Најновије вести

Вучић обилази градилиште на Балканском току: Ово је велика ствар за Србију

Председник Александар Вучић данас обилази компресорску станицу “Велика Плана” на гасоводу Балкански ток, која се гради између Велике Плане и Жабара. Годинама се чекало на тако важне инфраструктурне пројекте, а гасовод је једна од најважнијих, истакао је председник.

 

 

Александар је Вучић током обиласка радова и разговора са радницима рекао да је задовољан и да је то велика ствар за Србију.

“Годинама смо чекали да радимо овако важне инфраструктурне пројекте, а гасовод је свакако једна од најважнијих”, истакао је председник Србије.

Навео је да тренутно у Србији има више од 80.000 градилишта, као и да само на градилишту Моравског коридора има око 2.500 радника дневно.

Вучић је приметио да је државни пут од Велике Плане до Жабара доста лош и наложио да се уради тих девет километара.

Компресорска станица “Велика Плана” је једина компресорска станица на траси гасовода кроз Србију који од Бугарске, где се спаја са Турским током преко наше земље, води до Мађарске и Средње Европе.

Обиласку градилишта присуствују генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић, директор “Гастранса” Игор Јолкин и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Бајатовић је рекао да се та станица ради по најсавременијем стандарду за заштиту од пожара и да је проценат изградње сада 87,4 одсто.

Навео је да је план да се одатле даље гасификује Источна Србија.

Вучић је питао Бајатовића за гасификацију Ваљева, који је рекао да се ради на изради плана, пројектовању и да почиње експропријација земљишта.

Када је реч о гасификацији на потезу од Лесковца до Врања, Бајатовић је рекао да су припреме у току и да би требало од октобра да почну да раде тај део.

Вучић је затражио од Бајатовића да се разведе гас и за Сурчин, Белу Цркву и Ковачицу.

Директор “Србијагаса” је истакао да је на градилишту компресорске станице “Велика Плана” ангажовано око 1.500 радника дневно.

Вучић је захвалио радницима из Србије и Русије и пожелео им све најбоље, као и да заврше тај пројекат који ће бити на добробит Србије.

“Прве количине гаса требало би да потеку 1. октобра”

Почетком месеца, “Србијагас” и мађарска гасна компанија ФГСЗ спојиле су цеви Балканског тока, чиме је комплетирана читава траса Балканског тока.

Према плану, требало би да прве количине транзитног руског гаса кроз нашу земљу до Средње Европе потеку 1. октобра.

Дужина гасовода кроз Србију, од Зајечара, где улази из Бугарске, до Хоргоша где се спаја с мађарским делом трасе је 403 километра.

Председник Вучић је раније оценио да је тај гасовод од кључне важности за развој Србије, јер обезбеђује енергетску стабилност земље и нове инвестиције.

Додао је како ће Балкански ток знатно смањити трошкове допремања гаса који смо преко Украјине и Мађарске плаћали 48 долара по кубном метру, док ће нас убудуће коштати 12 до 14 долара.

На територији Србије осим ове компресорске станице, изграђено је 18 блок станица, четири пријемно-отпремна чистачка места и четири мерне станице.

На компресорској станици обавља се филтрација, пречишћавање гаса од механичких примеса и сабијање гаса и његово хлађење ради даљег транспорта са задатим параметрима температуре и притиска кроз магистрални гасовод до следеће компресорске станице.

За цео гасовод кроз Србију употребљено је 190.000 тона цеви великог пречника, изграђено је дванаест прелаза преко великих водених препрека, укључујући Дунав у дужини од 1.400 метара, што је европски рекорд.

Реализација пројекта трајала је од 2019. до 2021. године, а према плановима гасоводом ће пролазити до 12,4 милијарде кубика гаса годишње за потребе Србије и земаља ЕУ.

Инвеститор пројекта је “Гастранс”, заједничко предузећа “Гаспрома” и “Србијагаса”.

Компресорску станицу “Велика Плана” гради фирма ИДЦ.

Подели на: