Најновије вести

Вучић о договору са Заевом и Рамом: Не плашим се притисака, ово је добро за људе у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже, рекао је Вучић.

 

Aлександар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама су се договорили да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз личну карту, потом заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура и скраћење времена за камионе на границама.

Поводом најављеног сусрета са француским председником Емануелом Макроном, Вучић је рекао да очекује његову подршку за пројекат “мали шенген”.

“Захвалан сам Американцима за подршку овом пројекту, надам се да ћемо добити и подршку Макрона јер без тога ће бити тешко добити подршку Европе”, закључио је Вучић.

Вучић је за РТС рекао да је увек опрезан и претерано песимистичан, али да је састанак са Заевом и Рамом био веома добар.

“Имам страх да ће то бити нападнуто због важности одлука које смо донели”, упозорио је председник.

О њиховом значају најбоље говори економски подаци.

“Можда људима не изгледа претерано важно, али за нас је Прешево трећи најважнији прелаз после Батроваца и Градине. И сама одлука да ветеринарска и фитосанитарна инспекција раде 24 сата дневно омогућиће камионима да три пута брже уђу у Македонију или Албанију и обрнуто”, објаснио је Вучић.

Навео је да ће то довести до невероватног смањења оперативних трошкова. Додао је и да је то много важније од личних карата – “политичка одлука важна за обичне људе”.

Вучић је указао да је та иницијатива заснована на четири суштинске ЕУ слободе – проток робе, услуга, људи и капитала.

“Ако успемо, ово за све нас може бити извор економског раста у годинама које долазе. Креира се страховито добар инвестициони амбијент за све оне који желе да улажу у овај регион”, рекао је председник Србије.

Навео је да су то “тектонске” промене које ће бити значајне за наше земље и привреде.

“Тиме шаљемо поруку стабилности, да имате слободу кретања, слободу протока роба на простору где живи 12 милиона људи и на прилично великој територији. Наше привреде ће да значе већу атрактивност за директне стране инвестиције за које је све важније дуално образовање, стабилност и слобода кретања на што већој територији и пријемчивост радне снаге”, рекао је Вучић.

“Радимо оно што је Европска унија тражила”

Једна од критика које су изнете је да је то економски добра али политички неодржива одлука због односа Београда и Приштине.

На питање да ли очекује проблеме између Београда и Тиране, Вучић је рекао да их не очекује, али да ће бити притисака на Едија Раму.

“Није лако ово напасти, то су прокламовани циљеви Берлинске конференције. Радимо оно што је ЕУ тражила, једино што то радимо сами”, навео је Вучић.

Истиче да нема аргумената против овог договора, као и да се не плаши притисака.

“Пошто немају аргументе да нападну, радиће изнутра, из региона, проналазећи различита политичка оправдања, али нас тројица смо синоћ разговарали, гураћемо оно што је за нас добро. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже”, рекао је Вучић.

 

Вучић: До краја године у Северну Македонију и Албанију без пасоша

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре на Охриду рекао да ће договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом омогућити да грађани Србије у Северну Македонију и Албанију путују само са личним картама.

У Охриду се заједничким обраћањем новинарима завршава састанак лидера Западног Балкана.

Вучић: До краја године у Северну Македонију и Албанију без пасоша

У Северној Македонији данас су разговарали председник Србије Александар Вучић, премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.

На синоћњем састанку Вучића, Заева и Раме постигнут је договор о заједничким радним дозволама и преласку граница без пасоша.

Вучић је на данашњој конференцији за медије рекао да ће увођење дежурстава за фитосанитарне инспекције омогућити брже кретање камиона.

“Представници Светске банке рекли су да ће се уштедети око 120 милиона евра само ако се дежурства уведу на појединим прелазима”, рекао је Вучић.

Објашњава да ће пољопривредници од тога имати велику корист.

“Произвођачима парадајза из Албаније биће много лакше да извезу своју робу која је лако кварљива, да зараде и планирају нову производњу”, рекао је Вучић.

Овај договор омогућиће и да, у случајевима када исти инвеститори послују у Србији и Северној Македонији, могу да размењују раднике и инжењере.

“Тиме ћемо драстично увећати привлачност све три земље за директне стране инвестиције. Моћи ћете да видите значајан раст јер ћемо заједно да креирамо бољи амбијент”, рекао је председник Србије.

Најавио је и да ће грађани Србије, Албаније и Северне Македоније моћи да путују без пасоша, само са личном картом, па ће бити организоване и заједничке туристичке понуде.

Вучић је раније за РТС рекао да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука.Решавање проблема обичних грађана и привредника
Председник Србије Александар Вучић поручио је из Охрида да су се лидери региона бавили решавањем проблема обичних грађана. Одлучни смо да истрајемо на тој историјској одлуци, рекао је Вучић.

Александар Вучић је на Инстаграм налогу, испод фотографије са састанка с лидерима региона, оценио да ће смањење трошкова и убрзавање протока робе повећати пословну атрактивност држава региона.

“Нисмо се бавили политиком већ решавањем проблема обичних грађана и привредника. То ће довести до драматичног смањења оперативних трошкова и убрзавања протока робе. То су ствари које су страховито важне, на тај начин повећавамо атрактивност наших земаља. Ова идеја ће бити записана као историјска у уџбеницима и одлучни смо да истрајемо”, написао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније за РТС да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане.

Подели на: