Најновије вести

Вучић: Отворени разговори са канцеларком Меркел, хвала на свему што је учинила за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су разговори са канцеларком Немачке Ангелом Меркел били отворени о свим важним друштвеним и политичким питањима. Меркелова је поручила да односе двеју земаља одлукују искреност и способност да се друга страна слуша и на основу тога спроведу конкретни кораци.

 

 

Александар Вучић је на конференцији за медије након састанка са Ангелком Меркел, која борави у посети Србији две недеље уочи одласка у пензију, рекао да је за Србију то велика част.

“Лично сам поносан што сам после много година сарадње имао прилику да будем један од учесника, домаћина канцеларке Меркел на крају њеног мандата. Хвала канцеларки на свему што је учинила како за Западни Балкан, тако и за Србију. За разлику од многих других код нас захвалност не траје кратко и када не буде овде као канцеларка, ми ћемо увек исто говорити”, рекао је председник Србије.

Навео је да су разговори са канцеларком били отворени, конкретни и да су се тицали најважнијих друштевних и политичких питања, и Србије и региона.

Додао је да је са Меркеловом разговарао о европским интеграцијама Србије и региона, такође и о усклађености спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ.

Навео је да је степен усклађености са декларацијама ЕУ за четири месеца подигнут са 46 на 62,5 одсто.

Председник је истакао да су разговарали и о Берлинском процесу. “Ових дана имаћемо прилику да видимо најконкретније наслеђе рада Ангеле Меркел и на томе сам захвалан”, додао је Вучић.

Председник Србије додао је да председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен ускоро стиже у званичну посету Београду, а да ће у року од 15 дана од тад бити потписан уговор о изградњи ауто-пута Ниш-Плочник-Приштина.

“Разговарали смо и о другим слободама, вечерас ћемо додатно разговарати и представићу иницијативу Отворени Балкан, верујем да ћемо од предложених решења за заједничко регионално тржиште имати у периоду који долази”, навео је Вучић.

Када је реч о економској сарадњи Србије и Немачке, Вучић је рекао да је 2014. године, када је постао председник Владе, 17.000 људи радило у немачким компанијама у Србији, а данас 72.000.

Додао је да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије, истичући да верује да ће трговинска размена ове године бити шест милијарди евра.

“То је три пута увећано. А више од та три пута увећан је извоз, опет захваљујући немачким компанијама”, рекао је председник додајући да је веома важна подршка Немачке и у образовању.

Говорећи о ЕУ, председник каже да је са немачком канцеларком разговарао и о односима са Приштином и дијалогу.

“Србија је веома посвећена дијалогу, рекао сам да замрзнути конфликт није добро решење и да треба да дођемо до компромисног решења и да ће Србија увек бити отворена како да се дође до тога, да је то добро и да само у миру видимо убудћност”, нагласио је председник.

Вучић је додао да је тема разговора била и владавима права напомињући да мора још много да се уради и да је Србија посвећена уставним, правним, медијским, политичким реформама.

Такође, према његовим речима, потписани су споразуми о меморијалима, обнови Народне библиотеке која је бомбардована 1941. године, а ускоро ће бити потписан и стратешки споразум о климатским проемнама.

“За данас сам вежбао и спремио на свом не добром немачком нешто што би била моја порука канцелрки, али због треме коју имам и страха да не направим грешке, да ми се не смеје пола Европе, одлучио сам да то урадим током вечере, па ћу здравицу изговорити на немачком”, поручио је Вучић.

Меркел: Низ резултата током заједничке сарадње
Канцеларка Меркел је захвалила на гостопримству. “Кроз године наше заједничке сарадње смо заиста дошли до отвореног односа, пуног поверења и постигли смо на том путу низ резултата, још предстоји дугачак пут пред Србијом и целим регионом док сви постану државе чланице ЕУ, што је наш заједнички циљ”, рекла је немачка канцеларка.

Додала је да је, између осталог, разговарано о Косову, Босни и Херцеговини и низу других тема о којима је, каже, потребно разговарати.

“Верујем да искреност у нашим разговорима и способност да се друга страна слуша и да се на основу тога кораци спроведу, то одликује наше односе”, рекла је Меркелова.

Канцеларка је додала да су Србија и Немачка међусобно блиско повезане.

“Видела сам збирку докумената и видела сам да смо имали немачко-српске односе давно у различитим областима, економији, култури, тако је и данас”, рекла је канцеларка Немачке.

Указала је да је ове године навршено 80 година од напада Вермахта на Југославију, додајући да ће Немачка издвојити 500.000 евра за обнову Народне библиотеке која је тада бомбардована.

Такође, додала је да је разговарано о климатским променама, унутрашњој политици, реформама, отварању нових поглавља у процесу приступања ЕУ.

“У области правног система важно је да се постигне напредак, преседник је изнео планове и обећања”, навела је Меркелова додајући да је Вучића упознала као особу која не даје лажна обећања, већ испуни оно што је рекао.

Напоменула је да сутра иде у Албанију, где ће се састати са премијерима земаља региона.

“Важну улогу у вези са приближавањем ЕУ има Берлински процес и задовљство ми је да видимо резултате корак по корак. Охрабрујем да се иде даље ка правној држави, плуралном друштву”, навела је канцеларка.

Подели на: