Најновије вести

Вучић: Помажемо РС колико можемо и наставићемо. Додик: КиМ и РС треба да имају исти третман

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у Републици Српској не постоји општина или град у којем нема школе, вртића или неке друге установе у који Србија није уложила.

 

Вучић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да Србија помаже колико може Републици Српској и да ће наставити то да чини.
Како је навео, у тренутку када се цео свет суочава са корона вирусом, држави је тешко и да чак исплаћује плате и пензије и колико је велики притисак и на здравство и на индустрију.
Истакао је да ће Србија предузети и нове мере за подстицај привреди погођеној ковидом-19, као и да ће наставити да помаже РС.
Он је навео да ће Србија и ове године имати две милијарде евра страних директних инвестиција, што неће бити случај са БиХ.
Додаје да је ове године, због кризе, у првих пет месеци размена са БиХ износила 656 милиона евра, што је значајно мање од прошле године, када је била две милијарде евра, што је цифра коју само чудом две земље могу достићи у 2020.
“То је зато што и једни и други мање трошимо, постоји доза неизвесности, а ја позивам грађане у Србији да троше новац”, рекао је Вучић и подсетио да је јуче најавио нове мере.
Додаје да ће Србија наставити да помаже РС колико може.
Србија спремна да гради аеродром код Требиња
Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, након разговора са представницима РС у Бањалуци, да се изашло са идејом и да је Србија заинтересована да почне разговоре са владом РС о изградњи аеродрома у Херцеговни.

“Спремни смо да уложимо значајан новац, да запослимо људе у РС и већ од понедељка, наша делегација је спремна да иде у мисију у Требиње, којом бризином и по ком моделу, концесионом или неком другом, на 30-35 година Србија може да изгради изгради тај аеродром”, рекао је Вучић новинарима.
Тај аеродром наолазио би се између Требиња, Билеће и Гацка.
“Желимо да изградимо компелекс аредрома и да управљамо њиме. Ту профита нема, али је од изузетног значаја и за Србију и за РС. Од стратешког значаја”, рекао је Вучић.
Додао је да су му и представници МТУ, немачке компаније која почиње градњу фабрике мотора у Старој Пазови, пренели да је то једини бизнис који има посао за 60 година.
“Зато је важно да градимо аеродроме ближе, да и Требиње, Херцеговину ставимо ближе у мрежу. Много је потребно до Требиња, а то је најлепши српски град и важно је да помогнемо људима у Херцеговини. То је важно и за Србију и за РС”, рекао је Вучић.
КиМ и РС треба да имају исти третман
Косово и Метохија не може да буде признато као држава на начин на који то неке земље у свету прихватају, јер посматрано са те позиције да околности идентицне Република Српска има право на исти третман, поручио је данас у Бањалуци српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

“Данас смо председнику Вучићу јасно предочили да је немогуће разговарати о одвајању Косова, а да се притом не разговара И о статусу Републике Српске”, рекао је Додик након разговора са председником Србије Александром Вучићем.
Додик је рекао да је Вучић “озбиљно” шватио то питање, али да није ништа није одговорио. Покусаће, казао је Додик, да га убеди.
Србија, истакао је, има природно право да јој решавање питање Косова И Метохије буде питање “број један”, али истиче да би у националном смислу прво питање Србији требало да буде Република Српска.
“Дакле, веома смо заинтресовани на који начин ће се то питање решавати, сматрамо да КиМ не може да буде призната као држава, на начин како то у свету пола земаља привата, а пола не прихвата. У сваком случају ако идемо са позиције ових који прихватају РС треба да има исти третман јер су околности исте”, навео је Додик.
Истакао је да сматра да Република Српска по том питању треба јасно да истакне захтев да је немогуће разговарати о раздвајању Косова, а да се не говори о статусу РС и да ће то учинити покретањем процедуре у НСРС.
Додао је да Вучић није против Дејтонског мировног споразума и истиче да ни он није ни он против његове изворне примене.
“РС остаје привржена свом братском животу И повезивању са Србјом И мора се знати да ми видимо нашу будућност у најбољим могућим односима са Србијом”, рекао је Додик.
Цвијановић најавила градњу аеродрома у Херцеговини
Председница Републике Српска Жељка Цвијановић најавила је данас да је један о заједничких планова Републике Српске И Србије изградња мањег аеродрома на територији Херцеговине. То је, казала је, некада била велика идеја са сада је на реду велика реализација.
Цвијановић је након састанка са председником Србије Александром Вучићем рекла да су теме, осим финансијских, економских, инфраструктурних, биле и сва важна политичка питања.
“Разумевање Републике Српске и Србије увек је било на највишем ниову. Подржавамо Вучиха и српске институције, као и грађане у решавању важних питања за будућност народа и државе”, рекла је Цвијановић.
Истакла је да је сарадња РС И Србије “најбољи и најсветлији пример”, али и да је веза Бањалуке и Београда нераскидива И да то излази из уобичајених оквира, јер, како је казала, “у нама станује велика љубав”.

Подели на: