Најновије вести

Вучић Пленковићу: Желимо најбоље односе, али се не извињавамо за наша страдања у Јасеновцу и Олуји

Ко води јалову политику, види се по резултатима, поручио је председник Србије Александар Вучић коментаришући поруке хрватског државног врха са обележавања годишњице “Олује” у Книну.

 

Александар Вучић је додао да више неће рећи ни речи, осим пред крај године, када будемо анализирали и упоређивали резултате.

Идеја уништења Срба у Хрватској није напуштена ни данас, оценио је министар унутрашњих послова Александар Вулин, коментаришући изјаве хрватских званичника на прослави годишњице “Олује” у Книну.

“Ко није осудио клање Срба у Јасеновцу и Јадовну, њему ‘Олуја’ делује као легитимна акција и чин милосрђа. Усташе су до последњег секунда трајања НДХ имале неподељену подршку свих слојева хрватског народа и посебно католичке цркве”, тврди Вулин.

“Ко води јалову политику, види се по резултатима. Нећу више рећи ни реч, осим пред крај године, када будемо анализирали и упоређивали резултате”, рекао је Вучић одговарајући на питање у вези са изјавама хрватског председника и премијера, који су данас навели да неће дозволити да се доводи у питање легитимитет “Олује”, а Србији поручили одустане од јалове политике прошлости.

Вучић је истакао да Србија жели најбоље и најближе односе са Хрватском, али неће да заборави ни Јасеновац, Јадовно, Пребиловце, ни “Олују”, “Бљесак”, нити да се стидимо својих жртава, колона избеглих, недужних људи, кривих само зато што су Срби.

Напротив, тим људима се поносимо и они који су преживели донели су овамо своје велико крајишко срце и доприносе данас успесима Србије, навео је Вучић, одговарајући на питање новинара након обиласка новог погона у Владичином Хану.

“Ако је то политика прошлости, могу да је зову како хоће, ја мислим да је то политика одговорности и будућности. А ко води јалову политику и политику прошлости – можемо да се упоредимо пред крај године, да упоредимо, па нека наши грађани просуђују и одлучују”, поручио је председник Србије.

Вучић је поновио да је Србија увек спремна на сваку врсту разговора, договора, сарадње.

“Али немојте да нас терате да вам се извињавамо због тога што сте нам протеривали стотине хиљаде људи, јер то другачија Србија, нова Србија, промењене политичке генерације, неће да прихвати”, рекао је Вучић.

“Задовољан састанком, важно национално јединство”
Говорећи о јучерашњем састанку на коме је са руководством Републике Српске присуствовао и део представника опозиционих партија које учествују у дијалогу око изборних услова са влашћу, председник Србије рекао је да је задовољан тим разговорима.

“Задовољан сам јучерашњим састанком који смо имали. Није био лак. Имате ред људи из опозиције који покушавају да се одговорно понашају. Изгубите минут на то што говоре колико су против нас, а онда чујете нешто што је много важно, а то је национално јединство”, рекао је он, одговарајући на питање како коментарише то што су се на друштвеним мрежама и у појединим медијима на мети критике нашли Бошко Обрадовић и Саша Радуловић, који су били на састанку о РС, и питање: да ли то сматра одговором на његов позив и странкама “бојкот опозиције” да се прикључе разговорим важним за национална питања.

Оне који су се одазвали, каже, занимала је тема РС, и морали су да плате цену неодговорних људи у делу јавности који мисле да је једино питање које је битно скидање Вучића са власти.

“То је тако када имате са тајкунске стране финансиране медије и уложене стотине милиона евра где је буквално све персонализовано, са циљем повратак тајкуна и поновно разарање Србије”, рекао је Вучић.

“Кривична пријава у процедури, што пре на полиграф”
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је кривична пријава која је поднета против њега ушла у редовну процедуру Тужилаштва за организовани криминал и замолио их да убрзају све процедуре како би што пре отишао на полиграф и одговорио на сва питања.

“Све нека питају и о свим лажима, добиће адекватан, тачан и истинит одговор, а надлежни органи треба да кажу да ли сам говорио истину или лагао”, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање поводом тврдњи судије Миодрага Мајића и представника бивше власти да кривична пријава против председника и министра унутрашњих послова Александра Вулина није ни поднета и да је то “представа за јавност”.

Поводом навода адвоката Божидара Прелевића у вези са Скај апликацијом и случајем Беливук, и његове констатације да је Небојша Стефановић “миран”, а да је председник “нервозан”, Вучић је рекао да не зна ни шта је Скај апликација и да је никада у животу није видео.

“Не знам шта су те апликације, нисам ни чуо, побркао сам их и са Скајпом”, рекао је Вучић и указао да када неко лаже полази од себе.

“Нас интересује да помогнемо радницима, а не да се чујемо са криминалцима, мени ништа од њих не треба”, истакао је Вучић.

На питање о томе шта је поента толиких напада због одласка “Геокса”, Вучић је указао и да они који осуђују и вређају то чине јер немају политику и план.

Вучић је напоменуо и да је, док је он на власти, отворено 249 фабрика, да све више долазе оне које су суштински окренуте развоју и унапређењу извоза, док је за њихово време угашено око 1.000 фабрика.

Подели на: