Најновије вести

Вучић о Кумановском споразуму: Лако је бити генерал после битке

Председник Александар Вучић изјавио је поводом 21. годишњице од потписивања Кумановског споразума, те одбијања пакета из Рамбујеа пре тога, да је Београд тада био у ситуацији у којој је, шта год да је учинио, могао само да изгуби.

 

Александар Вучић је истакао да је сада важно гледати у будућност, како би се сачували мир и стабилност.

“Могућ сусрет са Милановићем, ако се уклопе датуми”
Председник Вучић изјавио је да је могуће да ће се састати са председником Хрватске Зораном Милановићем у оквиру самита Брдо – Бриони.

“Уколико се уклопе сви датуми, могуће је”, рекао је Вучић новинарима у Нишу, упитан да ли ће се састати са Милановићем у Словенији.

Хрватски Вечерњи лист пише да ће се председници Србије и Хрватске можда састати на том самиту, позивајући се на извор у кабинету Милановића. Био би то први сусрет Вучића и Милановића од његовог избора за председника Хрватске.

На 21. годишњицу од потписивања споразума којим је окончано бомбардовање СР Југославије, а упитан да ли би Србија боље прошла да је прихватила пакет из Рамбујеа, Вучић каже да је лако бити генерал после битке, јер тад сви све знају.

“Нагледао сам се стручњака који би урадили другачије, а да је било ко покушао да прихвати пакет из Рамбујеа био би проглашен, како ми то Срби кажемо, за најгорег издајника”, рекао је Вучић.

Навео је да је тада Србија била у ситуацији у којој је, шта год да је урађено, била крива и могла само да изгуби.

“Мислим да је могла и морала да буде мудрија српска политика да буде изгубљено мање српских живота, а да снажнијом политичком позицијом у свету обезбедимо нешто боље услове за очување мира”, рекао је Вучић.

Каже, међутим, да је и њему сада лако да говори из овог угла, наводећи да је улагао много рада и труда да Србију доведе у позицију да може тако да говори.

“Добро је да правимо анализе, али је важно да гледамо у будућност, да чувамо мир и стабилност и сигурност за наше грађане”, додао је Вучић.

Указао је да пред Београдом није лака борба у месецима који долазе, али да ни другој страни неће бити једноставно, као што су мислили да ће бити пре седам или осам година.

Војнотехнички споразум у Куманову потписан је 9. јуна 1999. године на војном аеродрому код Куманова. Након потписивања споразума прекинуто је бомбардовање СР Југославије, које је трајало 78 дана.

Документ је, између осталог, предвиђао повлачење војске и полиције са Косова, а дан касније Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244.

“Резолуција 1244 има за нас добре и лоше стране”
Председник је истакао, поводом 21. годишњице усвајања Резолуције УН 1244, да тај документ има за нас и добре и лоше стране, али да тренутно не постоји ниједан други важећи документ.

“Уверен сам да Лавров долази са пријатељским порукама”
Вучић је уверен, каже, да руски министар спољних послова Сергеј Лавров у посету нашој земљи долази са пријатељским речима и порукама. Лавров ће у посети Србији боравити 18. и 19. јуна.

“Ја ћу се 18. јуна срести с Лавровим и чути шта је то што мисли. Уверен сам да долази са пријатељским побудама, речима и порукама”, рекао је Вучић на питање да ли је тачно да Лавров долази са поруком Владимира Путина да за Косово нема решења без Србије.

Упитан да ли је Резолуција 1244 и даље аргумент Србије око решења за Косово и какву она снагу има у Бриселу и Вашингтону, Вучић је рекао да тај документ има својих добрих и лоших страна, те указао да највећи део оних који причају о њој тај документ нису ни прочитали.

Према његовим речима, Резолуција 1244 има стране за које треба ми да се ухватимо, али и противници имају за шта да се ухвате.

“Другог акта нема и нисам видео да га је неко предложио”, рекао је Вучић у обрачању новинарима након отварања Научно-технолошког парка у Нишу.

Поновио је да је Београд спреман да разговара, али не о ултиматумима из Приштине – да је једини услов признање, уз неке додатне њихове жеље, везане за територијалне апетите и аспирације.

На то, каже, не може да се реагује ароганцијом и бахатошћу према моћним земљама, јер то не би било добро за нашу државу.

Вучић је рекао да се нада да ћемо имати компромисно решење, за које би могао рећи “да”, али је додао да за сада није чуо за такво решење.

Подели на: