Најновије вести

Вучић позива на уздржаност: Сукоб би значио крај за све нас

После састанка у Председништву Србије, председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик обратили су се медијима.

 

Mилорад Додик је рекао да су председника Вучића и премијерку Брнабић информисали о ситуацији у БиХ – о доношењу декларације СДА, чији је, каже, трајни циљ да нема Срба ни Српске.

“Ми смо председника и премијерку информисали у настојању да обезбедимо и сагласност и евентуалну подршку Србије у одбрани РС. Тражио сам од председника да се јасно пошаље порука да је напад на било коју српску заједницу и напад на Србију”, рекао је Додик.

Додик је рекао и да декларација коју је СДА усвојила није интерни, већ општебошњачки документ. Тврди да њим желе да промовишу босански идентитет и језик, и да се уништи постојање Срба на тим просторима.

У Београд су дошли да би се постигао политички консензус и дао “јасан, снажан и јединствен” одговор према било каквој могућности да се такве намере остваре.

“Република Српска је одбацује као антисрпску, антидејтонску и антиуставну. Она руши постојећи политички систем”, навео је српски члан Председништва БиХ.

Додик је истакао и да би реализација декларације тражила афирмацију права Српске на самоопредељење и отцепљење.

“Од Србије смо тражили да нам помогне са становишта оспособљавања безбедносних јединица. Немамо право да будемо неопрезни и наивни, када смо били наивни смо страдали, не треба да дозволимо то”, поручио је Додик.

Србију Дејтон обавезује да реагује

Председник Србије Александар Вучић је рекао да Србија поштује постојање БиХ као једне државе, коју чине два ентитета и три конститутивна народа – Срби, Хрвати и Бошњаци.

Навео је да Дејтонски споразум једино може да се мења договором сва три народа, а не наметањем воље једног народа другима, као и да Србија има обавезу да дâ своју реакцију, мишљење и суд у случају кршења Дејтонског споразума.

Наводи да су људи из Српске сагласни у два питања: односу према опстанку РС и негативном односу према декларацији СДА и односу поштовања према Србији и жељи за најближим односима.

Председник Србије Александар Вучић је позвао представнике Срба на уздржаност.

“Ми позивамо Додика и председницу Цвијановић и све наше људе који стоје иза мене да покажу пуну уздржаност, да не реагују пренагљено, у складу са интересима Српске, Србије и БиХ, да дамо све што можемо да се сачува мир и стабилност”, рекао је Вучић.

Истакао је да би било какав сукоб значио “економски крах и крај за све нас, крај добре будућности за све нас”.

“Покушајмо да позовемо све актере на смиривање тензија и поштовање Дејтона”, рекао је Вучић.

Подели на: