Најновије вести

Вучић о Гренелу: Промислићу о сусрету и потом изаћи у јавност

Треба ми време да промислим о разговору са Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине и да видим шта нам је даље чинити, рекао је председник Србије Александар Вучић. Додаје да ће тек након тога изаћи у јавност.

 

Александар Вучић, наиме, није хтео да износи детаље разговора са Ричардом Гренелом, али је истакао да су били озбиљни, отворени и одговорни.

“Разговор је био озбиљан, отворен и одговоран и то је све што могу да кажем”, одговорио је Вучић новинарима у два наврата.

“За разику од других политичара, нисам тако велике памети да бих могао да причам велике приче, волим да прође одређено време и да сам размислим, да видим шта нам је чинити по одређеним питањима и тек онда да изађем у јавност”, рекао је Вучић, који се јуче у Београду састао са Гренелом.

Додаје да не размишља о томе да на основу тога добија политичке поене.

Нико нам ништа не нуди, неће да нам дају ништа

На питање новинара током отварања ветропарка у Ковину, да ли је од изасланика председника САД добио уверавања да ће бити укинуте таксе и да ли ће од Србије бити тражено нешто за узврат, те да ли је било речи о подели, председник Србије је одговорио – да нам нико не нуди ништа по питању Косова и Метохије.

“Нико нам не нуди поделу, нико нам не нуди ништа. Неће да нам дају ништа”, рекао је Вучић новинарима у Ковину.

Додао је и да оне земље које су признале Косово желе да виде Србију без Косова.

“То у машти нечијој ми имамо нешто и треба нешто да добијемо, али ништа нико неће да нам нуди, то да имате у виду”, рекао је председник Србије.

Додао је да му седам година нико ништа не нуди кад је реч о косовском питању и истакао да ни САД, која је признала независност Косова, неће да промени свој став.

Дизгине нису у нашим рукама, а у њиховим још мање

Александар Вучић осврнуо се и на последње изјаве лидера Самоопредељења Аљбина Куртија и истакао да су оне израз политичке неодговорности и неразумевања сопствене позиције.

“Као што дизгине нису у нашим рукама, у њиховим су још мање”, прокоментарисао је председник Србије.

Упитан за коментар Кутријеве изјаве да ће министарско место дати Ненаду Рашићу, иако је Српска листа освојила свих десет мандата у приштинском парламенту, Вучић је рекао да Приштина чак ни по сопственим законским и подзаконским актима не може да донесе одлуку да се да министарско место додели било коме без сагласности макар једног посланика, као некога ко је бирао те људе.

“А, те људе, попут Рашића, нико није бирао”, подвукао је председник Србије.

 

Вучић је истакао да је суштина у томе што се сва политика Приштине своди на то како да избаци Србију, па да им Срби који, како каже, нису “реметилачки фактор”, не предст,сављају проблем, јер ће да служе њиховим интересима.

“Али, Срби који желе присуство Србије на КиМ, који имају другачије мишљење – нису добродошли”, истакао је председник Србије.

То је, каже, била недвосмослена политика Рамуша Харадинаја, а такав однос данас понавља и Аљбин Курти наставља “у снажнијем светлу”.

“То за наше људе на КиМ није добра порука. Али, ако мисле да су нас нечим упашили, фасцинирали, да се тресемо од страха…. Слушао сам тог господина како прети мојој ћерки, нисам нарочито фасциниран храброшћу, ликом и делом, као што неки у Београду јесу”, рекао је Вучић.

Додаје да је спреман да разговара са сваким представником Приштине.

“Да водимо тим који ће да разговара са њим, те поручио да се нисмо уплашили да ће нешто нарочито да предузму… Као што нису дизгине у нашим рукама, у њиховим су још мање. То говори колико неодговорност може да буде раширена у политици и колико не раузмете своју позицију”, рекао је председник.

Упитан за изјаву Куртија који је најавио укидање такси само за БиХ и да ли очекује реакцију међународне заједнице поводом тога, Вучић је одговорио да је свакако тешко за Београд ако се не укину таксе према централној Србији, али да ћемо се сналазити и снабдевати наше људе на КиМ.

“Да ли је боље за Србију или није? Нисам сигуран. Неодговорност је нешто што је иманентно њиховим политичарима, оштрије речи не бих користио”, рекао је председник.

Ако се укину баријере, трговинска размена и до десет милијарди

Вучић је, поводом јучерашњег договора на трилатералном састанку са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијом Рамом и Зораном Заевом, указао да имамо тренутно 3,8 милијарди евра трговинске размене у оквиру западнобалканске шесторке.

“То може да иде и до десет милијарди евра. Имамо већу трговинску размену само са Немачком. То је већа трговинска размена него што имамо са Русијом”, објаснио је председник.

Указао је да се не треба испустити из вида да Србија са свим земљама региона има драстичан суфицит у трговинској размени, И да на основу тога издржава на хиљаде радника, а моћиће још десетине хиљада, и допринесе даљем поправљању живота обичних грађана.

Истакао је је да ће сваки радник моћи директно да осети ефекте укидање баријера.

Најавио је да ће ускоро добити конкретну анализу и да ће се разговарати о мерама 10. новембра.

Пратимо шта се дешава у свету, да извучемо највише за Србију

Истиче да јучерашњи састанак о формирању јединствене економске зоне са Албанијом и Северном Македонијом није наишао на симпатије у нашој јавности, а реч је, каже, о догађају који ће бити делом и од историјске важности.

“Јер ми, Срби, увек више волимо ако неког можемо да опсујемо… Јеси видео како му је одбрусио, како му је рекао. . . Па, онда наслов на порталима: ‘Страва и ужас, Вучић га уништио’. Ја то не могу, то тражите од других политичара. Јуче смо радили нешто за шта мислим да је делимично од историјског значаја, мислим да ће се о том новосадском самиту писати у нашим књигама и за 30 година када будемо боље разумели сопствену реалност, а не сопствене жеље”, рекао је Вучић.

На питање како даље са ЕУ, када је Француска послала сигнал да није спремна за отварање преговора са те две земље све до марта, указао на неке процесе у Европи.

Наводи и да у нашим медијима уопште није било вести да је француска кандидаткиња за комесара Силвија Гулард одбачена у ЕП, а то је главна вест у целој Европи јер је то био контраударац ЕПП и неких других директно Емануелу Макрону.

“Можете да мислите какви су сада њихови односи када треба да донесу неку важну одлуку о Западном Балкану. А то нигде није вест, нико то неће да чита, све нам се свело на кликове”, примећује председник.

Зато се, каже, јуче трудио да највећу пажњу посвети нечему за шта мисли да ће бити од највеће важности и делимично од историјске.

“Трудимо се да пратимо шта је то што се збива у Европи и свету и да увек извучемо највише за Србију и за свој народ”, рекао је Вучић.

Подели на: