Најновије вести

Вучић о КиМ: Не залажемо се за замрзнути конфликт, дијалог ће бити настављен

Председник Србије Александар Вучић рекао је се Србија не залаже за замрзнути конфликт, не желимо да конфликте остављамо нашој деци.

 

Најавио је да ће дијалог Београда и Приштине бити врло брзо настављен. Вучић је рекао да су надлежни спремни да о руднику за експлоатацију јадарита, који би градила компанија “Рио Тинто”, спроведу референдум у општинама или целим окрузима и да ће се одлука поштовати.

Александар Вучић је рекао на конференцији за новинаре да ће дијалог бити настављен у веома кратком периоду и да ће се Београд одазвати позиву у Брисел.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће 8. јуна, када се одржава и редовна седница Савета безбедности УН-а на којој ће бити представљен извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, истог дана бити изречена и пресуда генералу Ратку Младићу и изразио наду да ће му бити омогућено да се виртуелно укључи у рад седнице, а ако не да ће покушати да оде у Њујорк јер има право да седници присуствује уживо.

Указује на то да ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма, због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића.

“Како је то подешено просудите сами. Рећи ће вам неко да је редовна седница Савета безбедности и јесте, али да ли је случајно или не закључите сами”, навео је Вучић.

Додаје да ће изрицање пресуде бити у 15.00, а да је седница заказана у 21.00 по нашем времену.

Вучић каже да ће то бити тешка ситуација за цео српски народ и Србију.

“Спремни смо да разговарамо о компромисним решењима, али не о понижењу Србије”, рекао је Вучић.

Навео је да ће одговорити на позив председника Скупштине Ивице Дачића, као и да је спреман да разговара са ванпарламентарним странкама о дијалогу.

Истакао је да је спреман да поднесе извештај о дијалогу са Приштином Скупштини Србије, и да ће одлучити да ли ће то урадити пре дијалога у Бриселу или после.

“Спреман сам, и све зависи у којој форми ће то бити, пошто морате неки акт да поднесете Скупштини, али уверен сам да можемо да пронађемо начин на који бих поднео извештај Скупштини о свему ономе што се збива у Бриселу и да одлуче да ли то треба да буде пре или после наставка дијалога у Бриселу. То је за нас од великог значаја”, навео је Вучић.

Такође, каже да је спреман да одговори и оним странкама које су инсистирале на страном мешању, уколико такву заинтересованост покажу.

Поручио је да пред Србијом нису лаки дани и рекао да се нада да ћемо имати довољно мудрости и подршке.

“Идем у Брисел на разговоре са Албанцима, надам се да ћемо имати довољно мудрости и подршке да урадимо добре ствари за нашу земљу”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Према његовим речима, када чувате мир и стабилност ту су и добре и велике ствари за земљу.

“Србија је спремна за дијалог о несталим лицима на КиМ и може то да конкретно и покаже тако што би се откопало свако место за које постоји сумња да је гробница”, каже Вучић и додаје да то исто очекује и од приштинске стране.

То је показано на делу у месту Кижевак, навео је Вучић где је откривена гробница, где су чланови албанских породица могли да положе цвеће. Али, како каже, тражимо да и они покажу такву одговорност према Србима убијеним на КиМ.

Каже да је наша процена да има 350 земних остатака.

“Наше су процене да неколико десетина убијених Срба има у мртвачници у Приштини и тражимо да се коначно изврши анализа и видимо о којим лицима је реч. Понудили смо Албанцима и рекли да смо спремни, што су они одбили у претходном мандату, а желим да верујем да ће сада да прихвате – да они кажу где год мисле да постоји било каква гробница да извршимо сва неопходна ископавања на том месту и да видимо да ли има тела и остатака. Али, тражимо то и за нас, јер имамо неколико индикација где су сахрањени војници и цивили српске националности”, нагласио је Вучић.

Вучић каже да је то могуће урадити уколико приштинско руководство сматра и жели да решавамо питање несталих људи.

Напредак Србије на европском путу
Председник Вучић каже да је Србија на европском путу много урадила у свим областима, а посебно у владавини права и нада се да ће у наредном периоду, у јуну или септембру, тај огроман напредак Србије признати земље ЕУ.

“Не бих то назвао наградом, већ поштовањем за оно што је у претходном периоду учињено”, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија много урадили и за отварање кластера, од раздвајања “Србијагаса”, до акцизне политике, где можемо одмах кластере да отворимо, до великих уставних промена и промена у области владавине права, што је и Европска комисија подржала.

Говорећи о економији рекао је да је 2014. био приморан да ради финансијску консолидацију, да су се смањивале и плате и пензије да бисмо данас могли да имамо користи од тога.

Спремни за референдум
Вучић је рекао да су надлежни спремни да о руднику за експлоатацију јадарита, који би градила компанија “Рио Тинто”, спроведу референдум у општинама или целим окрузима, како би се видело шта је то што грађани желе и да ће се та одлука поштовати, али и истакао да би грађани морали да знају шта им тај пројекат доноси.

Навео је и да је тренд свуда да, како расте животни стандард, једна од доминантних тема постаје да у сваком тренутку мора да се спречи и буде против свега, ако је могуће позвати се на “Зелену агенду”.

Он је навео да је пред нама другачији период, да ћемо морати да посветимо пажњу обновљивим изворима енергије и “Зеленој агенди”, али и да то искористимо као подстицај за раст економије, а не као идеолошки раздор, међусобне свађе, одбијање инвеститора и рушење највиталнијих интереса.

О критикама на рачун “Рио Тинта”, што је, каже, пројекат важан за Мачвански округ, Лозницу, Крупањ и целу Србију, Вучић је рекао да се ту ради о лицемерју, и навео да је привредно друштво “Рио Сава експлорејшн” стигло у Србију 2002. године у време Зорана Ђинђића.

Набројао је да је прво решење издато 8. јуна 2004, друго 17. јануара 2005. године, у време када је, каже, председник био Борис Тадић, Драган Ђилас водио Народну канцеларију, Јеремић саветник за спољну политику.

“Реч нису рекли. Следеће решење је издато 26. септембра 2005. године. И даље нису имали шта да кажу. Четврто 15. јануара 2007, пето 4. јануара 2008, шесто 28. августа 2008, седмо 15. септембра 2009, осмо – веома важно, потписало је Министарство Оливера Дулића – тог тренутка они издају осмо и девето решење, издају дозволе о бушотинама, први пут”, рекао је Вучић.

То, каже, није рекао да би некога оптужио, мада би могао, јер ништа нису наплатили за Србију, и земља није имала корист, какву је могла.

“Можда су имали личну корист, али за то немам доказе. Србија није имала користи, али може да има у будућности”, рекао је Вучић.

Додао је да је приметно да се годинама наставља тренд депопулације у Подрињу, у Западној Србији, где живи око 100.000 људи, а тај крај Србије могао би, додаје, да напредује и процвета уз пројекат експлоатације литијума.

“Ја нећу ништа да намећем, нити ће ико ишта да намеће. Спремни смо да у складу са законима спроведемо и референдум шта је то што грађани желе, било у градским општинама, или на нивоу округа. Да видимо шта народ жели, али народ мора да буде упознат о чему се ради”, рекао је Вучић.

“Без литијума се не може у овом тренутку”
Наводећи да је литијум нешто без чега се не може у овом тренутку, али ће за 15 година изгубити снагу и вредност коју има данас, јер ће највеће светске компаније научити како да допуњавају батерије.

“Ми смо у трци са временом, а Србија има значајне истражене резерве литијума, који је неопходан за батерије за електрична возила, индустрији која ће забележити огроман напредак. Говоримо о десетинама милијарди евра”, указао је Вучић.

Навео је да само када држава жели озбиљно да ради, када се посвети зеленој агенди на озбиљан, а не на пропагандистички и популистички начин, она у томе може бити успешна.

Указао је на успешност РТБ Бора, рекавши да је та компанија успешна од када ју је преузео кинески “Зиђин”.

“РТБ Бор је покушао, у време власти оних који нас данас критикују, приватизацију три пута. Три пута су покушали и три пута су пали. А онда су понудили кикирики, а ми смо понудили борски рудник и бакар”, објаснио је он.

Вучић је подсетио да је на крају 2018. РТБ Бор био са дуговима који су за 600 милиона превазилазили укупан капитал, било је 4.270 запослених.

“Данас имамо 5.723 радника, што је више од 700 нових радних места, просечна месечна зарада била је 68.160 динара, сада је око 91.000, а до краја године биће 91.824 динара. Бор је град у Србији у којем цене некретнина најбрже расту и где се највише продаје нових, а то је захваљујући овом успеху”, подвукао је он.

У пословној 2018. години РТБ Бор је имао приход од 336 милиона, а за 2021. годину пројектовани приход је 876 милиона, што је готово три пута више. Навео је да су две кинеске компаније – Хбис Смедерево и Зиђин РТБ Бор прва два међу првих 15 извозника Србије.

“Од шестог произвођача бакра постајемо други у Европи до краја године. Само је Пољска испред нас”, рекао је Вучић и казао да се држава бори за добру цену земљишта на које треба да се шири РТБ Бор.

“Чланска карта неке партије неће спасити онога ко је учинио било шта противзаконито”
Вучић је рекао да је важна порука за све грађане да чланска карта неке партије неће спасити онога ко је учинио било шта противзаконито и да неће улазити у појединачне случајеве, да не зна шта су разлози, али да жели да подржи све надлежне институције у борби против криминала и корупције.

“Сви од полиције до правосуђа треба да раде свој посао без ограничења и без обзира на то да ли човек припада СНС-у или некој другој партији”, навео је Вучић.

Одговарајући на питања новинара Вучић је рекао да не верује да је могуће да се сусретне са америчким председником Бајденом у Бриселу 14. јуна, али да у сваком случају сусрет са америчким председником за Србију представља част.

 

Подели на: