Најновије вести

Вучић: Поштујемо муслиманску заједницу у Србији

Председник Србије Александар Вучић састао се са генералним секретаром Муслиманске светске лиге (Рабите) Мухамедом Абделом Керимом ел Исуом, са којим је разговарао о корацима за унапређење сарадње, изразивши задовољство што она почиње овом посетом.

 

Александар Вучић је поздравио активности Рабите чији је циљ промоција толеранције, међуверског дијалога и поштовања верских права, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

Он је, с тим у вези, истакао да су од великог значаја везе које Рабита успоставља у православном свету, те у том смислу посебно цени и данашњи састанак генералног секретара Ел Исе са патријархом српским Иринејем.

Председник Вучић је рекао да поштујемо муслиманску заједницу у Србији и с великом пажњом бринемо о њеном положају, а да исто тако уважавамо све исламске земље.

“Традиција и култура различитих исламских земаља су блиске српском народу и кроз Покрет несврстаних земаља. Зато и сада, као суверена и независна земља, желимо да продубимо сарадњу са Муслиманском светском лигом и Организацијом исламских земаља”, рекао је Вучић.

Он је навео пример добрих односа и одличне економске сарадње Србије са Уједињеним Арапским Емиратима.

Генерални секретар Ел Иса је рекао да са великом радошћу посећује Србију, у коју је дошао пријатељски и с љубављу. Он је нагласио колико цени труд председника Вучића за очување хармоније не само у Србији, него и у свету.

Председник Вучић и генерални секретар Ел Иса су се договорили да у Београду ове године буде одржана конференција Рабите, посвећена везама православља и ислама, као и других религија, на коју би дошли представници различитих верских заједница из целог света, чиме би и Србија била представљена као земља отворена за све вере и народе.

Подели на: