Најновије вести

Вучић: Оштар одговор на оружано насиље, доносимо хитне мере и строге казне

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће после трагедије у Младеновцу бити донете мере по хитном поступку, укључујући пооштравање услова за поседовање оружја.

 

 

Александар Вучић, на ванредној конференцији за медије после пуцњаве код Младеновца, као и у школи на Врачару, изјавио је да ће у наредних шест месеци бити примљено 1.200 нових полицајаца како би се подигла сигурност у школама за 99 одсто, а вршњачко насиље смањило за 80 процената.

“То је прва мера. С тим крећемо одмах – да осим обезбеђења у школама постоји полицајац који је увек у школи. У Београду имамо 331 школу. Имаћемо 331 полицајца да седи у школи, а биће их и више”, навео је Вучић.

“Потпуно разоружање”
Истакао је да ће Влада Србије донети закључак према коме се налаже МУП-у да припреми хитне процедуре измене и допуне Закона о муницији, како би се пооштрили услови држања и ношења кратког оружја.

“Људи који имају оружје, око 400.000 њих, проћи ће ревизију. Неће остати више од 30.000 до 40.000 комада. Извршићемо готово потпуно разоружање Србије. За нелегално држање оружја, казне ће бити удвостручене”, навео је Вучић.

“Мање цеви, мања опасност”
Истакао је да ће бити предвиђене шестомесечне и једногодишње провере, које подразумевају лекарске, психијатријске и психолошке прегледе, као и обавезан тест када надлежни наложе, у року од 48 сати, на психоактивне супстанце.

“Налаже се МУП-у да размотри потребу пооштравања услова за поседовање и ловачког оружја. Што мање цеви буде било, биће мање опасности за нашу децу”, саопштио је председник.

Додаје и да ће МУП-у бити наложено и да одмах предузме све мере са циљем да се обезбеди мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење било каквог оружја, укључујући и ловачко.

Председник је рекао и да ће МУП-у бити наложено да предузме све мере из своје надлежности са циљем да се упути јавни позив особама које нелегално поседују оружје да га у року од месец дана предају без последица.

Пооштравање казни
Вучић је изјавио и да ће Министарству правде бити наложено да у оквиру Радне групе за измену Кривичног законика пооштри казне за недозвољену производњу, држање и промет оружја из члана 348.

“Онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи неовлашћено оружје за које се може добити дозвола, да буде кажњен затвором од једне до осам година. Онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или неовлашћено држи оружје за које се не може добити дозвола, да буде кажњен затвором од две до 12 година”, рекао је Вучић.

Навео је да ће онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи оружје велике разорне моћи бити кажњен затвором до 15 година.

Такође, онај ко неовлашћено носи оружје за чије држање нема дозволу надлежног органа, биће кажњен затвором до 15 година, а ко има дозоволу од једне до осам година.

За опасне предмете
Председник је рекао да се пооштравају казне и за ношење опасних предмета, попут ножева, како би деца у школама била безбеднија.

“Смањили смо број оружја са 950.000 на 760.000. Није довољно. Када буде испод 300.000, ни тада неће бити довољно. Има доста лобија који ће бити против овога, можда то није политички паметно, али то је једино решење”, навео је председник Србије Александар Вучић.

Подели на: