.

“Али, то је право медија да раде шта хоће, да ме једног дана оптужују за једно, а сутра за друго и то је доказ демократије у Србији, на коју сам веома поносан”, закључио је Вучић.

Подели на: