Најновије вести

Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара: Слобода Србије остаје највећа вредност за коју се боримо

Председник Александар Вучић положио је данас венац на Споменик јунацима са Кошара, који су пре 23 године бранили државну границу и спречили копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.

 

 

Председник је венац положио уз интонирање химне оркестра Гарде, а затим и поздравио ветеране битке на Кошарама.

Полагању венца присуствовала је и министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Споменик јунацима са Кошара постављен је 2020. године у парку у непосредној близини КБЦ “Др Драгиша Мишовић”.

На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца који су страдали 1999. године на караули Кошаре.

Битка на Кошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу.

Део државне границе око карауле Кошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.

У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВК су успеле да заузму положаје Раса Кошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.

Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спречила даљи продор непријатеља.

Војска је наредних дана покушавала да поврати Раса Кошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

Борбе на Кошарама трајале су до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

Слобода Србије остаје највећа вредност за коју се боримо

Слобода Србије је била и остаће највећа вредност за коју се боримо, а када имамо такве јунаке нема због чега да се бринемо, поручио је председник Србије у обраћању ветеранима са Кошара.

Вучић је истакао да се данас после много година бар говори о бици на Кошарама и сећа дела страдалих.

“Хвала на свему што сте за нашу Србију учинили. И данас деца у Србији за разлику од неког периода раније знају за Кошаре, шта значи чувати, бранити, штитити своју земљу. Чини се да боље него ми разумеју колико је важно волети своју земљу. Хвала што сте земљу волели више од себе. Србија то не може и неће да заборави”, нагласио је он.

Представник ветерана захвалио је председнику што их уважава, али је додао да Вучић тренутно води тежу борбу него што су они водили.

“Није баш тако. Ја сам у оделу, много је теже било вама. Тамо се глава губила. Ово данас је стратешки, не лако за нас, и то људи не могу увек да препознају, али биће нам много тешко и теже. Проћи ће јуни, јули, и август, а онда долазе зимски месеци. Плашим се јер у тој једначини имамо много непознатих. Трудим се да са сарадницима све анализирам”, рекао је Вучић.

Он је казао да не постоји нико кога лично не познаје, а да је важан на глобалној политичкој сцени, да веома не брине због тога како ствари могу да се окончају у Украјини, посебно какве све ефекте могу бити на нас и цео свет.

“Наравно видели сте да је најлакша мета Србија, многима. На овом мањем нивоу, у условима много већег комодитета и конформитета о којима сте могли само да сањате да имате, боримо се да сачувамо Србију. Имамо другачије виђење које није дневни или мој хир, већ тако мисле грађани Србије”, нагласио је он.

Вучић је рекао да сматра да Србија има фер приступ према нашим западним и источном партнерима, да и једнима и другима кажемо шта мислимо.

“Понекад се насмејем, када сваког дана говоре “крај је седења на две столице” и слично. Ти који то кажу нису разумели када сто пута кажете да имамо своју политику, да смо донели одлуку да то буде наша политика, и да то није да једног дана седимо на једној столици, сутра на другој. Храбро говоримо све у лице. Да ли ће бити лако издржати, неће”, додао је он.

Други ветеран са Кошара рекао је да многи кажу да се Србија не може сломити изнутра, па ће је сломити преко Украјине, а Вучић је указао да је јуче имао састанак са шефом аустријске дипломатије, пре пар дана са немачким канцеларом Олафом Шолцме, и да стижу шефови дипломатије Италије и Турске.

“За нас је важно да гледамо да земља иде напред. Поносан сам што смо успели да градимо оно што смо започели, да нисмо ни од чега одустали. Бринем много за зиму, нафта је поново скочила, као и струја, тешка зима за све нас је пред нама. Да имамо мало више одговорности у појединим државним органима не би било на одмет”, рекао је он.

Вучић је замолио окупљене ветеране да пренесу искрене поздраве породицама палих бораца и њиховим породицама због свега што су претрпеле и учиниле за нашу земљу и наш народ.

Да нађемо начин да помогнемо херојима

Председник Александар Вучић изјавио је да је спреман да се до краја седмице састане са ветеранима битке са Кошара, како би кроз разговор утврдили да ли и на који начин држава може да помогне херојима једне од најтежих битака у новијој историји, који су 1999. године бранили државну границу од албанских снага.

После полагања венца на Споменик херојима с Кошара, један од ветерана те битке Дарко Анђелковић из Рашке, рекао је Вучићу да је добро што хероји нису отишли у заборав, на чему су захвални, али да би, иако су свесни да су времена тешка, требало направити неки помак у решавању њиховог статуса, јер, каже, много бораца је на ивици егзистенције.

Вучић им је рекао да то неће бити лако, али да не жели да им говори неистине.

“Не желим да вас лажем, да говорим што је немогуће, али спреман сам да до краја недеље седнем, да разговарам са вама, да видимо шта можемо, шта не можемо, а нешто сигурно можемо да урадимо”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће настојати да се пронађе неко решење које би донело нешто боље за ветеране, али да државу финансијски не разори у потпуности.

“Спреман сам да разговарамо до краја недеље, најкасније у петак. Ја не желим да обећам нешто што не можемо да испунимо, да ми ви тапшете, а онда ја одем и да се више не видимо… То никад нисам и нећу да радим”, рекао је Вучић и замолио борце да разумеју тежину ситуације у којој се држава налази у овом тренутку.

Подели на: