Најновије вести

Вучић: План за КиМ није више само француско-немачки; Нема нам напретка у Европи ако не сарађујемо

План за Косово и Метохију није више само француско-немачки, већ много више од тога, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.

 

 

Саопштили су ми у другој реченици да план мор бити прихваћен”
Председник Србије је рекао да му је у другој реченици на састанку “велике петорке” речено да морамо да прихватимо план.

“У другој реченици која ми је саопштена речено је – морате да прихватите овај план, а ако га не прихватите, јер ми сматрамо да он мора бити прихваћен, суочићете се под један са прекидом процеса евроинтеграција, под два са заустављањем и повлачењем инвцестиција и под три, са свеобухватним мерама у економском и политичком смислу ће нанети велику штету Републици Србији”, рекао је предедник Вучић.

Затим је, каже, то поновљено три пута у току разговара и да је он на то снажно реаговао.

“Нама нема напретка у Европи ако не сарађујемо”
председник Србије је рекао да је од доласка Аљбина Куртија на власт имали смо 288 инцидената, само у овој години 10 тешких инцидената укључујући и данашње рањавање Миљана Делевића.

“Они траже сукоб јер желе да НАТО уђе у сукоб са Србијом, а да они избегну формурање ЗСО и то је цела њихова тактика”, рекоа је Вучић.

Председник је рекао да не можемо да променимо чињеницу да су се сви међународни званичници више узнемирили “зато што је Рада Трајковић седела два сата на клупици на административном прелазу него што су Срби шиканирани, хапшени, рањавани”.

“Они су дошли са једним планом који смо први пут видели пре 60 дана. Без икакве кривице Србије, није упуцан ниједан Албанац, нокога нисмо напали, они су дошли и показали план а онда су на форуму спољних послова то прихватили сви укључујући и пет земаља које нису признале независност косова јер им је предочено да у плану нема признавања тзв. независности Косва. Тиме је тај план постао не формално али де факто нови преговарачки оквир за Србију. Нама нема напретка у Европи ако не сарађујемо”, нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да одувек сматрао да је замрзнути конфликт најгоре решење а да је тражење комромиса једино решење.

“Морамо да разговарамо са свима и да тражимо решење, нама је потребан мир са Албанцима и одговоран приступ”, рекао је Вучић.

“Велика је нервоза у Европи, нема толерисања било каквог искакања”
Председник Александар Вучић каже да смо у различитим медијима претходних дана видели прву верзију, која се не разликује много од друге верзије, тзв. француско-немачког плана, који, како каже, више није француско-немачки план, већ нешто много више од тога.

“Плашим се да нико није желео да говори о контексту, околностима и оном са чиме се Србија суочава”, рекао је Вучић.

Када гледате неки папир више је него лако пронаћи много замерки, а у овом папиру тешко да можемо било шта да нађемо чиме смо одушевљени, напротив, поручује Вучић.

“Управо због чињенице да су промењене геополитичке околности, велика је нервоза, Европа је у де факто рату како год они говорили, нема толерисања било каквог искакања у политичком смислу и са друге стране желе да у свом дворишту, а Западни Балкан и Србија су њихово двориште, да ту виде све онако како они желе”, наводи Вучић.

“Поставља се питање шта је још допринело ситуацији да се изађе са овако оштрим приступом и дозом хитности од стране европских званичника подржаних од стране Вашингтона”, истакао је Вучић.

Указао је да је после избијања руско-украјинског сукоба, то постало један од највећих проблема за Србију.

Најпре што смо на радару свима јер нисмо увели санкције Русији, а затим, додаје, због инцидената које је Куртијев режим изазивао.

Председник Александар Вучић обраћа се јавности из Председништва Србије.

Раније данас, присуствовао је седници Владе на којој је, како је саопштено, упознао чланове Владе са ситуацијом, изазовима и тешкоћама пред којима се Србија налази, када је реч о Косову и Метохији.

Председник је информисао чланове Владе о састанку са међународном “петорком”, који је одржан у петак.

Вучић је синоћ имао састанак са најближим сарадницима у седишту СНС-а.

Према писању медија, на састанку је било несугласица и позива да се одбију преговори са САД и ЕУ. На те несугласице је, како се наводи, реаговао председник Вучић и рекао да ако неко мисли да може боље од њега да води државу, он је спреман да им то препусти и потом отишао са састанка.

Један од челника Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић је након састанка изјавио да ако председник Вучић остане при своме да поднесе оставку, то би био крај Српске напредне странке и крај каријере коју је СНС имао на политичкој сцени Србије.

Више министара, посланика и функционера Српске напредне странке, али и градски и општински одбори напредњака широм Србије пружили су подршку председнику Вучићу у борби за одбрану државних интереса, територијалног интегритета и решавању косовског питања.

 

Подели на: