субота, 16. октобра 2021. | 20:15

Вучић пред Берлин: Наша позиција ни лака, ни једноставна

На предстојећем састанку у Берлину, биће сви они који су признали Косово, сем БиХ, истакао је председник Александар Вучић, после завршног обраћања на крају Форума “Појас и пут” у Пекингу. Србија је, према његовим речима, једина земља која је, уз домаћина, добила највећи аплауз. То је, наводи, изненађујућа част до које се дошло отвореношћу наше делегације.

 

Председник Александар Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да у Берлину не постоји нико ко није признао Косово, сем БиХ.

“Ми ћемо тамо бити једини који ће да се супротстављају тој идеји и да се на другачији начин боре за будућност посматрајући је из другачијег угла. Наша позиција није нимало лака и једноставна”, рекао је Вучић.

Према његовим речима и Макрон и Меркелова су велики и озбиљни људи, обоје изузетно цени и верује да ће пронаћи избалансиран приступ како да се проблеми између Београда и Приштине, за које сматра да их нисмо додатно изазивали, у будућности реше.

Србија поуздан партнер

Председник Вучић је рекао да му се чини да је направљен, како се то код нас каже, добар пролаз у НР Кини.

“Али смо говорили истину, говорили оно што мислимо и говорили добро о сарадњи са НР Кином. Поносан сам на чињеницу да сам добио прилику да последњи говорим на скупу, али истовремено и да седим са десне стране на ручку поред председника Сија”.

Оно што добијамо то су радна места, већи БДП и бољи животни стандард грађана Србије, додао је председник Вучић.

“Ово прво смо заслужили чини ми се посвећеним приступом, добрим радом, искреношћу, лојалним пријатељством и, верујем, чињеницом да је Србија поуздан партнер и НР Кине, али и свих других који је желе за партнера, а не само за некога ко представља малу земљу и која би требало да буде послушна”, навео је Вучић.

Било је дискусија и специјалних представника неких западних влада, и прилично је оштро на неке од примедби реаговао и председник Си.

“Није моје да о томе говорим, али сам ја говорио све што знам из сопственог искуства, ниједну нетачну реч изговарајући. Рекао сам да сам неретко био под разним врстама притисака и да о томе могу да сведочим колико хоћете, али да никада нисам био под било каквим притиском некога из НР Кине, ни политичким, ни економским”, нагласио је председник Вучић.

Подели на: