Најновије вести

Вучић после састанка са Помпеом: САД су Србији потребне као пријатељ

Србији су Сједињене Америчке Државе потребне као пријатељ, изјавио је председник Александар Вучић у Вашингтону после састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

 

Александар Вучић је пред новинаре, иначе, изашао са америчким амбасадором у Београду Ентонијем Годфријем.

Новинарима је пренео и да је захвалан америчким званичницима на јасном ставу по питању статуса Косова, као и на томе што желе да чују Србију и да разумеју српске проблеме.

“Постоје неки у међународној заједници са којима никад нисте баш начисто на чему сте. Са Американцима све знате. Знам да не мислимо исто по питању статуса Косова, али им хвала на томе што желе да чују Србију и разумеју наше проблеме. Више од тога не могу да очекујем”, рекао је Вучић.

Било би, додаје, нереално, неозбиљно.

Поновио је да је да захвалан званичницима САД што желе да нас саслушају, што нас, како каже, уважавају и показују поштовање.

Постепена изградња бољих односа

“Ја нисам неко ко се било коме додворава, али сам задовољан због њихове отворености и жеље да од Србије, после година и деценија, у којима ни о једном важном питању нисмо мислили на сличан начин, поново будемо савезници какви смо некада били то је за Србију од великог значаја”, рекао је Вучић.

Упитан како види тај заокрет, председник је одговорио да ту није у питању заокрет, већ једна политика постепене изградње бољих односа.
Пренео је да је свог домаћина у Стејт департменту, Мајка Помпеа, замолио да САД разумеју позицију Србије, да гледају како је Србија позиционирана и да нам помогну на различите начине и различитим механизмима да “нашу економију, политику и све сфере друштвеног живота заједнички унапређујемо”.

“И да полако градимо те односе поверења, пријатељства. Не иде то једноставно, неким земљама су потребне деценије и стотине година да направе пријатељство после свега што смо ми имали”, приметио је Вучић.

Србија разуме своју позицију

Додао је да Србија разуме своју позицију, зна где се налазимо, као и колико је разлика између Србије и САД, које, примера ради, имају 500 пута већи БДП од Србије.

“Знам да то некима у Србији није важно, који ће да кажу – што им ниси нешто опсовао… Ја не могу да опсујем, не зато што сам много фини, већ бих нанео штету земљи. Могу да дођем да тражим, молим, захтевам, да говорим шта мислим. Мислим да смо то у урадили на најбољи начин”, рекао је Вучић.

Истакао је да је Америка Србији потребна као пријатељ, а не као неко са ким ће тобоже да се бије.

“Јер, то је као да ви или ја уђемо са Тајсоном у ринг. Бесмислено је. А, и не знам око чега бисмо сада. Око ствари из прошлости? Дајте да гледамо у будућност и како будућност можемо да градимо”, рекао је Вучић.

На питање у вези са састанцима које ће у наставку посете имати у САД, Вучић је рекао да ће то бити разговори са много важних људи.

“Било бих их још, да су сви у Вашингтону, али хвала им на томе, што једној малој земљи придају такав значај и показују поштовање нашем народу. Да ми извучемо најбоље што можемо за Србију”, закључио је Вучић.

Подели на: