Најновије вести

Вучић: Ништа на простору бивше Југославије не може да се мери с овим у Панчеву

Ништа на простору бивше Југославије не може да се мери са овим у Панчеву, рекао је данас председник Александар Вучић, на свечаности покретања новог постројења “Дубока прерада”, у панчевачкој Рафинерији.

 

 

Вучић је истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, и ширем од простора бивше Југославије.

“Све на простору бивше Југославије не може да се мери са овим што имамо у Панчеву. Све је урађено на најсавременији начин, уз употребу дигитализације”, рекао је Вучић.

Како је рекао, када пећ, која доводи до температуре од 504 степена, ради у пуном капацитету, а једва се чује, значи да нема буке.

Уз то, водило се рачуна о заштити животне средине, која је стављена на прво место, па ће бити знатно мање прашине и штетних честица и чак 98 одсто мање количине сумпор-диоксида и сумпорних једињења него што је био случај до сада.

Вучић се присетио и да је пре три године, приликом постављања камена темељца, мало веровао да ће све са успехом бити завршено.

“Али, срећом, људи који су радили и градили фантастичну конструкцију, 96 метара висине и донели фасцинантне пећи од 200 тона, направили су једно од најмодернијих постројења и имали су више вере и знања од мене”, приметио је Вучић. поводом постројења, чија је градња почела пре три године.

Ново постројење и модернизација Рафинерије важни су, каже, јер ће, између осталог поправити и позицију НИС-а на тржишту.

Он је констатовао да је данас велики дан за Србију, али и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

“То није потврда само наших братских односа, у које нико никада није сумњао, већ и заједничке ефикасности, заједничког доброг рада и резултата”, поручио је Вучић на свечаности у Панчеву.

Вучић је рекао да је данас постигнут договор са представницима Гаспромњефта да се формирају стручни тимови, који ће размотрити приватизацију Петрохемије.

“Још једна важна вест за грађане. Знате да смо са ММФ и Светском банком већ годинама имали проблеме са Петрохемијом и данас смо не само одшкринули већ широм отворили врата договору са Гаспромњефтом”, рекао је Вучић.

Захвалио је генералном директору Гаспромњефта Александру Дјукову што има храбрости да доноси тешке одлуке. “У Петрохемији имамо 1.320 радника и чини ми се да смо билизу да нађемо решење и за њих и за хемијхску индустрију Србије. Зато ће Дјуков данас а ми до сутра формирати радну групу, најбољи тим да то решимо заједнички са Русима”, истакао је Вучић.

Каже да је то велика ствар за Србију, али да није лак задатак за НИС, нити за нашу државу.

Уверен сам да заједнички то можемо да направимо, додао је Вучић.

Пројекат је модернизовао рафинерију и повећао ефикасност прераде, а вредан је више од 300 милиона евра.

Нафтна индустрија Србије је раније објавила да је завршетком пројекта “Дубока прерада” Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернији и “најзеленијих” у региону.

Почетак рада “Дубоке прераде” доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањењу емисија гасова и прашкастих материја у ваздух.

На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије.

Престанак производње мазута са високим садржајем сумпора, донеће до 98,8 процената смањење емисије СО2, 58,2 процента мање емисије прашкастих материја, 9,8 посто смањења емисије НО2 и унапређење енергетске ефикасности Рафинерије.

Поред тога, на новом постројењу запослено је 63 домаћа стручњака.

Пројекат је омогућио производњу веће количине најквалитетнијих горива: дизела, бензина и течног нафтног гаса.

Такође, почиње и домаћа производња нафтног кокса, који се до сада увозио, што ће додатно унапредити енергетску стабилност Србије.

У изградњу новог комплекса “Дубока прерада” уложено је више од седам милиона радних сати, на пројекту је просечно свакога дана радило 1.100 људи, а више од 80 одсто ангажованих радника били су локални извођачи.

НИС је раније саопштио да завршетак тог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву и најавио да ће водећи акционар НИС-а руска компанија Гаспром њефт и Република Србија наставити да улажу и јачају конкурентност рафинерије.

Подели на: