Најновије вести

Вучић: Помоћ више него потребна; Фабрици: Санитетети из ЕУ конкретан пример подршке Србији

Председник Александар Вучић захвалио је данас Европској унији на новој помоћи коју је пружила Србији и што су данас здравствене установе из 20 места из свих делова земље добиле 20 возила хитне помоћи.

 

 

Ми веома ценимо,како је рекао, новац који порески обвезници других земаља плаћају за нашу земљу

“Добили смо од ЕУ 20 одлично опремљених амбулатних возила за 20 места у Србији, од Бујановца, до Бора и Лознице, у вредности од 800.000 евра, најмодерније опремљеним”, истакао је Вучић након примопредаје.

Он је рекао и да су представници здравствених установа које добијају та возила срећни, јер тренутно располажу возилима старим 10-ак и чак 25 година.

“Ово је прилика да обновимо возни парк који је значајан за живот наших грађана”, поручио је Вучић.

Он је рекао и да је ова помоћ веома важна у време пандемије, када су нам таква возила више него потребна.

“Искрено смо захвални на овој подршци, и хвала и на подршци у структурним реформама. Ми веома ценимо новац који порески обвезници других земаља плаћају за нашу земљу. За нас је важно да у сваком тренутку укажемо да се Србија налази на евроспком путу“, рекао је он.

Вучић је поручио Фабрицију да је Србија захвална њему на личном ангажовању и подршци земљи током пандемије, као и свим осталим земљама чалницама ЕУ.

Он је истакао да је захваљујући тој подршци у Србију стигло 25 уређаја за вентилацију и анестезију, 50 уређаја за механичку вентилацију, 50 монитора за интензивну негу, 100 стационарних концентратора кисеоника, 300 термометара, 800.000 заштитних маски, два лабораторијска ПЦР инструмента, са 25.000 тестова…

“Добили смо од почетка пандемије, кроз сарадњу са ЕУ и УНОПС-ом помоћ од 8,2 милиона евра, а до краја године очекујемо још 900.000”, рекао је Вучић.

Председник је навео и да Србија на ЕУ путу мора још много тога да уради, од дијалога са Приштином до спровођења потребних реформи.

Нагласио је да је једна од вредности коју пропагира ЕУ солидарност, коју Србија показује и уме да каже хвала за оно што ЕУ чини према нашој земљи и наше грађане.

„Европа је суочена са четвртим таласом пандемије који постаје све снажнији и опаснији. Добра вест је да се заједнички боримо, да заједнички радимо да је победимо и уверен сам да ћемо у томе успети“, подвукао је Вучић.

Рекао је да је то једини начин на који можемо да победимо ову језиву болест која угрожава све грађане.

Указао је на значај вакцинације, истичући да вакцина не спашава само један, већ више живота.

“Ми ћемо ићи од места до места и покушати да извршимо цепљење највећег броја становништва”, закључио је Вучић.

Фабрици: Санитетети из ЕУ конкретан пример подршке Србији

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјаво је да је данашња примопредаја санитетских возила набављених кроз програм донације ЕУ уз посредовање УНОПС за 20 здравствених установа из Србије конкретан пример солидарности и подршке ЕУ Србији.

Казао је да је реч о новим, брзим и поптуно опремљеним амбулантним возилима која ће бити расподељана тамо где је то најпотребније.

“У новембру смо, заједно са министрима Јоксимовић и Лончарем предали 12 амбулантних возила. Ово је континирани знак подршке коју пружамо Србији”, нагласио је Фабрици.

Истакао је да је то само део шире подршке ЕУ Србији од поцетка пандемије и навео да је у почетку помоћ била у медицинској опреми и материјалима, а да су после, од јула, запослили 200 лекара и медицинских сестара како би се помогли здравствени капацитети Србије.

Фабрици је додао да је ЕК одлучила и да се српски буџет помогне са 12 милиона евра из европског фонда солидарности.

Нагласио је да је вакцинација приоритет, да се спроводи у ЕУ уз извесне потешкоће и изразио наду да ће вакцинација бити убрзана. Честитао је Србији на одличном спровођењу вакцинације становништва.

Када је реч о Коваксу, Фабрици је рекао да ЕУ од почетак подржала тај међународни програм, чији је принцип био да нико није безбедан док сви не буду безбедни.

Напоменуо је да је вакцинација сада узела маха и на глобалном нивоу и да се ускоро може очекивати помоћ из Ковакс програма и овде у Србији.

Захвалио је на томе што су и дипломатски представници укључени у вакцинацију и додао да ће данас примити ревакцину.

Фабрици је позвао све да се вакцинишу и нагласио да је то једини начин да се изборимо са пандемијом.

“Ова година је година борбе која треба да буде обележена заједничком сарадњом и солидарношћу. Само тако и Србија и ЕУ ће успети да изађу из пандемије и виде светло на крају тунела”, додао је Фабрици и најавио да се ускоро у Србији могу очекивати вакцине из Ковакс програма.

ЕУ донирала санитетска возила здравственим установама у Србији

Представницима 20 здравствених установа у Србији данас су уручени кључеви 20 санитетских возила, која су набављена кроз програм донације ЕУ, уз посредовање УНОПС-а.

Примопредаји испред Палате Србије присуствовали су председник Александар Вучић, шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар здравља Златибор Лончар, са представницима УНОПС-а.

Санитетска возила добиле су Општа болница у Ћуприји, домови здравља у Горњем Милановцу, Краљеву, Крушевцу, Лесковцу, Голупцу, Општа болница Бор.

Такође, возила ће стићи и у домове здравља Књажевац, Пирот, Крупањ, Жагубица, те у Градски завод за хитну медицинску помоћ Београд и Општој болници у Новом Пазару.

Возила су добили и Специјална болница “Свети Сава”, Опште болнице у Смедеревској Паланци и Лозници, КБЦ “Бежанијска коса”, те домови здравља у Бујановцу, Медвеђи и Јагодини.

Подели на: