Најновије вести

Вучић: Огроман стратешки значај Краљева

Председник Александар Вучић поручио је данас у Краљеву, на обиласку реновираног атлетског стадиона, да ће Србија бити под све већим притисцима, да ће они бити све већи што брже буде напредовала.

 

 

„Биће много притисака пре свега што је снажнија и јача. Ово што нас из Загреба нападају свакога дана, а да им ништа нисмо рекли, показује да смо криви сви ми што Србија иде коначно брже од свих осталих. Србији је било потребно 80 година да се пробуди и ради, а наше је да се боримо за наш народ на КиМ, да чувамо нашу земљу, никога другог не дирамо, да идемо напред и још брже. Да покажемо да имамо много више позитивне енергије, од њихове негативне“, истакао је Вучић у обраћању окупљеним грађанима.

Подсетио је да је, када је постао премијер 2014. Србија била четврта у региону по висини плата, имала највишу стопу незапослености и јавни дуг, а данас је прва по свим тим параметрима.

„Плате у Краљеву су са 313 евра повећане на 455 евра, али је и то мало и недовољно. Плате у Краљеву са свим што причамо, инвеститорима, аутопуту, мораће да буду веће“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је Краљево град од стратешког значаја за земљу, који ће Моравским коридором бити спојен и са Београдом и са Коридором 10, најављујући да ће бити изграђена и брза саобраћајница Краљево-Ушће-Рашка-Нови Пазар.

“Коридор који градимо од Чачка до Адрана, али и од Крушевца до Краљева, када спојимо за две године, много ће да значи Краљеву, Рашком, Моравичком, Расинском округу”, рекао је Вучић испраћен аплаузом окупљених грађана.

Како је рекао, аутопут ће грађане Краљева повезати са Београдом за мање од сат и по, као и са Коридором 10, па ће моћи неупоредиво брже него раније да путују до Бугарске, Северне Македоније, Грчке.

Тај аутопут, додао је, отвориће простор за даљи напредак у туризму.

“Да радимо више за Богутовац, Долину јоргована, Ушће, Рашку, Нови Пазар, да отворимо Гоч, Голију… То су важне ствари”, рекао је Вучић.

“Људи су причали да деценијама ништа није урађено. Данас, када радимо, то је постало нормално и уобичајено, и знате да када нешто кажемо, да ће то бити и урађено. А, онда да тражимо још више и много боље, да сањамо још веће снове и верујемо у себе да можемо то да направимо”, рекао је председник Србије.

Упитао је када је држава могла да уложи четири милиона евра у школе, колико улаже у школу „Свети Сава“ у Краљеву.

Додао је да ће у Нови Пазар бити уложена огромна средства у напредак тамошње болнице, а апеловао на грађане Тутина, Сјенице, и других места да се вакцинишу.

У Врњачкој бањи, рекао је, мора да се уради национални центар за водене спортове, јер, како каже, хоће да наша репрезентација не само у Београду, већ у срцу Србије има прилике да се припрема за велика такмичења и доноси радост и медаље за све.

„Једном у сто година се деси да држава има средства да може да гради и ради“, подвукао је он.

Вучић је казао да је видео како смо успели 2000-те да разоримо фабрике у Краљеву као што су Магнохром и друге, те да му само што није препукло срце гледајући те призоре.

Указао је да је важно што се отвори Леони, где ће радити укупно 5.000 људи.

Навео је да и даље има проблема са незапослености у Краљеву, додајући да је због тога важан аутопут, јер он доноси инвеститоре.

„За Краљево крећемо са колектором и канализацијом, што је укупно 42 милиона евра. Што са изградњом мостова каснимо дугујем извињење народу. Мислим да је важно да инвеститори дођу у Краљево, Расински, Моравички и Рашки округ“, нагласио је он.

Председник се грађанима захвалио на величанственом дочеку, посебно, каже, у време када је могуће и најлакше да се буде против нечега, а тешко пронаћи људе који се боре за земљу, који су за нешто, и труде се да нешто ураде.

“Зато сам вам посебно захвалан што сте овде јер није лако гурати камен узбрдо, док већина стоји са стране добације, или гађа каменчићима и чека да ви изгубите снагу”, рекао је Вучић.

Председника су са стадиона испратили грађани, од којих су неки пожелели да се сликају са њим, док су други искористили прилику да му се пожале на проблем.

Тако је један Краљевчанин упитао када ће почети радови на обећаном путу Студеница-Рудно, на шта је в.д. директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак одговорио са: „Ради се“.

Међутим, на питање председника, докле сте стигло, Дробњак се „исправио“ и рекао да се почетак радова очекује ускоро.

„Када почињете да радите?“, упитао је Вучић Дробњака и добио уверавање да ће се то десити за осам дана.

Вучић је мештанину који се пожалио да нису тачни наводи да се пут већ ради, поручио да му за осам дана јави да ли су машине пристигле.

Вучић је додао и да изградња тог пута нема велику економску исплативност, али да се гради да би се сачувао живот у Рудном, где живи мало људи.

Представници Атлетског клуба Краљево председнику су уручили дрес са обележјима града.

Такође, Милан Матијевић, из Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“, којег је Вучић назвао „легендом града“, поклонио је председнику специјалну књигу, за, како је рекао, посебне напоре на очувању и неговању традиције ослободилачких ратова.

Подели на: