Најновије вести

Вучић о учинку у 3 године: Србија иде добрим путем

Србија иде добрим путем, каже председник Србије Александар Вучић, поводом три године председничког мандата и истиче да је задовољан пре свега напретком економије и раста животног стандарда, иако, каже, још има људи који тешко живе.

 

Свакако је, додаје, правио грешке, али се трудио да радом, марљивошћу И ангажманом покаже људима да нису погрешили када су му дали глас.

Вучић је, на констатацију да је сутра три године од када је положио заклетву, те питање како гледа на протекли период, шта је урадио, а шта није, а желео је, и шта су му биле највеће препреке, рекао да је почаствован поверењем које су му грађани указали, када су га изгласали великим процентом, у првом кругу, што се, каже, ретко догађа у ери друштвених мрежа.

“Заиста сам био изузетно поносан и трудио се, а данас посебно поносан на резултате. Задовољан сам бројним ифраструктурним пројектима, напретком у свим областима, напретком војске и полиције које су петоструко снажније. Да ли Србија иде у добром смеру? Да, и на то сам поносан. Грешио сам свакако много, нисам од безгрешних, али борио сам се И трудио сваког дана”, истакао је он.

Вучић је казао да је Србија прошла кроз тежак период корона кризе.

Казао је да је поносан што Србија тестира убедљиво највише у целој Европи, јер не зели да због додворавања свом народу угрожава здравље грађана

„Тек нам предстоје изазови око КиМ И ствари у региону, економска искушења, И изазови после пандемије. Рачунам да ће мандат трајати још скоро две године и имам још понешто да урадим И онда ћу све анализирати”, рекао је он.

Пруга Београд – С.Пазова у саобраћају до краја марта

Пруга од Београда до Старе Пазове биће пуштена у саобраћај до краја марта наредне године, најављује председник Александар Вучић.

Он је обишао радове на тој прузи и рекао да ће бити завршени до краја године и да ће онда бити пуштан пробни саобраћај, како би пруга до 31. марта била у саобраћају.

Такође, каже да ће радови које изводе Руси од Старе Пазова до Новог Сада бити готови у августу 2021. године и да ће та пруга бити пуштена у саобраћај у септембру 2021. и да ће се тада ићи возом за пола сата од Београда до Новог Сада.

“Онда ћемо журити да завршимо последњу деоницу кроз Србију од Новог Сада до Суботице, што би могло да буде завршено 2024. године. Мађари ће своју деоницу завршити до краја 2024. године или до почетка 2025. године”, казао је Вучић.

Истакао је да ће до марта 2025. године моћи да се путује возом од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута, а затим одатле до Беча за још сат и 40 минута.

“То је важно је за наше односе, а повећаваће се и животни стандард грађана и проток робе”, истакао је Вучић.

Напоменуо је да се у Србији, поред пруге, граде тренутно и четири аутопута.

Ово су револуционарне ствари, које остају иза нас

Ствари попут изградње пруга су оно што остаје иза вас, готово револуционарне ствари, у које људи не верују док их не виде, поручио је председник Алексаднар Вучић, по обиласку радова на изградњи дела брзе пруге БеограђБудимпешта.

Вучић је поновио да ће до краја године кинески партнери заврштити део пруге од Београда до Старе Пазове, што ће од 31. марта наредне године бити спремно за вожњу, док ће се од авустра или септембра следеће године за пола сата путовати од Беоргада до Новог Сада.

“Да је неко говорио да је то могуће и реално, рекли би да су то неистине и измишљитоне политичара, а сада огромном брзином напредујемо”, рекао је Вучић.

Захвалио је радницима који раде на изградњи пруге, а који, каже, не пробијају рокове и немају додатне захтеве, а раде велику ствар за ову земљу. Председник истиче да ће убрзано кренути изградња пруге од Новог Сада до Суботице, како целу брзу пругу кроз са наше стране завршити 2024. године. Каже да ће и Мађари отприлике у исто време завршити свој део пруге од 153 километра, да ће ће моћи да се иде возом од Беогада до Будимпеште за само два сата и 45 минута.

“То је фантастично, мало ко се томе надао. То мења животни стандард и показује колико Србија постаје повезана са централном Европом”, нагласио је Вучић и истакао да, такође, показује колико својим радом можемо да мењамо ствари.

Председник каже да је разговарао са Кинезима да добијемо најнижу цену за градњу пруге од Београда до Ниша и Прешева, пошто је потребно много новца.

“Ако будемо економшки успешни извесно је да ћемо и такав уговор потписати”, навео је Вучић и додао да је циљ да подизање економског стандарда осети само Београда и још неки делови Србије већ и Поморавље, југи и остали део земље.

Истиче да ускоро крећу још неки велики пројекти и да ће се поред аутопута Рума – Шабац, градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме који је важан за повезивање са Београдом и Западном Србијом.

“Веома сам задовољан и срећан због изузетно успешне сарадње са Кином”, нагласио је Вучић и захвалио још једном председнику Кине Си Ðинпингу за све што је урадио и за Смедерево и Бор”, навео је председник

Вучић је казао да је посетио градилиште код Старе Пазове како би и грађани Србије могле да виде како то изгледа и буду поносни на своју земљу, као што је и он поносан.

Бо:Ниједан пројекат није стао,ни током епидемије…

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас да је изградња брзе пруге БеограђБудимпешта један од најважнијих пројеката у оквиру иницијативе “Појас и пут”.

“Драго ми је што видим да је на овој деоници, од Београда до Старе Пазове, постигнут велики напредак”, рекла је амбасадорка која је са председником Србије данас обишла радове на тој прузи.

Чен је истакла да током кризе изазване пандемијом вируса корона ниједан пројекат у којем учествује кинеска страна није стао, те да су радиле и Железара у Смедереву, Зиђин у Бору, ”Хеалтцаре” у Руми…

“Сада је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом и уверена сам да ће све кинеске компаније учинити све како би оствариле додатни напредак у производњи и дале допринос економском опоравку и Србије и Кине, као и сарадњи две земље”, рекла је амбасадорка Кине.

Лакше је објаснити њихов неуспех причом да сам у кампањи

Председник Александар Вучић одбацио је наводе да је његов данашњи обилазак радова на деоници пруге БеограђБудимпешта део предизборне кампање за парламентарне изборе 21. јуна.

Некима је, каже, можда лакше да објасне неуспех његових политичких противника тако што ће рећи да су оштећени тиме што је Вучић у функционерској кампањи.

“Сигурно је у томе највећи проблем, не у мом раду и марљивости и резултатима и не у њиховој неспособности и нераду, већ зато што су оштећени и што је неправда”, рекао је Вучић новинару Н1.

Он је додао да је новинар требало да пита европског комесара Оливера Верхејија да ли је јучерашње потписивање споразума о ИПА фонду такође било функционерска кампања.

Вучић је у Старој Пазови, где је обишао радове на изградњи пруге БеограђБудимпешта, упитан да ли је то део изборне функционерске кампање, рекао да током догађаја није помињао ниједну странку, да свој посао ради вредно, као и да има двоструко мање догадајаја него што их је имао “ван изборне кампање”.

Ускоро “Форверк” у Чачку, немачка фабрика у Ивањици

Председник Александар Вучић изјавио је да су градовима у пет округа на југу земље најпотребније инвестиције, као и у појединим деловима Војводине и истакао да се у Чачку ускоро отвара фабрика компаније “Форверк”, док ће једна немачка компанија отворити велику фабрику у Ивањици.

На питање новинара где су најпотребније инвестиције, Александар Вучић је рекао да су најпотребније у Сомбору, Врбасу, Кикинди и додатно у средњем Банату, око Зрењанина, као и у Бачкој Паланци.

“Има инвестиција у Новом Саду, Срему, јужном Банату. Увек треба још, али је добро, као и Смедереву, сада и у Смедеревској Паланци”, рекао је Вучић.

Додао је да су инвестиције потребне и Браничевском и Подунавском округу, посебно Пожаревцу, али и другим местима.

“‘Зиђин’ много држи у Борском и Зајечарском округу, имамо доста у Мачви, али потребне су нове инвестиције и путеви у Колубарском округу. Ускоро отварамо ‘Словац–Попучке’ код Ваљева”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће ускоро отвара “Форверк” у Чачку, док ће у Ивањици Немци отворити велику фабрику.

Додао је да у Златиборком округу мора додатно да се ради на отварању радних места, те напоменуо да се ускоро отвара и “Будимка” што ће много значити за Пожегу.

“Морамо да урадимо још за јужни део Златиборског округа. Остаје Рашки округ. Много смо урадили за Краљево”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, иако је много урађено за југ Србије, то је део земље где су инвестиције најважније.

“Од Пчињског, Нишког, Јабланичког, Пиротског до Топличког округа, тамо су инвестиције најважније”, рекао је Вучић.

Подели на: