Најновије вести

Вучић после састанка са Хотијем: Од среде наставак разговора на техничком нивоу

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са косовским премијером Авдулахом Хотијем у Бриселу да разговор није био лак. Додаје да су разговарали о темама несталих и интерно расељених лица и економији. Наставак разговора на техничком нивоу у среду, каже Вучић.

 

Председник Вучић рекао је у обраћању медијима да разговор са Хотијем није био лак и додао да су разговарали о несталима, интерно расељеним лицима и економији.

Рекао је да има укупно 1.643 или 1.644 несталих лица, од чега је 570 Срба и неалбанаца, док су остало Албанци.
“Ми смо у потпуности спремни да прихватимо сваку врсту разговора. Рекли смо да Србија неће штитити било кога никада, и да желимо да се пронађу места где су сахрањени и да одговоримо на сваки захтев Албанаца и да свако место на мапи где покажу, спремни да покажемо да ли на том месту има нешто или нема, али смо тражили то и за нас јер до сад нисмо имали приступ Ђаковици, Кошарама, Истоку и другим локацијама”, рекао је Вучић након састанка са Хотијем.
Додаје да су Албанци тражили да се отворе војни и полицијски архиви.
“Нема проблема, али морају они да отворе архиве ОВК да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ. Како смо то изговорили, као да смо тражили да населимо целу Земљу на Меркур или Венеру за недељу дана”, истакао је председник Србије.
Договорено је ће Србија по питању несталих радити са Црвеним крстом, каже Вучић додајући да је исказана политичка воља да се то реши.
Када је реч о интерно расељенима, Вучић је навео да их је укупно 220.000.
“Косово је место на свету где се најмање људи вратило на своје огњиште, 1,9 одсто. Надам се да ћемо и ту успети да пронађемо одговарајућа решења и бар малом делу људи који би желели да се врате, да им буде обезбеђена пуна сигурност безбедност. За то ћемо се борити”, рекао је председник Србије.
“Нису сви исто разумели тему економије”
Говорећи о теми економије, Вучић је рекао да је то врло важна тема али да није сигуран да су “сви добро разумели тему”.
“Неки су причали о ратној одштети, одбио сам и рекао да нема смисла о томе да разговарамо. Не можете ви да говорите о препрекама и да намећете да то морамо да примимо са печатом Републиц оф Косова. Рекао сам дајте да направимо трговински споразум, али да вас не признајемо као државу”, истакао је председник Србије.
Сматра да Београд има шта да понуди Приштини и да “то може да буде добар посао”.
Такође, додаје, разговарано је и о убрзању радова на ауто-путу Ниш-Приштина, уз учешће ЕУ и грантова.

Најтеже питање – имовина
Најављује да ће у среду бити настављен разговор на техничком нивоу.
Од септембра ће се разговарати о теми имовине, каже Вучић додајући да је то “убедљиво најтежа тема за обе стране”.
“Ја сам данас тражио и Заједницу српских општина па ћемо да видимо кад ће то да дође на дневни ред”, рекао је председник Србије.
Истакао је да разговори које Београд води у Бриселу нису нимало лаки.
“Нисмо ни очекивали да нам буде лакше у Бриселу. Настављамо са разговорима овде у среду па ћемо да видимо како ће то да тече. Дакле, прво иду нестале особе, интерно расељени затим економија ако они то у року од две недеље могу да реше. Остаће неких двадесетак одсто питања око којих не могу да се сагласе, нема никакве сумње, онда ћемо ми на политичком плану покушати да то решимо ако то можемо”, објаснио је Вучић.
Очекује и друге теме, а једна од њих је имовина, како каже, најтежа тема за све.
“Као што рекох очекујем друге теме, једна ће свакако бити имовина, апсолутно најтежа тема за све – и за нас и за њих. Улазимо са дијаметрално супротним захтевима и са дијаметралним жељама, али то ће да крене од септембра. Ја сам затражио да то буде имплементација првог споразума – дакле Заједница српских општина, они су имали неку другу идеју како да то назову, сасвим свеједно, не можете побећи од онога што је већ потписано и то су међународне обавезе које гарантује Европска унија да ће бити спроведене у дело, тако да ћемо ми наставити на томе да инсистирамо”, навео је председник.
Поручио је да је Србија у Брисел отишла да разговара.
“Мислим да смо били озбиљни и одговорни, да се током самог дијалога видело да смо ми дошли да разговарамо, да смо заиста дошли да направимо напредак, а сад нека процењују Европљани како и на који начин је друга страна томе приступила”, навео је Вучић.
Поручио је да не жели да добија политичке поене тиме што ће да говори лоше речи о некоме.

Подели на: