Најновије вести

Вучић о дијалогу с Приштином: Хоћемо суштинске разговоре који решавају проблеме

Председник Србије Александар Вучић је, говорећи о дијалогу са Приштином, рекао да Београд жели да разговори буду суштински, а не формални, и да они решавају проблеме. Најавио је да ће српска страна тражити испуњење Бриселског споразума, односно формирање ЗСО.

 

Рекао је и да је ужасна вест најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК у Приштини, јер је то увођење вербалног деликта, забрана другачијег мишљења и додатно шиканирање и малтретирање Срба.

Наредне недеље други круг консултација о влади
Следеће недеље биће одржан други круг консултација о будућој влади, изјавио је Вучић и додао да жели добро да размисли пре него што донесе одлуку, како би она била корисна за грађане.

“Следеће недеље наставићемо са одређеним политичким странкама, и оне тамо недеље, други круг консултација. Сужаваћемо круг и избор оних који могу да учествују у раду владе, други ће у опозицију. Бићете обавештени”, рекао је Вучић на питање о будућној влади, те да ли десно од њега на прес конференцији седи будући мандатар (министар пољопривреде Бранислав Недимовић) и зашто је тешко донети одлуку.

Вучић је рекао да није реч о тешком, али свакако није реч ни о лаком, већ пре свега о одговорном послу.

Додао је да је на то упозорио и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и замолио га да то узме у обзир.

“Ако је суштина да нико не сме да мисли својом главом, српском главом, већ да буде сагласан са онима у Загребу, па да идемо да славимо ‘Олују’ са онима што кажу у Сарајеву да Ђопић или Шантић не морају да имају улицу, или са онима у Приштини о сукобу 1999. године… То нема никаквог смисла”, рекао је председник Србије.

Додао је да ће се видети како ће Брисел реаговати, додајући да то питање има и значајне унутрашње конотације у самој Приштини.

“Али, када видим да долазе на разговоре и добијају подршку дела међународне заједнице, видим да је смисао свега да Србија призна Косово. Онда нам то и кажите, да нећете да разговарате и да је то смисао свега. Чекам само да нам то у неком моменту кажу”, рекао је Вучић.

Београд жели економску сарадњу
Додао је и да је предлог Београда, у последњој рунди разговора о економији, био да на роби који се увози на КиМ пише Србија, без Република Србија, али да не долази у обзир да на роби која стиже са КиМ пише “Република Косово”.

“Желели смо да разговори буду суштински, не формални, да се тиме решавају проблеми, а не да неко само чека да прође време како би нам испоручио захтев који бисмо морали да прихватимо или одбијемо”, рекао је Вучић.

Уследиле су флоскуле и све се претворило у бирократске норме, додао је Вучић и поновио да Београд жели економску сарадњу, јер је важно да се поштују четири кључне слободе – протока људи, робе, услуга и капитала.

Председник је апеловао на јединство у не лакој ситуацији, јер се, каже, само тако може очувати земља и створити успеси за будућност.

“За нас ситуација није лака. На међународној сцени се не могу прогнозирати многе ствари. Није једноставно рећи, на пример, шта можемо очекивати ни у односу између Москве и Минска, па се не може предвидети ни позиција Србије у односима светских сила”, објаснио је он.

Вучић је подсетио да сви говоре о потреби признања Косова, као што помињу као једино решење за БиХ не да РС не постоји, али да се њене надлежности пребаце на централни ниво.

“Због тога тражимо од људи у Србији не да политичке разлике и демократија не постоје, али да разумеју тежину позиције у којој се налазимо и да што јединственије наступамо”, подвукао је он.

“Конкретан потез, а не штанцовање папира”
Он је рекао да је јасно да САД и Немачка неће да повлаче признање Косова, већ да ће гледати како и на који начин да Србију уведу у то.

Српско ратно ваздухопловство 20 пута снажније
Српско ратно ваздухопловстов данас је чак 20 пута снажније него пре 10 година, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара у вези са тврдњама да су наша војска и здравство уништени, рекао је да је без претеривања и наше здравство три или четири пута снажније, као што и без претеривања може да каже колико је Србија данас снажнија у ратном ваздухопловству.

Подсетио је на бројна улагања у здравствене објекте претходних година.

“И број оних који су, упркос жестокој кампањи, и то не само лекарског и другог особља, и највећим делом из приватног дела, показује какво је поврење тих људи у здравство Србије”, каже Вучић.

Додаје да још много тога у здравству треба да се исправља али да је вишеструко боље него раније.

“Оно што мене брине је да ми не разговарамо о стварним и суштинским проблемима, већ се гледа како да избацимо неки папир. Зато ће српска страна тражити од 7. септембра, када верујем да је наставак дијалога, а ја ћу представљати Србију тамо, тражићу испуњење уговора из 2013. године о формирање ЗСО, које је потписано под окриљем ЕУ”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да Београд очекује конкретан потез, а не штанцовање папира и када то буду видели видеће како ће наставити даље.

“Из дијалога нећемо да излазимо, али хоћемо стварни дијалог, а не дијалог у коме ће свакога дана да нам говоре како треба само да их признамо”, навео је Вучић.

Каже да Београд не занима приштинско признање јер је Србија међународно призната земља.

“То сам рекао и Палмеру, Гренелу, Тачију, Лајчеку, свима. Ја разумем њих, то је политика њихових земаља и нема ту велике политике”, закључио је он.

“Остајем при ставу да је Олуја етничко чишћење”
Председник Александар Вучић изјавио је данас да сматра да је одлазак Бориса Милошевића у Книн сувише важно питање, које је требало донети заједнички и са Србијом и са Српском, те да остаје при ставу да је “Олуја” била етничко чишћење и да му не пада на памет да учествује у прослављјању и легитимисању те операције.

Политички представници Срба из Хрватске су, каже, ту одлуку суштински донели сами и пре него што су обавестили српско руководство.

“Ако су хтели да покажу да их не интересују став Србије, то су успели да покажу. Немам проблем са тим. Али да Србију увлачите у прославу Олује у томе нећемо да учествујемо”, рекао је Вучић на конференцији за медије.

Каже да он није учествовао у нападима на Бориса Милошевића због одласка на прославу “Олује”, али и да му не пада на памет да пружи подршку том чину.

Најављени одлазак хрватских званичника на стратишта сматра цивилизацијским чином и додаје да ће и српски званичници на свако стратиште отићи и положити цвет.

“Али, да нас увлачите у причу да кажемо да “Олуја” није етничко чишћење и да није злочин, то нећемо, ја то нећу никада да кажем. Можете главу да ми скинете, ја то нећу да кажем. За мене је Олуја највеће ертничко чишћење на тлу Европе од Другог светског рата на овамо”, рекао је председник.

Трудио се, каже, да ниједном речју не каже ништа лоше о онима који су изабрали да оду на прославу Олује.

“Ми смо имали комеморативни скуп, скуп туге и жалости који су организовале Србија и РС. Имали сте прославу дана победе у Книну. Они су одлучили да присуствују прослави Дана победе”, констатује српски председник.

Имао је, каже, разговор са Милорадом Пуповцем, и рекао је да нема шта да се се саглашава, јер они доносе одклуку, а та одлука неће променити однос Србије и Српске.

На питање шта је Србије тим чином Милошевића добила а шта изгубила, одговара:

“Добили смо то да Срби нису јединствени и да један део хрватске јавности каже како су ови фини и добри Срби, јер они признају да Олуја није етичко чишћење, али да је била трауматично искуство”.

Позива све у Београду да никога не линчују, ни Милошевића, али, понавља, немојте да нас терате да и ми “славимо”: “Да славим, не пада ми на памет. Они који славе нека објасне то народу, мени не морају”, закључио је.

Желимо добре односе са Хрватском, али не засноване на понижењу Србије
Председник Вучић је рекао да Србија жели добре односе са Хрватском, помирење, али не засновано на понижењу Србије и нагласио да једино што Београд тражи јесте добар однос према Србима.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву хрватског амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији, казао да је логично да он тако мисли, али да се чињенице не поклапају с тим што говори.

“Сви врше притисак, држава мора да се одупре”
Сви врше притисак да добију тендер, а на држави је да се томе одупре, нагласио је председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на констатацију новинара да је пре неколико месеци, када је доносио одлуку о увођењу ванредног стања, наводно рекао да је Србија морала да намешта тендере за фирме из ЕУ, те питање да ли је због тога покренута кривична истрага и колико је то коштало Србију.

Вучић је казао да је то говорио око Бора, где су Србију “малтретирали годину дана” да не може да склапа међудржавни споразум са Кинезима или Русима”.

“Терали су нас да чекамо и изгубили смо годину дана, а тиме десетине милионе евра, а на крају се нико од европских фирми није јавио на тендер”, објаснио је он.

Након тога, додаје, траже од нас тендере од образовања до других области, уз најаву да ћемо или то прихватити или ће у извештају стајати да смо то одбили.

Указао је да је Србија, од 26 договорених тачака, испунила 25, док Хрватска није ниједну.

Навео је да је дато све што су тражили везано за Бана Јелачића, пронашли имовинска решења, давали паре, решавали све што су Хрвати тражили.

Истовремено је подсетио да број Срба у Хрватској и Хрвата у Србији не може да се мери, али да Србија све што чини не мери по броју људи, већ по томе шта жели да покаже.

Вучић је подсетио да у Србији има десетоструко мање инцидената и напада на имовину и људе.

Указао је на нападе на аутомобиле са српским таблицама, додајући да је то код нас далеко мање, а уједно држави органи то одмах реше.

Шта је урађено за хрватску мањину
Говорећи о томе шта је, између осталог Србија урадила за хрватску мањину, поменуо је да се тражи модел повратка хрвастког дома у Сремској Митровици, што каже да није лако и да држава нуди закуп на 50 година по цени од једног динара на месечном нивоу.

Указао је на изградњу Дома културе у Таванкуту, као и на места страдања Хрватска у Србији током деведесетих, те и оснивање васпитно образовног центра у Суботици где је у току реализација.

Казао је да постоје додатни захтеви попут бисте једног католичког свештеника, за којег неки кажу да има усташку прошлост, а неки да нема, па се ради на утврђивању тога.

“„Код нас немате улице никога ко би имао такав углед попут Миле Будака, који је за Хрвате говорио нешто што је он говорио за Србе, као што је ‘Србе на врбе’. Тих улица у Србији нема, а у 17 градова у Хрватској има. Сигуран сам да ће сада после прославе ‘Олује’ све те улице укинути, као и споменик Баришићу, који је осуђен у Шведској за убиство југословенског амбасадора”, рекао је он.

Вучић је рекао “да ће то сигурно бити један од резултата, а не само полагање цвета на једном месту”.

Подели на: