Најновије вести

Вучић: Очекујем од Шмита непристрасан приступ

Председник Александар Вучић саопштио је после састанка са високим представником међународне заједнице за Босну и Херцеговину, Кристијаном Шмитом, да су неретко представници међународне заједнице једнострано посматрали ствари у БиХ и региону, те да очекује од њега непристрасан и избалансиран приступ.

 

Вучић је додао да Србија поштује интегритет и целовитост БиХ, баш као и целокупност и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.

Вучић је исказао став да народи у БиХ би требало да одлучују о својој судбини уз што мање притисака и мешања са стране, изразивши уверење да Србија и БиХ у будућности могу неупоредиво брже да развијају своје економске везе и односе.

Вучић и Шмит су разменили мишљења о тренутној политичкој ситуацији у региону са нагласком на напретку Босне и Херцеговине и других земаља Западног Балкана према Европској унији.

Шмит је навео да је функционалност државе Босне и Херцеговине неопходан фактор како би се досегао степен на којем јој више неће требати међународна супервизија, као и за напредак ка ЕУ интеграцијама.

Кристијан Шмит је такође изразио подршку иницијативама усмереним ка регионалној интеграцији свих земаља на Западном Балкану, која треба да буде инклузивна и да представља корак напред ка европској интеграцији, наведено је у саопштењу.

Вучић је данас разговарао са Шмитом у вили “Мир” у Београду, а током посете главном граду Србије Шмит се састао и са патријархом Порфиријем.

Подели на: