Најновије вести

Вучић: Очекујем бројне притиске

Председник Александар Вучић је рекао да очекује бројне притиске како би Србија учинила додатне уступке и умирила Албанце, да би они онда укинули таксе како би се отворила могућност за дијалог.

 

Александар Вучић је рекао да је пред Србијом важан период када је у питању Косово и Метохија.

“Не бих рекао олучујући или нешто што ће донети не знам какво коначно решење, али тежак период у којем очекујем бројне притиске како би Србија учинила додатне уступке, како би, из мени непознатих разлога, умирили косовскометохијске Албанце да укину таксе и како би се отворила могућност за дијалог”, рекао је Вучић након састанка са Србима са КиМ.

Рекао је да ће на предстојећим састанцима руском и кинеском председнику Владимиру Путину и Сију Ђинпингу, указати да Албанци нису формирали ЗСО, да су увели таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, да су усвојили платформу за дијалог која је заправо против дијалога и да су формирали “Војску Косова”, што је у супротности чак и са њиховим уставом.

Рекао је да је један од основних циљева многих у међународној заједници да се на Косову креирају неке будуће српске генерације које уопште неће интересовати Београд и Србија, којима ће они да кажу “радите са Албанцима, ево вам сва права, само заборавите на Београд и Србију”.

“И највећи проблем Срба на КиМ је да они морају њима да објашњавају сваки дан да они хоће везу са Београдом, да они не могу да то раскину”, рекао је Вучић.

Сваки дан је, каже, изложен захтевима да Србија нешто учини како би Приштина укинула таксу.

“Мој одговор је: Људи немојте да понижтаве Србију. Замислите да смо увели неке таксе без изкаквог разлога. Они кажу то је због ваше кампање повлачења признања, а што ви вршите кампању признавања? А што тражите да вас неко призна ако нама не дате право да се против тога боримо?. Зашто бисмо ми себи одсекли ногаре столице на којој седимо, да пристанемо на меч у ком су нама везане руке и ноге у рингу и да пристанемо да то буде фер меч у којој немамо никакву шансу”, питао је Вучић.

Подели на: