Најновије вести

Вучић открива шта се крије иза игре са “тровањем” Албанаца

Истрага око наводног тровања албанских чланова Централне изборне комисије који су били у додиру са изборним листиц́има пристиглих из централне Србије није окончана. Председник Александар Вучић објашњава за Спутник постизборну заверу која је у позадини свега.

 

Председник каже да је цело замешатељство направљено због Пацолијеве изборне листе која је остала испод цензуса, на око 4,95 процената подршке:

„Они сада рачунају на условне гласове из иностранства, из конзуларних представништава, и на гласове који још нису пребројани. Чекају практично да им стигне још гласова како би Пацоли прешао цензус. Али, проблем им прави још четири или пет хиљада гласова из централне Србије, пошто су они сви за Српску листу и у укупном броју смањују проценат Пацолијеве листе“.

И ту Вучић долази до поенте и могућих епилога:

„Пошто не могу сада да украду Албанцима гласове, направили су све ово са тровањем, па ц́е касније да донесу одлуку. Значи, ако Пацоли не буде имао довољно гласова без тих пет хиљада из Србије, онда ц́е да уваже српске гласове јер им је свеједно. У супротном, ако Пацоли буде могао да уђе у парламент без српских гласова, онда ц́е рец́и да је у листиц́има био антракс, новичок и остали отрови против Албанаца“.

Вучиц́ је уверен да је прозрео целу игру, а пола у шали пола у истини нам каже:

„Верујем да сам међу пет људи у целој Југоисточној Европи који најбоље познају ту изборну математику и комбинаторику, па ме можда једног дана неко и као експерта ангажује“.

На питање Спутњика, како разуме поруку Дмитрија Медведева да је неопходно поштовање Резолуције 1244 кад се истовремено и каже да ц́е се поштовати договор Београда и Приштине?, Вучућ каже:

“Суштина је да договор треба да постигну они који морају да уреде своју будуц́ност. Договор у коме нико не би био срец́ан до краја. Али, тог договора нема и нец́е га ни бити. Српске нежне уши би волеле да увек чују оно што им се свиђа, иако то није близу реалности. Али, није у томе проблем. Проблем је што Албанци не желе да чују ништа што је стварни компромис. И коначно, све што се данас Србији нуди са Запада није никакав компромис”.

Србија нема никакву понуду са Запада за Косово…

“Ангела Меркел је, да будем искрен, била према Србији фер током једног разговора у Давосу. Она ми је отворено рекла: „Ми, Александре, не можемо да прихватимо поделе, разграничења, ново утврђивање граница…“ Ја сам јој пре тога рекао да границе нису утврђене. За нас је граница једна, за Берлин је друга. За Русију је граница једна, за Америку је друга. За Кину је једна, за Француску је друга. За Шпанију је једна, за Британију је друга… И кажем им, дајте да то утврдимо! Кажу: „Не може! Косово је независно у целини територије, али разумемо ваш проблем, и у овом тренутку немамо много тога да понудимо“.

Може све, али морамо да признамо Косово?

“Мени је савест мирна јер се борим за свој народ. Ниједну одлуку нисмо донели под притиском. Нисам пуштао терористе из затвора нити сам одустајао од обележавања годишњице НАТО бомбардовања. Водили смо политику као слободна и независна земља, и то ц́емо наставити. Проблем је што друга страна зна да хоц́е независно Косово, а ми често само знамо шта нец́емо, али не и шта хоц́емо. Волели бисмо негде да уцртамо као свој и Качаник, у коме нема ниједног Србина, а то је најзначајније место за регрутацију тзв. Исламске државе у Европи. Уцртали бисмо га као своје, иако ни у перспективи ниједан Србин нец́е пожелети да живи тамо и никоме ништа не значи. Само се многи праве да нам је и Качаник много важан и да не могу да изговоре ову јерес коју ја изговарам”, рекао је Вучић.

О томе да ли може доц́и до промене формата преговора и организовања неке међународне конференције како би се дошло до решења Вучић каже:

“Плашим се међународних конференција, али када би до тога дошло, морале би да учествују све велике светске силе. Залажем се за то да разговарамо са Албанцима и да покушамо да дођемо до компромиса. Очигледно да је то тешко. Чујемо сад и лажи о тровању Албанаца после избора на Косову. Инсистирац́у на истрази о том наводном тровању. После свака три дана ц́у им поновити питање: завршисте ли истрагу? А наравно да су се неки разболели због победе Српске листе, која нец́е да се одрекне српског имена и презимена”.

Имате ли механизме да заштитите српски народ на Косову?

“Увек ћемо имати снаге да заштитимо Србе од погрома и од онога што су доживели деведесетих и 2004. године. Озбиљан сам кад то говорим, не зато што имам неке планове или претим. Али, нец́емо дозволити да нам неко убија и протерује народ. Не можемо више допустити да се неко иживљава над нашим народом.

На питање да се спекулише по медијима да Русија контролише и власт и опозицију у Србији, Вучић одговара:

“Можда би донело гласове да кажем да је то тако, али није. Србија води своју политику, и захвалан сам Русији што то поштује. А захвалан сам и другима у свету који то поштују. Многима ц́е увек сметати вињак који продајемо у Русији и гас који увозимо. Све ц́е им сметати. А шта хоц́е, да купимо дупло скупљи гас да бисмо били против Руса? Е, не пада ми на памет! Могу да ме смене, али то се нец́е десити”, рекао је Александар Вучић за Спутник.

Подели на: